ČESKÉSTAVBY.cz - vše o stavbě, zahradě a bydlení

Články, rady, tipy a návody - stránka 708

Exteriér Interiér Specialisté Stavební firmy, služby a řemesla Stavební materiály Stroje, nářadí Tiskové zprávy Hobby Zobrazit další kategorie
Umělý kámen předčí nejen svou cenou...

Umělý kámen předčí nejen svou cenou...

Umělý kámen předčí tradiční materiály především svou cenou, což většina z nás v dnešní době určitě ocení. Navíc se může pochlubit pevností, mrazuvzdorností, je odolný vůči oděru, je omyvatelný a paropropustný. Nutno podotknout, že jde o ekologický materiál, který nijak neničí přírodu.
Jeho montáž je jednoduchá a rychlá a navíc, umělý kámen vám nabízí úsporu materiálu.

Cibulnaté květiny kralují jarem

Cibulnaté květiny kralují jarem

Cibulnatými květinami se rozumí narcisy, kosatce, krokusy, tulipány, hyacinty a modřence. Cibule a hlízy slouží rostlinám jako zásobní orgán, s jehož pomocí přežijí tuhé zimy a suché léto.

Tyto rostlinky si sami můžeme vypěstovat doma anebo si je koupit již s poupaty a květy v květináči. Po odkvětu je můžeme přesadit na zahradu, kde nám příští rok udělají svými květy radost.

Březen na zahradě...

Březen na zahradě...

Zahrada se probouzí ze zimního spánku a jaro je už cítit a vidět na každém kroku. Na zahradě rozkvétají krokusy, bledule a sněženky, první poslové krásného, voňavého jara. Nastal čas pro nedočkavé zahradníky, kterým právě začíná sezóna. A že té práce na zahradě koncem zimy a začátkem jara je požehnaně!
Je třeba se postarat o ovocné stromy a keře, nesmíme zapomenout ani na záhony květin a zeleniny, ani na trávník.

Odpovídáme na Vaše dotazy IV. díl

Odpovídáme na Vaše dotazy IV. díl

Odpovídáme na některé vybrané dotazy, kterými nás neustále zahrnujete. Pokud se chcete podělit o vaše vlastní zkušenosti či postřehy, vložte svůj příspěvek do diskuse nebo nám napište.

Jak si zpříjemnit posezení na zahradě

Jak si zpříjemnit posezení na zahradě

S příchodem jara nastane opět období, kdy budeme moci většinu volného času trávit venku na zahradě, a to nejen při práci ale i odpočinku. Ideálním místem pro příjemné posezení může být zahradní altánek, besídka nebo pergola.

Zelený boom na střechách

Zelený boom na střechách

Takzvané zelené střechy, tedy střechy porostlé vegetací, nejsou u nás zatím častým jevem. Jejich tradice je však dlouhá. Už od dávných časů využívaly především severské národy zelených střech jako ochrany před drsnými klimatickými podmínkami. Díky novým kvalitním izolačním materiálům a pěstebním substrátům, není ozelenění střechy již žádným problémem.
Bez potíží lze ozelenit střechy vodorovné, pultové a sedlové se sklonem do 30 °.

Zařízení koupelny a toalety pro tělesně postižené

Zařízení koupelny a toalety pro tělesně postižené

Při navrhování a následném zařizování budov nebo bytů, které budou obývat či jinak užívat také občané tělesně postižení a upoutaní na invalidní vozík, je třeba zohlednit všechny jejich potřeby a požadavky a umožnit jim tak rovnocenné podmínky k životu, jako mají lidé zdraví. Základem je přitom zajistit, aby tělesně postižení mohli bez problémů a bezpečně dodržovat svou osobní hygienu a přizpůsobit proto co nejlépe prostor koupelny a toalety.

Osvětlení podkrovního bytu

Osvětlení podkrovního bytu

Podkrovní byty nabízejí atraktivní, romantické bydlení v jedinečném prostředí. Při budování těchto specifických bytů se však musí řešit mnoho specifických problémů. Hlavním problémem je zajištění dostatečného osvětlení půdních obytných prostor.

Nezáleží totiž pouze na představách, přáních a finančních možnostech budoucích obyvatel. Půdní vestavbou se změní tvar střechy a tedy celkový vzhled domu, a to je především ve městech a v místech s hustou zástavbou problém.
Konečné řešení pak musejí schválit památkáři.

Osvětlení interiéru  II. díl

Osvětlení interiéru II. díl

Při výběru a rozmisťování interiérových svítidel bychom měli postupovat pečlivě a s rozmyslem. Způsob a intenzita umělého osvětlení mají výrazný vliv na celkovou atmosféru v interiéru a tedy i na naši psychiku a náladu. Pobyt v nedostatečně osvětlených místnostech může dokonce snižovat imunitu lidského organizmu, způsobovat poruchy vidění a bolesti hlavy.

Pěstujeme kapradiny III. díl

Pěstujeme kapradiny III. díl

V posledním článku jsme se zabývali kapradinami a ani dnes tomu nebude jinak. Obrátili jsme se o radu na několik odborníků z řad jak botanické pedagogiky, tak na majitele květinářství, jak kapradiny rozlišovat. Jejich názory při pojmenování druhů kapradin se velice rozcházely.
Dozvěděli jsme se, že existuje obrovské množství nejrůznějších kapradin a z toho jen na 300 druhů kapradin Pteris např. Pteris tremula, Pteris cretica, Pteris vittata, Pteris ensiformis. My se o všech kapradinách samozřejmě zmiňovat nebudeme, zaujaly nás však Pteris cretica, Pteris ensiformis a Pellaea rotundifolia.

Využití polystyrenu

Využití polystyrenu

Polystyren zná snad každý. Bílé pěnové kuličky spojené do větších celků se nejčastěji využívají ve stavebnictví jako izolační materiál. Jako stavební materiál se používá již desítky let.

Pochlubit se může vynikajícími tepelně i zvukově izolačními vlastnostmi. Má nízkou nasákavost, příznivě mechanické vlastnosti a jeho aplikace je snadná. Polystyrénové desky dokážou zamezit velkým ztrátám tepla a proto se používají například pro pokrytí obvodových plášťů budov.

S čím nesouhlasí Jihočeský kraj

S čím nesouhlasí Jihočeský kraj

Návrh, který zpracovalo Ministerstvo životního prostředí vyvolává podle krajských představitelů obavu, že téměř veškeré rozvojové možnosti jihočeského regionu by při takovéto ochraně přírody musely vzít za své. To samé platí i pro krajem připravované projekty a záměry. Proč s ministerským návrhem kraj nesouhlasí, na to nám odpověděl první náměstek hejtmana Jihočeského kraje Jiří Vlach.

Alcantara - nejodolnější potahová látka současnosti

Alcantara - nejodolnější potahová látka současnosti

V nabídce stále více firem, zabývajících se výrobou čalouněného nábytku, se v posledních letech objevuje potahová látka s obchodním názvem Alcantara. Jedná se o nový, zcela unikátní materiál, který díky svým přednostem nemá v současné době konkurenci.

Je to materiál umělý (68 % polyester, 32 % polyuretan) vyrobený z ultratenkého mikrovlákna, 20 x tenčího než lidský vlas, který byl vyvinut japonskými a italskými odborníky a je používán nejen v nábytkářském, ale také v automobilovém a oděvním průmyslu. Svým vzhledem připomíná Alcantara semišovou kůži. Svými vynikajícími vlastnostmi však kůži v mnohém ještě předčí a je před ní upřednostňována.

Vstup Česka do Evropské unie

Vstup Česka do Evropské unie

Na vstup do EU se připravuje celá Česká republika. Konkrétně v jižních Čechách se bude slavit. Jihočeská hospodářská komora připravuje v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie hned tři akce a to ve spolupráci s Jihočeským krajem a krajským městem Českými Budějovicemi. Evropská unie je ale velkým strašákem pro jihočeské podnikatele. I ty totiž čeká řada změn.

Jihočeský kraj už zveřejňuje chystané veřejné zakázky

Jihočeský kraj už zveřejňuje chystané veřejné zakázky

Hlásit se do postavení vyzvaného uchazeče o veřejnou zakázku Jihočeského kraje mohou už zájemci na základě oznámení o připravovaném zadání veřejné zakázky, které je k dispozici na webových stránkách kraje. Umožňuje to novela zásad pro zadávání veřejných zakázek, kterou schválila krajská rada na konci minulého roku a jejíž cílem je podstatně rozšířit výběr vyzvaných uchazečů.

Jak pečovat o čalouněný nábytek

Jak pečovat o čalouněný nábytek

Existuje velká řada potahových materiálů- umělé a přírodní látky, kombinované látky, kožené potahy atd. Každý druh potahu přitom většinou vyžaduje speciální péči, o čemž by vás měl každý solidní prodejce nábytku informovat. Pokud jste však ztratili návod na ošetřování své sedací soupravy nebo křesla, nevadí, seznámíme vás se základními pravidly údržby čalouněného nábytku, která platí obecně pro většinu potahových materiálů, a která doporučuje většina českých i světových výrobců.

Koupě a rekonstrukce staršího domu - I. díl

Koupě a rekonstrukce staršího domu - I. díl

Pokud uvažujete o bydlení v rodinném domku, ale nemůžete si z finančních důvodů dovolit investovat do novostavby „na klíč“, bude vaším východiskem zakoupení domu staršího. Ve většině případů pak budete muset ještě před nastěhováním provést rekonstrukci a úpravu domu dle vašich představ a požadavků.
Jak při nákupu a následné rekonstrukci staršího domu postupovat, čeho se vyvarovat? V následujícím článku vám nabízíme několik užitečných rad a typů.

Hypotéka a kapitálové životní pojištění

Hypotéka a kapitálové životní pojištění

Co to vlastně hypotéka je?

Hypotéka, nebo-li hypoteční úvěr, je dlouhodobý účelový úvěr, který je určen k financování investic do nemovitostí. O hypotéku může zažádat fyzická i právnická osoba a peníze lze použít na koupi nebo výstavbu jakékoli nemovitosti. To znamená k bydlení ale i ke komerčním účelům, modernizaci nebo vypořádání majetkových vztahů (jako je dědictví či spoluvlastnictví). Hypoteční úvěr je možné použít i pro tzv. doplněk k nemovitosti (např. garáž) nebo na vybavení bytu či domu (kuchyňská linka atd.). Podmínkou hypotéky je, že musí být zajištěna zástavním právem k nemovitosti, která se nachází na území České republiky. Obvykle se ručí financovanou nemovitostí, ale může se jednat i o jiný objekt.

Pěstujeme kapradiny II. díl

Pěstujeme kapradiny II. díl

Asi mezi nejznámější kapradiny patří například Nephrolepis exaltata (Ledviník), Asplenium nidus (Sleziník) a Adiantum raddianum (Netík).

Loňský rok byl pro stavební spořitelny opravdu plodný

Loňský rok byl pro stavební spořitelny opravdu plodný

Rok 2003 byl pro stavební spořitelny opravdu plodný. Tento druh spoření zažil doslova rekordní rok. Skoro dva miliony lidí uzavřelo nové smlouvy o stavebním spoření a to je nejvíce v desetileté historii spoření. Letos už takový zájem asi nebude. Odborníci předpokládají, že lidé ztratí zájem hlavně kvůli omezené státní podpoře. Příští rok by podle nich měly růst poskytované úvěry.

Reklama