Dobrý den,

máme starší rodinný dům a chtěli bychom se v letošním roce pustit do zateplení fasády. Rádi bychom snížili naše náklady na topení, které se neustále zvyšují. Na práci si chceme najmout specializovanou firmu, ale rádi bychom věděli, na co si máme dát pozor, abychom se vyhnuli následné reklamaci.

Odpověď Dobrý den,

zateplení fasády je poměrně velký a relativně nákladný zásah, proto je dobré provést jej pořádně a správně. Jakékoli opravy jsou komplikované a drahé. Hlavními příčinami nevydařeného zateplení fasád nejčastěji bývají například nevhodný/neupravený podklad stěny pro zateplování, špatné založení fasádního systému, nedostatečná tloušťka izolace nebo její špatné lepení a kotvení.

Jednoduchou pomůckou pro běžného stavebníka i firmu je si nechat zaslat technologický postup konkrétního zateplovacího systému. Tam jsou všechny základní kroky přiměřeným způsobem popsány a stavební firma je povinna je dodržovat. Dodržení uvedeného technologického postupu je také zcela zásadní pro přiznání záruky na zateplení. Základní pravidla z pohledu tepelných izolací naleznete v publikaci ISOVER pro fasádní zateplovací systémy.Tuto příručku si můžete stáhnout na www.isover.cz, nebo si napsat o její tištěnou verzi na info@isover.cz.
Divize ISOVER, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s