Dobrý den,

chci postavit zídku ze štípaných tvarovek cca 2 m vysokou a na základy použít ztracené bednění. Chtěl bych se zeptat, na jaký povrch se ukládá ztracené bednění? Mám základový pás hluboký cca 1 m a dole zhutnělé štěrkopískové lože. Jak postupovat dál abych mohl použít ztracené bednění? Předpokládám, že se nepokládá přímo na toto lože... Tvarovky jsou široké 190mm, stačí tedy použít bednění o šířce 200mm? Dále bych se chtěl zeptat zda armovací tyče mají být dlouhé od základů až po konečnou výšku zídky, nebo je možné tyče nastavovat postupně?

Díky za odpověď

Odpověď Dobrý den,

tvárnice ztraceného bednění se běžně ukládají na pas z monolitického betonu. Ve Vašem případě bych dno výkopu zabetonoval vrstvou betonu na výšku cca 0,5 m a jeho povrch srovnal a připravil tak na položení bednících tvárnic. Do tohoto základu si již vložte svislou výztuž. Výšku betonového pasu bych doporučil udělat minimálně 0,3m v závislosti na hloubce výkopu a výšce tvárnic ztraceného bednění, tak, aby spára mezi pohledovými a základovými tvárnicemi byla v požadovaném místě (výšce).
Šířka bednění 200 mm by měla stačit, byť osobně bych doporučil použít širší.
Výztužné pruty je možné nastavovat - navlékání tvárnic na dlouhé pruty je problematické. Při nastavování prutů je třeba je přeložit - doporučuji alespoň 0,3 m.
Ještě bych Vám doporučil prohlédnout webové stránky výrobců těchto materiálů, většinou tam mají návody a rady, včetně názorných obrázků a detailů.

Ing. Pavel Svoboda, NEMOinspekt, s.r.o.
NEMOinspekt s.r.o.