Dobrý den, prosím o upřesnění, z jaké strany se měří výška plotu. Náš pozemek je pod úrovní sousedního o 4m níže. Kolem pozemku je vystavená stará kamenná zeď převyšující úrověň sousedního pozemku z jeho strany asi o 1m, tedy do pasu dospělé osoby ( šíře zdi je cca 80cm ).
Rádi bychom si z důvodu zvýšené aktivity a množství lidí na sousedním pozemku postavili z důvodu alespoń částečného soukromí plot. Sousedé, a jejich početné a časté návštěvy pohybující se na pozemku výše, nám chtě nechtě ( jako z balkonu ) koukají na zahradu, o zídku se opírají a vyhlíží a obhlíží nám zahradu, po opěrné zdi vzhledem k její šířce i chodí jako po chodníčku a my je máme neustále od jara do podzimu nad hlavami. Zahradu máme podlouhlou podél této zdi a nemáme možnost, jak si někde za rohem soukromí zajistit. Je nepříjemné, když vás z 5. metrové výšky někdo sleduje a má rozhled po celé zahradě. Je možné výšku plotu počítat od úrovně jejich pozemku , tj. vystavit ploč či jiný druh zástěny do výše 1,5m od úrovně jejich terénu? Návrh vysázet z jejich strany např. živý plot atp. bylo zamítnuto :-(. Osobně máme RD o asi 3m výše nad dalšími sousedy a vyšli jsme si vstříc, vysadili jsme při hranici pozmku živý plot, abychom si vzájemně poskytli soukromí..a když se chceme potkat, opravdu nejsme za hradbami izolovaní, a běžne se potkáváme, bavíme. S novými sousedy výše se dohoda nezdařila. Děkuji za odpověď. Uvádí se všude výška jen plotu či zídky ale nikde, odkud se má v případě výškově různých pozemků vycházet.

Odpověď No, žádný předpis to nestanovuje. Musel by v konkrétním případě k tomu zaujmout stanovisko stavební úřad. A to stanovisko bych si sehnal písemně a hlavně dopředu.

Ale musíte na to jít jinak. V dnešní době plot vyšší než 2 m , který nesouvisí s veřejným prostranstvím vyžaduje územní souhlas, pokud k němu soused nedá písemný souhlas, tak se musí vést územní řízení. Ovšem územní řízení je zdlouhavé, vyžaduje projektovou dokumentaci …. Takže když se vám nepodaří alespoň k novému plotu získat souhlas souseda, tak bych hledal jinou cestu.

Napadají mne i na první pohled naprosto absurdní řešení: §79; odst. 2 b) stavebního zákona 180/2006 Sb. říká, že rozhodnutí o umístěné stavby ani územní souhlas nevyžadují stožáry pro vlajky do výšky 8 m. Pokud byste tam takovéto stožárky měli, např. po 4 m; na každém malou vlaječku z dovolené a mezi tím natažená lanka pro popínavé víno …. Totiž není nic hezčího, než stěna z vína, je zelená užitečná a navíc na zimu opadá (to když sousedi už žádnou párty nebudou dělat). A jak by úřad posuzoval, kdyby mezi tyto sloupky byla natažena zelená textilie? Byl by to plot? No těžko …..

Samozřejmě by teoreticky sousedi mohli podat občanskou žalobu, tu může podat každý, ale udělali by to? Nebo by se s vámi přece jen nějak rozumně domluvili?

Držím palce. Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování