Dobrý den jako doplňující otázku k mé bakalářské práci jsem dostal otázku: Uveďte pro představu soubor zkoušek nebo testů, které musí být provedeny před uvedením budovy do provozu, a které jsou striktně požadovány českými předpisy. Našel by se tu někdo, kdo by věděl odpověď? Hlavně tu část, které zkoušky a testy jsou striktně požadovány českými předpisy a kterými? Děkuji


Odpověď

Pochybuji, že vám někdo vychrlí na tuto obecnou otázku nějaký seznam…. A navíc každá stavba je úplně jiná a vyžaduje něco jiného. Obecně Stavební právo na sebe navazuje kolem stovky dalších předpisů, takže to ani nikdo z hlavy nevychrlí a ani vaše nová generace to asi z internetu nevytáhne během vteřiny.

Šel bych na to ale po staru – zdravým selským rozumem….. U malých staveb např. rod domů jsou rozhodující revize. Revize elektro, revize plynu revize komínu. Pro tyto revize revizní technik musí některé zkoušky udělat, např. tlaková zkouška plynového potrubí, ta musí vyjít, jinak revizi nejde vydat …..

U „velkých staveb“ např. nemocnice je to spousta a spousta dokladů a revizí… ale je tam povinnost, aby dotčené orgány státní správy ke kolaudaci vydaly souhlasné závazné stanovisko. A při jeho vydávání dotčený orgán státní správy musí vycházet z povinných zkoušek a měření. Např. Krajská hygienická stanice bude vycházet z měření hluku (z ventilátorů, kotlů, výtahů…). Hasičský záchranný sbor bude vycházet z měření přetlaku vzduchu na chráněné únikové cestě – simuluje se požár a měření musí prokázat, že na schodišti se nesmí hromadit kouř, požární ventilátory musí přetlačit kvůli dýchatelnosti únikový prostor….. samozřejmě zjednodušuji to, ale je to jediná cesta jak na podobné otázky smysluplně odpovědět…. A když si představíte kolaudaci Temelína, tak pochopíte, že odpověď by měla tak 550 stránek…..

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování