Dobrý den,

potřebuji poradit, zda je nutný územní souhlas na stavbu hliníkové pergoly - 12 m čtverečních (425 x 280 x 290 ). Pergola bude z jedné strany na hranici pozemku - jelikož jsme prostřední řadový domek s malou zahrádku, tak to jinak nejde. Soused, kterého se to týká souhlasí - jelikož v části, která nás odděluje je stejně zídka a pergola bude jen o něco vyšší, jinak přesahovat nebude. Pergola bude mít sundavací průhledné panely na střeše, které se na zimu uskladní, takže nehrozí sesuvy sněhu.
Zákon znám, jen mě zajímalo, zda není možné vydat jen nějakou výjimku, když budu mít souhlas souseda a zda má být jeho souhlas s ověřeným podpisem.

Předchozí majitelé již měli povolení jak na stavbu plotu, tak na stavbu pergoly (která ale nebyla na hranici pozemku), jenže stavbu nikdy nerealizovali - může to řízení nějak uspíšit?

Moc vám děkuji

S pozdravem, Lenka Šestáková

No, může se stát, že se toto bude po republice řešit odlišně. Stavba doplňková do 25 m2 ke stavbě rod. domu, by nepodléhala stavebnímu zákonu, kdyby byla 2 m od hranice pozemku se sousedem. Když je blíž nebo přímo na hranici, já bych vydával územní souhlas s povinným podpisem souseda přímo na situaci (tu si může nakreslit sám stavebník). Podpis je neověřený, pozor na spoluvlastnictví, když jsou to manželé, tak to musí podepsat oba. Je za to poplatek 250 Kč.



Napsal jsem to jednoduše, ale opravdu jiný stavební úřad může postupovat poněkud odlišně.



Krejčí J. Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování