Dobrý den, můžete prosím podrobněji vysvětlit, jak toto chápat v případě zahrady ve svahu? Ve věci úpravy zahrady Vás pouze mohu odkázat na ust. § 80 odst. 3 písm. a) stavebního zákona, dle kterého rozhodnutí o změně využití územní NEvyžadují terénní úpravy do 1,5 m výšky nebo hloubky o výměře do 300 m2. Ve společném souhlasu vydanému k nyní Vaší parcele proto nejsou terénní úpravy ani zmíněny, neboť k jejich provedení není dle stavebního zákona nutné vydání územního rozhodnutí a stavební úřad jejich stav neposuzuje. Znamená to tedy, že pokud svah dole zpevníme kamennou zídkou do 1 metru, tak stavební úřad nebude zahrada při kolaudaci zajímat, i když je svah vyšší než 1,5 metru? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem, Tereza Svobodová


Fotky


Odpověď

Podívejte se, jsou situace, kdy stavební úřad si musí udělat právní názor a ten vám sdělit. Správně už v rámci společného oznámení záměru (územní souhlas + ohlášení dohromady) by bylo, kdyby vaše projektová dokumentace ve dvou základních řezech obsahovala celý průřez pozemku, kde by bylo naprosto zřejmé, kde to potřebujete odbagrovat a kde potřebujete udělat opěrnou zídku.
Pokud původní projekt je kreslený „na rovině“ , tak nyní musíte zkoumat, co vše potřebujete při terénních úpravách povolit a co povolení nepotřebuje. Navíc i ty terénní úpravy, co z hlediska stavebního zákona nic nepotřebují mohou dost zásadně v těchto případech vadit sousedovi. Takže začal bych informací u sousedů a pak šel na stavební úřad. Nebo jim to tam se základní skicou poslal mailem. Pokud vám odpověděli (viz text dole), tak je to v pořádku. Ale problém může být následně, soused se naštve a bude tvrdit , že původní terén byl o 10 cm výš a že tím pádem jste už dělali terénní úpravy vysoké 1,6 m a že jste porušili zákon. To chce založit si důkazy – fotografie apod. A nejlépe je opravdu i v těchto případech si od ruky nakreslit řez terénem a ten sousedovi donést k podpisu …. A pak to ještě poslat stavebnímu úřadu…. Mimochodem rodinné domy se nekolaudují, jen se oznamuje dokončení stavby a stavební úřad vůbec nemusí jet na kontrolní prohlídku….

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování