Dobrý den, nastěhovali jsme se do nově postaveného dvojdomku. I když se jedná o dvojdomek, předpokládali jsme, že mezi domy bude existovat zvuková izolace - bohužel, od sousedů lze slyšet vše, hlučnější krájení nožem, dupání, křik dětí... chápu, že tyto zvuky jsou slyšet v paneláku, ale v domě jsme to nečekali. Dupání lze slyšet i v pokojích, které s druhým domem nesousedí. Je možné toto nějak u stavební firmy reklamovat? Předpokládám, že tohle není rozhodně v pořádku. Případně je možné ještě nějak situaci zachránit? Domy mají každý svoji zeď, mezi nimi je mezera, ale očividně jsou někde spojené. Děkuji


Odpověď

Dobrý den,

požadavky na zvukovou izolaci mezi místnostmi v budovách jsou definovány normou ČSN 73 0532. Norma uvádí široké spektrum požadavků s ohledem na účel budovy a funkci daného prostoru (místnosti). V tomto případě se jedná o Terasové nebo řadové rodinné domy a dvojdomy – obytné místnosti. Místnosti v sousedním domě by měly být odděleny konstrukcí, která zajistí vzduchovou neprůzvučnost R’w 57 dB.

Zde bych doporučil prostudovat projektovou dokumentaci a ověřit skladby s realitou. Ohledně pochybností se splněním normových požadavků je možné se obrátit na společnosti zajišťující měření stavební neprůzvučnosti konstrukcí, případně soudního znalce.

S pozdravem

Jakub Kočí
 

Rigips, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.