Dobry den, mam dotaz tykajici se dodatecneho vytvoreni otvoru pro schody v klatovskem zelezobetonovem strope. Je potreba nejak dodatecne vyztuzovat nebo podpirat strop? Jedna se otvor o velikosti 150x80cm. Pujde zhruba pres 3 vazniky. Dekuji za odpoved

Odpověď Dobrý den,

bez dalších informací (výkresy podlaží pod a nad stropem, výkres stropu, řez,...) nelze jednoznačně odpovědět, ale s nejvyšší pravděpodobností bude potřeba strop nějakých způsobem zesílit. Jelikož se jedná o (mimo jiné) zásah do nosné konstrukce měla by být k takovým stavebním pracím zpracována projektová dokumentace včetně statického posouzení a projednání se stavebním úřadem.

Adam Kurdík
Ing. Adam Kurdík

Dobrý den

Je potřeba si ujasnit pojmy: Klatovský žlb strop myslíte železobetonový polomontovaný skládaný strop z trámečků a vložek a vše se zalije betonem. Trámečky jsou asi po 500mm nebo 625mm.

Jestliže trámečky přeříznete tak by se měla udělat příčná výměna k sousedním trámečkům třeba železobetonová š=100mm a výšky jako je strop a zabetonovat včetně vložit konstrukčně výztuž průměr 8mm 2nahoře a 2dole.

Ale nejednodušší bude zajít za výrobcem „Klatovského systému“ a ty mají svého projektanta a ten vám poradí konkrétně (pokud jste z Klatov?).

S pozdravem

Soukup

SOUKUP VLADIMÍR Ing.