Dobrý den, bydlím v patrovém rodinném domě, zateplené obvodové zdivo polystyrenem. Po dodělání prvního patra mi strašně uniká teplo stropem. Rozhodl jsem se zateplit podlahu na půdě polystyrenem šířky 15cm. Zajímá mě, jestli můžu polystyren rozložit rovnou na podlahu nebo pod něj musím dávat nějakou fólií? Strop v prvním patře (podlaha půdy) je z železných traverzi a hurdysek. Děkuji za odpověď

Odpověď Dobrý den,

Na dotaz je možné odpovědět následovně:

Použití parozábrany na rozmezí vytápěného a nevytápěného prostoru je doporučeno. Parozábranu v podobné skladbě tvoří běžně fóliový typ parozábrany, slepené OSB desky či dostatečná vrstva betonu bez netěsností (běžně tl. 5 cm a více). Z popisu bohužel není patrné, zda je shora hurdisek a nosníků nadbetonávka, nicméně pokud nebude či si nebudete jistý kvalitou provedení této betonové vrstvy, doporučuji parozábranu aplikovat (např. Isover Vario KM Duplex UV).

Nepochozí nevytápěné půdy se izolují běžně pomocí lehké minerální izolace v rolích (např. Isover Domo Plus či Isover Unirol Profi). V případě požadavku na pochozí skladbu zateplení nevytápěné půdy (např. pro uložení sezónních věcí) je možné aplikovat, jak uvádíte, EPS v celé ploše, na které přijde např. OSB deska, či pomocí systému Stepcross (viz https://www.isover.cz/aktuality/system-isover-stepcross), který byl přímo pro podobné použití vyvíjen.

Pokud by to bylo možné, tak směřujte prosím zákazníky s podobnými dotazy přímo na naší podporu. Ve většině případů je zapotřebí pro správný návrh upřesnit zadání. Případně by stačilo vždy zaslání tohoto odkazu: https://www.saint-gobain.cz/cop/, kde jsou potřebné kontakty na technickou podporu divizí Isover, Rigips a Weber uvedeny.



Děkuji.

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips