Takto vypadá stavební deska vyrobená z nápojových kartonů (Foto: Karel Klátil) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Licenci na stavební desky z recyklovaných "tetrapaků" prodávají Češi do celého světa. V našem podcastu jsme si povídali o tom, jaké výhody mají stavební materiály, které neobsahují nic jiného než nápojové kartony. A nejde jen o alternativu OSB nebo sádrokartonu, ale třeba o dveře nebo nábytek.

Ve 48. dílu našeho podcastu nás navštívil pan Karel Klátil, aby nás seznámil s vysoce zajímavým tématem: udržitelným bydlením z recyklovaných nápojových kartonů. Ptala se Jana Machová a výsledné povídání si můžete poslechnout přímo v přehrávači nad tímto odstavcem, nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci

Hostem 48. dílu našeho podcastu byl Karel Klátil (Foto: Jana Machová)
Hostem 48. dílu našeho podcastu byl Karel Klátil (Foto: Jana Machová)

Český unikát s globálním dosahem

Co je na těchto deskách tak zvláštního? Jsou vyrobeny z materiálu, který by normálně skončil na skládce nebo ve spalovně. Technologie pro výrobu (která se obejde bez přidaných chemikálií) je patenotavná už od roku 2006 a je natolik unikátní, že vlastníci patentu prodávají licence na výrobu v zemích jako Švédsko, Austrálie a Nový Zéland. Dokonce se připravuje výrobní linka v Rakousku a existuje zájem z Polska, Irska a Belgie.

Jaké jsou vlastnosti "tetrapakových" desek?

Desky PackWall jsou nejen ekologické, ale také funkční. Mají vysokou objemovou hmotnost, což znamená nízkou akustickou průzvučnost. Jsou pevné v tlaku i pružné v tahu. Mohou být použity jako náhrada za sádrokartonové nebo OSB desky, a to nejen v interiéru, ale i v exteriéru.

Designové možnosti

Desky mohou mít různé povrchové úpravy, od těch, které vypadají jako sádrokarton, až po "přiznané" desky, kde je vidět původní materiál. To otevírá nové možnosti pro designéry a architekty, kteří chtějí vytvořit něco originálního a zároveň ekologického.

Ekologický dopad

Karel Klátil zdůraznil, že pokud je průměrná spotřeba kartonových obalů na hlavu a rok v České republice kolem 12 ks, vzniká tak 25 tisíc tun odpadu. Pouze 25 % těchto obalů se vrací do recyklace. Použitím těchto desek tak můžeme ušetřit stejné množství dřeva a dalších materiálů.

Otázky, které zazněly v podcastu:

  • Na co všechno se hodí stavební desky z kartonů?
  • Jak jsou na tom desky z nápojových kartonů, pokud jde o akustiku a tepelnou izolaci v domě?
  • Jaký je proces recyklace nápojových kartonů a jak se z nich stávají stavební desky?
  • Jaký je zájem o ekologické stavební materiály v jiných zemích? Je Česká republika v tomto ohledu průkopníkem?
  • Jaká je požární bezpečnost těchto stavebních desek? 
  • Jaké barvy nebo designy je možné vyrobit?