ČESKÉSTAVBY.cz - vše o stavbě, zahradě a bydlení

Články, rady, tipy a návody - stránka 709

Exteriér Interiér Specialisté Stavební firmy, služby a řemesla Stavební materiály Stroje, nářadí Tiskové zprávy Hobby Zobrazit další kategorie
Pěstujeme kapradiny III. díl

Pěstujeme kapradiny III. díl

V posledním článku jsme se zabývali kapradinami a ani dnes tomu nebude jinak. Obrátili jsme se o radu na několik odborníků z řad jak botanické pedagogiky, tak na majitele květinářství, jak kapradiny rozlišovat. Jejich názory při pojmenování druhů kapradin se velice rozcházely.
Dozvěděli jsme se, že existuje obrovské množství nejrůznějších kapradin a z toho jen na 300 druhů kapradin Pteris např. Pteris tremula, Pteris cretica, Pteris vittata, Pteris ensiformis. My se o všech kapradinách samozřejmě zmiňovat nebudeme, zaujaly nás však Pteris cretica, Pteris ensiformis a Pellaea rotundifolia.

Využití polystyrenu

Využití polystyrenu

Polystyren zná snad každý. Bílé pěnové kuličky spojené do větších celků se nejčastěji využívají ve stavebnictví jako izolační materiál. Jako stavební materiál se používá již desítky let.

Pochlubit se může vynikajícími tepelně i zvukově izolačními vlastnostmi. Má nízkou nasákavost, příznivě mechanické vlastnosti a jeho aplikace je snadná. Polystyrénové desky dokážou zamezit velkým ztrátám tepla a proto se používají například pro pokrytí obvodových plášťů budov.

S čím nesouhlasí Jihočeský kraj

S čím nesouhlasí Jihočeský kraj

Návrh, který zpracovalo Ministerstvo životního prostředí vyvolává podle krajských představitelů obavu, že téměř veškeré rozvojové možnosti jihočeského regionu by při takovéto ochraně přírody musely vzít za své. To samé platí i pro krajem připravované projekty a záměry. Proč s ministerským návrhem kraj nesouhlasí, na to nám odpověděl první náměstek hejtmana Jihočeského kraje Jiří Vlach.

Alcantara - nejodolnější potahová látka současnosti

Alcantara - nejodolnější potahová látka současnosti

V nabídce stále více firem, zabývajících se výrobou čalouněného nábytku, se v posledních letech objevuje potahová látka s obchodním názvem Alcantara. Jedná se o nový, zcela unikátní materiál, který díky svým přednostem nemá v současné době konkurenci.

Je to materiál umělý (68 % polyester, 32 % polyuretan) vyrobený z ultratenkého mikrovlákna, 20 x tenčího než lidský vlas, který byl vyvinut japonskými a italskými odborníky a je používán nejen v nábytkářském, ale také v automobilovém a oděvním průmyslu. Svým vzhledem připomíná Alcantara semišovou kůži. Svými vynikajícími vlastnostmi však kůži v mnohém ještě předčí a je před ní upřednostňována.

Vstup Česka do Evropské unie

Vstup Česka do Evropské unie

Na vstup do EU se připravuje celá Česká republika. Konkrétně v jižních Čechách se bude slavit. Jihočeská hospodářská komora připravuje v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie hned tři akce a to ve spolupráci s Jihočeským krajem a krajským městem Českými Budějovicemi. Evropská unie je ale velkým strašákem pro jihočeské podnikatele. I ty totiž čeká řada změn.

Jihočeský kraj už zveřejňuje chystané veřejné zakázky

Jihočeský kraj už zveřejňuje chystané veřejné zakázky

Hlásit se do postavení vyzvaného uchazeče o veřejnou zakázku Jihočeského kraje mohou už zájemci na základě oznámení o připravovaném zadání veřejné zakázky, které je k dispozici na webových stránkách kraje. Umožňuje to novela zásad pro zadávání veřejných zakázek, kterou schválila krajská rada na konci minulého roku a jejíž cílem je podstatně rozšířit výběr vyzvaných uchazečů.

Jak pečovat o čalouněný nábytek

Jak pečovat o čalouněný nábytek

Existuje velká řada potahových materiálů- umělé a přírodní látky, kombinované látky, kožené potahy atd. Každý druh potahu přitom většinou vyžaduje speciální péči, o čemž by vás měl každý solidní prodejce nábytku informovat. Pokud jste však ztratili návod na ošetřování své sedací soupravy nebo křesla, nevadí, seznámíme vás se základními pravidly údržby čalouněného nábytku, která platí obecně pro většinu potahových materiálů, a která doporučuje většina českých i světových výrobců.

Koupě a rekonstrukce staršího domu - I. díl

Koupě a rekonstrukce staršího domu - I. díl

Pokud uvažujete o bydlení v rodinném domku, ale nemůžete si z finančních důvodů dovolit investovat do novostavby „na klíč“, bude vaším východiskem zakoupení domu staršího. Ve většině případů pak budete muset ještě před nastěhováním provést rekonstrukci a úpravu domu dle vašich představ a požadavků.
Jak při nákupu a následné rekonstrukci staršího domu postupovat, čeho se vyvarovat? V následujícím článku vám nabízíme několik užitečných rad a typů.

Hypotéka a kapitálové životní pojištění

Hypotéka a kapitálové životní pojištění

Co to vlastně hypotéka je?

Hypotéka, nebo-li hypoteční úvěr, je dlouhodobý účelový úvěr, který je určen k financování investic do nemovitostí. O hypotéku může zažádat fyzická i právnická osoba a peníze lze použít na koupi nebo výstavbu jakékoli nemovitosti. To znamená k bydlení ale i ke komerčním účelům, modernizaci nebo vypořádání majetkových vztahů (jako je dědictví či spoluvlastnictví). Hypoteční úvěr je možné použít i pro tzv. doplněk k nemovitosti (např. garáž) nebo na vybavení bytu či domu (kuchyňská linka atd.). Podmínkou hypotéky je, že musí být zajištěna zástavním právem k nemovitosti, která se nachází na území České republiky. Obvykle se ručí financovanou nemovitostí, ale může se jednat i o jiný objekt.

Pěstujeme kapradiny II. díl

Pěstujeme kapradiny II. díl

Asi mezi nejznámější kapradiny patří například Nephrolepis exaltata (Ledviník), Asplenium nidus (Sleziník) a Adiantum raddianum (Netík).

Loňský rok byl pro stavební spořitelny opravdu plodný

Loňský rok byl pro stavební spořitelny opravdu plodný

Rok 2003 byl pro stavební spořitelny opravdu plodný. Tento druh spoření zažil doslova rekordní rok. Skoro dva miliony lidí uzavřelo nové smlouvy o stavebním spoření a to je nejvíce v desetileté historii spoření. Letos už takový zájem asi nebude. Odborníci předpokládají, že lidé ztratí zájem hlavně kvůli omezené státní podpoře. Příští rok by podle nich měly růst poskytované úvěry.

Barvy, které ladí

Barvy, které ladí

Vždy platilo a dál platit bude, že tmavé barvy vám místnost opticky zmenší, světlé odstíny naopak zvětší. Tmavé barvy tak budou v místnostech působit ve dne velmi stísněně.

To platí i v případě použití tmavých odstínů dřeva použitých ve velkých plochách (například na podlaze).

Pěstujeme kapradiny I. díl

Pěstujeme kapradiny I. díl

Již v druhé polovině 19. století byly kapradiny velice módní záležitostí. Jejich obliba trvá i dosud především proto, že nejsou příliš náročné na pěstování (např. Pteris cretica, Cyrtomium falcatum, Nephrolepis exaltata) a zkrášlí každý málo prosvětlený kout. Jsou vhodné i pro zavěšení (např. Adiantum, Nephrolepis exaltata). Kapradiny netvoří květy ani semena. Mají vějířovité listy, které mohou být jednoduché nebo složené z mnoha drobných a různě členitých úkrojků.

Schod za schodem...

Schod za schodem...

Schody a schodiště – většina lidí v těchto dvou slovech nevidí žádný rozdíl, ale věřte, je tu. Zatímco schody jsou jednotlivé stupně, schodiště je seskupení těchto stupňů do určitého tvaru pod určitým sklonem. Nejdůležitějším úkolem schodiště je vyrovnat výškový rozdíl a propojit různé úrovně podlah.

Pravidla vytápění odstraní chladno

Pravidla vytápění odstraní chladno

Otopné období trvá vždy od 1. září do posledního květnového dne následujícího roku. To neznamená, že přesně první den v září se začnou byty i nebytové prostory vytápět. Dodávky tepelné energie se zahajují v případě, kdy průměrná denní teplota venkovního vzduchu klesne pod 13 stupňů Celsia. Teplota nižší než 13°C se musí naměřit minimálně 2 dny po sobě a podle předpovědi počasí už nelze očekávat zvýšení teplot nad tuto hranici v následujících dnech.

Nezničte si peršan

Nezničte si peršan

Pokud jste po babičce zdědili tzv. starý peršan, nebo jste zakoupili nový vlněný ručně vázaný nebo tkaný orientální koberec, bude velice důležitou otázkou, jak o tento originální kus co nejlépe pečovat, aby si udržel svou krásu a kvalitu co nejdéle.

Měkké našlapování v kobercích

Měkké našlapování v kobercích

Pak je to možná právě koberec, který dodá vašemu domovu punc dokonalosti, útulnosti či přímo výjimečnosti.

PHILIPPE STARCK – současný světový designér č. 1

PHILIPPE STARCK – současný světový designér č. 1

Kdo se alespoň trochu zajímá o interiérový design a architekturu nebo si jen občas prolistuje časopisy a knihy o bydlení, setkal se již určitě se jménem Philippe Starck. Tento Francouz (narozen 1949) a světoobčan je totiž současnou světovou jedničkou v oblasti designu. Jak je to možné, že právě on se již za svého života zapsal nesmazatelně do dějin ?

Teplo pěkně od podlahy aneb podlahové vytápění

Teplo pěkně od podlahy aneb podlahové vytápění

Teplo našeho domova pro nás určitě neznamená pouze způsob, jakým zajišťujeme pro naši domácnost tepelnou pohodu. Nicméně, volbou způsobu vytápění pro náš dům si můžeme ujasnit, jakou bude mít teplo našeho domova podobu, ať je to z hlediska náročnosti na obsluhu anebo energetických a ekonomických potřeb. Podlahové vytápění patří k pohodlným způsobům zajištění tepla v domácnosti. Díky některým svým kladným charakteristikám nachází v poslední době stále větší uplatnění.

Palmy- kouzlo exotiky doma

Palmy- kouzlo exotiky doma

Palmy pro mnohé představují kousek z koláče exotiky, kterou nám v bytě pomůžou dodat útulno. Bytům a zahradám zapůjčí eleganci a majestátnost. Pocházejí z tropických a subtropických oblastí.

Reklama