Dobrý den,
moc se nám líbí domky s odhalenými cihličkami, takzvané lícovky, a rádi bychom si toto řešení zvolili i na naší stavbě. Může se k lícovkám použít zateplení? Případně jak se zateplení provádí?

Odpověď Dobrý den,
samozřejmě, že se k „lícovkám“ může použít zateplení. Lícové zdivo či cihlové obkladové pásky jsou finální povrchovou úpravou celého fasádního systému.
Existují v podstatě dva základní způsoby vnějšího zateplení domu. Jedním je kontaktní zateplovací systém a druhým systém odvětrávané fasády neboli sendvičové zdivo. Na volbu typu zateplení existují různé názory. Obecně u stavby nových domů doporučujeme zvolit sendvičové zdivo, které je co do komfortu bydlení vhodnější. Naopak u rekonstrukce domu či dodatečného zateplení je na místě varianta kontaktního zateplovacího systému s obkladovým páskem.

Systém odvětrávané fasády s použitím lícových cihel nebo cihel klinker:
Zjednodušeně řešeno se jedná o systém, kdy je fasáda tvořena ze „dvou plášťů“.
Tento druh zateplení je ideálním řešením u novostaveb. Avšak ani v případě rekonstrukcí není žádným tabu.
Struktura systému odvětrávané fasády:
Založení konstrukce odvětrávané fasády
a. připravený rozšířený betonový základ nebo
b. speciální zakládací profily z nerezové oceli
Obvodové zdivo
Izolant – polystyren nebo minerální izolace
Vzduchová mezera minimální šířky 4 cm
Přizdívka z lícových cihel, cihel klinker – nezbytné je propojení obou plášťů speciálními kotvami, které se kladou do ložných spár lícových cihel. Nesmíme také opomenout větrací otvory, aby byl tento systém plně funkční. Celkový průřez větracích otvorů musí činit alespoň 75 cm² na každých 20 m² fasády včetně oken a dveří. Podrobnější informace naleznete v příručce Systém odvětrávané fasády na www.klinkercentrum.cz

Montáž kontaktního zateplovacího systému s lícovým obkladovým páskem:
Kontaktní zateplovací systém je poměrně náročný na kvalitu provedení. Zateplovací systém by měl být proveden vždy z komponentů certifikovaných v rámci jednoho zateplovacího systému.
Podklad zateplovacího systému musí být vyrovnaný a očištěný.
Celá montáž započne připevněním zakládací lišty k podkladu pomocí hmoždinek příslušné délky a průměru. Šířku lišty vždy volíme dle šířky izolantu. Zakládací lišta slouží k osazení první řady izolačních desek.
Pomocí zubové stěrky naneseme první vrstvu lepícího tmelu.
Lepidlo rovněž naneseme na desku izolantu (polystyren nebo minerální vatu) a takto připravenou desku přiložíme k podkladu a lehce přitlačíme. Nesmíme opomenout lepení izolantu tzv. na vazbu.
Na izolační desky opět naneseme vrstvu lepícího tmelu.
Do vrstvy tmelu pak opatrně přiložíme perlinku, kterou zahlazením zapustíme do lepidla.
Přes perlinku pak celý systém ukotvíme pomocí hmoždinek se šroubovacím vrutem. Rozmístění a počet hmoždinek udává projekt. Všeobecně platí 8-9 ks hmoždinek na 1m2.
Nyní aplikujeme další vrstvu lepícího tmelu, na kterou již upevňujeme obkladové pásky. Po úplném vyzrání lepidla se pak spáry vyplní speciální spárovací hmotou, volenou dle typu obkladových pásků.

Více informací můžete nalézt na webu www.klinkercentrum.cz nebo kontaktujte naše obchodní zástupce, kteří Vám rádi poradí, jaké řešení bude pro Vás ideální.
Klinker Centrum s.r.o.