Co všechno by měl stavebník zvážit při výběru druhu zdiva?

Odpověď Důležité je, jaký požaduje energetický standard. Jestli chce stavět dům nízkoenergetický, pasivní, nulový nebo jen běžný, který spotřebuje více energie na vytápění. To je potřeba řešit již ve fázi projektu. Aby dům splnil požadované parametry, musí být dobře navržený. Podle energetické náročnosti domu je potřeba vybrat zdivo odpovídajících parametrů. Pak si může zvolit takové, které se nemusí zateplovat nebo případně zvolí zdivo se zateplením. Obvodové zdivo bez dodatečného zateplení opatřené vhodnou omítkou zajistí větší trvanlivost a odolnost fasády, zachovává si své parametry po celou dobu životnosti, není tak náročné na provádění jako vícevrstvá obvodová konstrukce a nemá problémy s vlhkostí a plísněmi, jako zdivo s nekvalitně zhotoveným zateplovacím systémem.
Dalším hlediskem při výběru by měla být komplexnost zdicího systému. Pokud výrobce nabízí ucelený systém pro hrubou stavbu s vyřešenými detaily a návaznostmi konstrukcí, provádění stavby je jednodušší a rychlejší, eliminují se tepelné mosty a to se projeví na výsledných vlastnostech zdiva a nakonec i celé stavby.
Nesmíme zapomenout ani na cenu materiálu. Nízká cena by neměla být hlavním důvodem pro nákup. Je třeba porovnávat produkty se stejnými vlastnostmi, nejen podle jejich šířky nebo toho, zda jsou vyplněné izolací nebo ne. Cihly bez izolační výplně od jednoho výrobce totiž mohou mít stejné tepelněizolační parametry jako plněné cihly od jiného, ale jsou pochopitelně levnější. Dále je potřeba si zjistit, zda je v ceně materiálu započítána cena pojiva. Od nás například dostane každý zákazník k broušeným cihlám zdarma vybraný druh tenkovrstvé malty nebo zdicí pěnu a také zakládací maltu.
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.