Babí léto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Odchod léta a jeho překlopení se do podzimu bývá v našich podmínkách nedramatické, pozvolné. Příjemně teplé období se nám obvykle ještě jednou před plným podzimem připomene, příchodem magického období tzv. babího léta. Snad abychom na něj přes zimu nezapomněli a pamatovali na to, že s každým koncem něco nového začíná.

Kdy vlastně začíná babí léto? Podnebný fenomén vlastní klimatu celé severní polokoule. V kalendáři se pro něj nedají vyznačit přesné termíny, spíš „průměr“ za dlouhá léta. Obvykle nastupuje na konci září a přetrvává do začátku října. Kronikami a záznamy dlouhodobých měření vybavení meteorologové pak kladou jeho počátek k 21. září a konec ke 2. říjnu. Úplné spolehnutí na to není. Může být nezřetelné, trvat dny, nebo celé týdny. Rekordem z roku 1959 je v našich podmínkách sedmitýdenní babí léto.

Babí léto (Zdroj: Shutterstock)
Babí léto (Zdroj: Shutterstock)

Podstatné pro existenci babího léta je správné rozložení tlakových výší/níží nad Evropou. Přesněji, tlaková výše nad střední a jihovýchodní Evropou. Ta k nám přináší jasné sluneční dny, a nadprůměrně vyšší teploty. A také jasnější oblohu bez mraků, za poklidného povětří.

Babí léto (Zdroj: Shutterstock)
Babí léto (Zdroj: Shutterstock)

Léto pro dámy v letech?

Někdy se o něm u nás hovoří jako o svatováclavském létě, ale termín „babí“ je zažitý napříč celou střední a východní Evropou. Slováci, Poláci, Ukrajinci i Slovinci ho mají, stejně jako Němci své Altweibersommer a Maďaři vénasszonyok nyara. Proč je ale spojováno se starými ženami? To jasné není. Možné teorie výkladu hovoří o tom, že pozdně podzimní léto stařenky snášely lépe, než letní úmorné úpaly.

Babí léto (Zdroj: Shutterstock)
Babí léto (Zdroj: Shutterstock)

Variant je ale mnohem víc. Typický je v tomto období také výskyt polétavých pavoučků (dělají to běžníci, slíďáci, čelistnatky a pavučinky), kteří se nechávají unášet vzduchem za pomoci „šedivě stařeckých“ vlasů pavučin.

A samozřejmě, na nočním nebi tehdy září Plejády, kterým se lidově přezdívalo Baby. Takže i to může být možné vysvětlení pro „babí počasí“. Výjimku v názvu mají jen v Srbsku, kde jej nazývají Miholjdanem, tedy svatomichalským létem; a v Bulharsku, kde jej nazývají létem cikánským. A za oceánem, ve Státech, tam mají Léto indiánské.

Poslední chvíle před mrazy

Prakticky všude je tohle období pozdního léta, charakteristického suchým, teplým a slunečným podnebím rádi. Je považováno za meteorologickou singularitu, pravidelnou odchylku v režimu počasí. Podobně, jako čtyřicetidenní deště po Medardovi nebo tradiční vánoční obleva. Zahradníkům dělá babí léto radost i starosti: nabízí jim trochu času navíc, aby zvládli před zimou dotáhnout do finiše poslední nehotové úkony. Je také časem poslední sklizně pozdních odrůd.

Babí léto (Zdroj: Shutterstock)
Babí léto (Zdroj: Shutterstock)

Ale umí být zrádné: přes den se teploty vyšplhají k optimistické dvacítce, ale v noci už umí klesat pod 10°C a mohou se projevit i první mrazíky. K tomu mlhavá rána, která poukazují na blížící se sychravost, šustící listí pod nohama. Je to prostě definitivní konec léta, začátek opravdového podzimu.

Chvilka na to, abyste se mohli projít ještě nepodmáčenou přírodou, a kochat se krásami vybarvené přírody. Pro někoho je babí léto tím nejkrásnějším časem roku.

Zdroj: Radomír Dohnal, ČESKÉSTAVBY.cz

Babí léto (Zdroj: Shutterstock)
Babí léto (Zdroj: Shutterstock)