Dobry den,



prosim moc o radu. Koupili jsme 100 let stary dum ocividne z veprovice. Bydlime tu druhy rok. Ten prvni jsme bojovali s silenou vlhkosti a plisni. Ted uz jsme se s tim naucili pracovat a vetranim a dalsimi opatrenimi drzime vlhkost cca 50-55%. Zatim obyvame jen 2 pokoje. U toho, kde je severni strana se ale i tak obcas objevi mokre mapy u podlahy. Vsazim, ze to bude skrze kondenzaci, ale neni to nic hrozneho. Kdyz topime ted na 22, 23 stupnu videt nejsou, plisen zatim neni. Co mi ale nejde do hlavy je, ze zrovna tento pokoj je podsklepeny. Meteostanice mi ukazovala rano pro 0 stupnich venku ve sklepe 7 stupnu a vlhkost 20%. Sklep neni nikterak extra mokry, i kdyz je v nem pry zabetonovana studnka. V pokoji jsou parkety. Vypada to, ze lepene na betonu a na tom koberec. Parkety ani koberec nejsou plesnive, zadne skvrny apod. Ale pokoj je citit zatuchlinou. Kdyz zustane lezet obleceni od deti den na koberci, smrdi. Kdyz odhrnu koberec, parkety smrdi plisni silne. Vypada to, ze pod parketami je nekde plisen. Problem ale je, ze jako u vetsiny starych domu je zde i nizky strop (220cm). Nikde se mi nedari najit, jak resit hydroizolaci u podsklepene mistnosti. Staci sundat parkety na beton, navarit asfaltove pasy, dat drevotrisku a podlahu? Nebude to delat neplechu? Na polystyren a zatepleni tu nebude podle me prostor. Nebude to zas plesnivet pod temi pasy? Strop ve sklepe by sel zateplit mozna 5cm polystytenu.. Ale uz tak tam chodime shrbeni. Uprimne nechapu, kde se tam ta vlhkost bere. Sklep nijak vlhky neni, tak kudy??? Dekuji moc.



S pozdravem Anna H.


Odpověď

Dobrý den,

Problémy s vlhkostí ve staršího objektu může zodpovědně vyřešit pouze autorizovaný projektant návrhem sanačního/hydroizolačního opatření.

Je ale jasné, že v tomto případě nebude možné i po souboru sanačních opatření zajistit vysušení objektu na 100%.

S pozdravy

Lukáš Pazderník
Produktový manažer

IZOMAT stavebniny s.r.o.

Dobrý den,

U těchto objektů je složité najít správné řešení. Rozhodně bych nepoužil dřevěné materiály. Určitě je na místě si zavolat firmu na sanaci zdiva a najít skutečnou příčinu.

1) Prohlídka objektu v termo brýlích – najít tepelné mosty. Z největší pravděpodobností se jedná o kondenzát.

2) Vzlínání ve zdech lze řešit několika způsoby a) nejdražší a nejpracnější je injektáž b ) elektroosmóza – dnes dělají i radiovou tj. drypol systém. Tam se efekt projeví až po 2 letech

Poté až identifikujete správnou příčinu, tak se rozhodněte pro řešení. Určitě bych doporučil koupil elektroodvlhčovač, nebo rekuperační jednotku s hygrostatem. U domů tohoto stáří je víc než jisté, že hydroizolace a základová deska zcela chybí.

Hezký den

Martin Běle

IZOMAT stavebniny s.r.o.