Prach je všudypřítomný (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Péče o pořádek v domácnosti se skládá z desítek stále se opakujících drobností. Je to stereotypní a poněkud ubíjející. Patří k nim i utírání prachu? Tedy akce, po které není ani pořádně vidět výsledek. Následující rady a doporučení vás sice úplně prachovky zbavit nedokáží, ale pomohou vám, abyste s ní nemuseli šermovat zase tak často.

Prach jsi a v prach se obrátíš, tomu se ještě rozumět dá. Ale musíme nutně v prachu i soustavně žít? Pokud se necháte inspirovat hrstkou doporučení, možná s ním dokážete zatočit a téměř se zbavit téhle nepříjemné domácí úklidové práce.

Nepusťte si prach domů

Kde začít? Pochopitelně tam, kudy se problémy dostávají dovnitř. Zastavte prach a špínu hned u vstupních dveří. Přibližně polovina nečistot totiž do vaší domácnosti vstupuje hlavními dveřmi. Rohožka před i za dveřmi je dobrý začátek. Škrabák na boty před domem též, stejně jako boty odkládané do botníku na vlhkou utěrku. A co dál? Rohožky vyklepávat venku (a ne před otevřenými dveřmi či oknem). Zametat i před dveřmi, v létě kropit. A prach nemá šanci. Skoro.

Na hůře dostupných místech se prach rychle kupí (Zdroj: Shutterstock)
Na hůře dostupných místech se prach rychle kupí (Zdroj: Shutterstock)

Přidejte na vlhkosti

Prach a jeho šíření je velmi úzce spjaté s vlhkostí vzduchu v domácnosti. Když se sníží vlhkost, zvýší se prašnost. A současně s tím i všechny přírodní materiály v domácnosti (kůže, tkaniny, rostliny) začnou ten prach zase o něco více produkovat. Co s tím? Jasně, zvýšit vlhkost vzduchu. Přesně to, co je pro nás v zimní topné sezóně spíš problém, může být přes jaro-léto řešením. Držte se ale v rozmezí od 40 – 60 procent, jinak by to mohlo začít být krapet nezdravé.

Prach se neustále uchycuje na všech površích v domácnosti (Zdroj: Shutterstock)
Prach se neustále uchycuje na všech površích v domácnosti (Zdroj: Shutterstock)

Zbavte se koberců

To se lépe řekne, než udělá. Protože jsou krásné, estetické, huňaté a příjemné. Dotváří kouzlo zabydlené domácnosti. Ale současně jsou také tyto tkaniny, ať už koberce, vlněné deky, předložky nebo umělé kožešinky, obrovskými sběrnicemi prachu. Který se začne do ovzduší v domácnosti uvolňovat a) když se sníží vlhkost vzduchu b) když někdo projde okolo anebo se vyvětrá c) když se začne uklízet, vysávat. Správně jsou všechny tři možnosti, což nepotěší. Zbavit se tkanin znamená výrazně umenšit problém s prachem.

Vzdušné víry útočí

Máte klimatizaci? Větrák? Vysavač? Nebojte, to není kontrola z úřadu, jen drobnosti týkající se možného šíření prachu ve vaší domácnosti. Tam, kde se vzduch „uvádí do pohybu“ – je nasáván, přiváděn klimatizací nebo anebo jej roztáčí ventilátor - se prach umí přirozeně akumulovat. Na mřížkách ve filtrech či na listech větráků. Udržovat tahle místa v čistotě a bezprašnosti je základ. Když to zvládnete, prachu na jiných místech v domácnosti viditelně ubude.

Prach pod postelí (Zdroj: Shutterstock)
Prach pod postelí (Zdroj: Shutterstock)

Problém jménem žaluzie

Jedna jediná lamela žaluzie je sice svou plochou titěrná, ale celé žaluzie už tvoří docela slušnou sběrnou plochu. A protože se vyskytují u oken - kde větráme a proudí vzduch – sbírají tu prach ve velkém. Aby se ta záplava šedi nekoncentrovala, je třeba žaluzie pravidelně čistit, mýt. Žaluzie se hodí, nezbavujte se jich. Ale chybu neuděláte, když se zřeknete dlouhých závěsů nebo látkových stínidel na lampách a lustrech. Sbírají prach podobně, jako koberce. A jen čekají, aby ho pustily do prostoru.

Řízené větrání a klimatizace s filtrací pomohou s prachem (Zdroj: Shutterstock)
Řízené větrání a klimatizace s filtrací pomohou s prachem (Zdroj: Shutterstock)

Oddělte prašné provozy

Zní to jako rada z nějaké fabriky, ale uplatnit se dá i doma. Některé místnosti jsou zkrátka „prašnější“ než jiné. Kuchyně a koupelny, kde je vzduch zpravidla vlhčí, k nim nepatří. Obývací pokoje, ložnice a třeba knihovny bývají zpravidla prašné velmi. Dělají to ty materiály produkující a sbírající prach. Oddělte (dveřmi?) prašné od neprašných. A samozřejmě, jestli máte potřebu něco brousit, pilovat, řezat – nechejte si to do dílny, a nedělejte to doma.

Zdroj: FamilyHandyman.com, Forbes.com, BobVilla.com