Dobrý den,

bydlíme ve starém rodinné domě. Před několika lety jsme renovovali topení a nyní máme v plánu výměnu oken a zároveň s ní eventuálně i zateplení budovy. Mohl by nám někdo poradit, zda v souvislosti s těmito realizacemi instalovat také větrací zařízení. Zdá se nám to obtížné vzhledem ke stavebním úpravám a také bychom museli vynaložit navíc značný finanční obnos. Nestačilo by dále větrat pouze okny jako doposud?

Děkuji za odpověď

Odpověď Dobrý den,

výměna oken za nové a nanesení zateplovacího systému na fasádu je na jedné straně přínosné s ohledem na úsporu energií, na druhé straně ale způsobí vzduchotěsnost budovy a z tohoto důvodu neprobíhá dostatečná, přirozená výměna vzduchu. Je samozřejmě i nadále možné větrat pomocí oken. Lepší variantou je ale instalace větracího systému, umožňující kontrolované větrání. Tímto zajistíte pravidelnou výměnu vzduchu, bude odvětrávána přebytečná vzdušná vlhkost z vnitřních prostorů a při použití systému se zpětným ziskem tepla uspoříte i energii a tím zvýšíte komfort vašeho bydlení.
Perfektní pro dodatečnou instalaci jsou decentrální větrací systémy se zpětným ziskem tepla. Tyto systémy lze instalovat bez velkých stavebních zásahů do obvodových zdí, jejich pořízení není tak nákladné a jejich následná údržba je velice jednoduchá. Doporučujeme, ale správné naplánování umístění těchto větracích jednotek navíc při výběru zařízení byste měli dát pozor na kvalitu produktu. K dobrému výběru vám může pomoci následující: prodejcem si nechte předložit energetický štítek spolu s technickým listem (=povinné od roku 2016) nebo ještě lépe, nechte si předložit nějaký oficiální certifikát vystavený nezávislými zkušebními instituty jako je TÜV nebo DIBt. V ideálním případě by měly být decentrální systémy odolné vůči větrným poryvům a měli by proto splňovat podmínky S3 pro normy EN 13141-8, takovým výrobkem je například iV-Smart+ značky inVENTer.
A - INVENT s.r.o.