Dobrý den,

zateplujeme fasádu a bohužel jsme nakoupili nedostatečné množství kamenné izolace, na část stěny nám materiál chybí. Zkoušeli jsme si dokoupit stejný materiál, ale ve stavebninách nám řekli, že tento materiál nemají skladem, je možné si ho objednat, ale bude až za 3 měsíce. My bychom rádi dodělali fasádu co nejdříve a nechceme čekat čtvrt roku. Ve stavebninách nám nabídli na zateplení zbývající části jiný materiál – jinou značku kamenné minerální vlny nebo případně polystyren. Můžeme tento jiný materiál použít, nemůže vzniknout nějaký problém?

Děkuji, Lubomír Vlček, Příbram

Odpověď Dobrý den,

obecně lze říci, že by to neměl být problém, pokud je to v souladu se systémovým řešením (např. systémem Weber, Baumit, atd.). Je ale důležité si zjistit, zda parametry všech použitých výrobků jsou shodné. Kromě základních parametrů typu pevnosti v tahu (nejčastěji TR 10 či TR 15) či součiniteli tepelné vodivosti λ je třeba věnovat pozornost i faktoru difuzního odporu µ.

Pokud použijete izolační materiál – minerální vlnu typu TR 10 v kombinaci s minerální vlnou typu TR 15, budete muset vše řešit tak, jako kdyby byla použita všude vlna typu TR 10, tj. může být rozdíl v počtu a typu použitých hmoždinek či maximální možné váze případného budoucího obkladu.

V případě, že se použijí materiály s různou hodnotou součinitele tepelné vodivosti λ, tak kromě toho, že část zateplení bude o několik procent trošku jinak izolovat, tak se v reálu nic nestane. Nicméně, pokud byl výpočtem požadován všude kvalitnější typ materiálu a někde bude použitý horší materiál (vyšší hodnota λ), tak realita nebude v souladu s návrhem a výpočtem, a tedy i průkaz energetické náročnosti budovy by se měl přepočítat.

A dále, pokud se použijí materiály z minerální izolace (ale může to být obdobné i u EPS a dalších izolantů) od různých výrobců, může se lišit jejich faktor difuzního odporu µ. Například u minerálních izolací se dle ČSN EN 13162 všude může udávat hodnota pro tyto materiály 1, ale pokud si uděláme měření, tak hodnota může být i vyšší (např. v jednom případě 1,7 a v druhém 2,8 atd.). Technicky to na fasádě nehraje roli, ale může to mít dlouhodobější dopad na barvu omítky, kde po několika letech může vykazovat trošku jiné zabarvení v místech, kde byl použit materiál jiný. Zatím takové případy evidujeme jen zřídka, a to vesměs jen u kombinace polystyrenu a minerální vlny v případě požárních pásů u fasád vyšších než 12 m, ale nelze stoprocentně vyloučit, že toto nemůže nastat i v tomto případě.
Divize ISOVER, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s