Dům Beta rostoucí nedaleko Žiaru nad Hronom (Zdroj: KM Beta) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Podlahy jsou ze samonivelačního sádrového potěru, stěny jsou konstruovány z vápenopískových zdicích bloků a na střeše položena betonová střešní krytina. Tak vypadá z pohledu volby klíčových stavebních prvků jednopodlažní rodinný dům, který právě vyrůstá nedaleko Žiaru nad Hronom. Soukromý investor přitom využil možnosti získat maximum materiálu pro hrubou stavbu od jednoho výrobce, totiž společnosti KM Beta.

Bungalov Beta vyniká tvarovou střídmostí a objemovou přiměřeností. Dům, který roste nedaleko Žiaru nad Hronom, nemá ambice ohromit své okolí, ale vytvořit zdravé a energeticky nenáročné prostředí. Nové bydlení pro rodinu.

„Plní mé současné potřeby, koncipován je i na případnou změnu životní situace. Cílem pro mě nebyla stavba jako taková, ale výsledek v podobě bydlení, které mě nebude ubírat volný čas na úklid a údržbu,“ popisuje motivaci k zvolenému řešení investor Ján Lazar.

Dům Beta rostoucí nedaleko Žiaru nad Hronom (Zdroj: KM Beta)
Dům Beta rostoucí nedaleko Žiaru nad Hronom (Zdroj: KM Beta)

Zajímavost: Původně byl dům projektován pro jiný zdicí systém. Před realizací ale došlo ke změně. Na základě referencí a schopnosti společnosti KM Beta dodat kompletní materiál pro stavbu ve velmi krátkém čase byl projekt přepočítán na vápenopískový zdicí systém Sendwix.

V hlavní roli je písek a vápno

Dům Beta má zastavěnou plochu 155 čtverečních metrů. Obvodový plášť je koncipován jako dvouvrstvý, kdy je s ohledem na eliminaci rosného bodu ve zdivu a prevenci tepelných mostů oddělena nosná a tepelně-izolační funkce. 

Dům Beta rostoucí nedaleko Žiaru nad Hronom (Zdroj: KM Beta)
Dům Beta rostoucí nedaleko Žiaru nad Hronom (Zdroj: KM Beta)

Základ konstrukce domu tvoří vápenopískové zdicí bloky Sendwix v šířce 240 milimetrů, jako kontaktní zateplení byly zvoleny 25 centimetrů silné desky fasádního polystyrenu. Pro příčky postačují zdicí bloky Sendwix o šířce jen 115 milimetrů. Užitná plocha domu proto dosahuje 105 čtverečních metrů. 

Dalším, ještě důležitějším benefitem, je stabilní a zdravé vnitřní klima. Sendwix totiž přirozeně akumuluje v zimě teplo a v létě chlad, na vysoké úrovni jsou také jeho akustické parametry. Zvenčí je dům doplněn přesahy střechy, které zvýrazňují střídmý tvar.

Vizualizace domu Beta (Zdroj: KM Beta)
Vizualizace domu Beta (Zdroj: KM Beta)

Co najdeme uvnitř

Dům má čtyři místnosti, přičemž kuchyň je propojena s obývacím pokojem. Klasická volba hlavního obytného prostoru v moderní výstavbě. O optické oddělení se zde stará jídelní pult. Další místností je ložnice s vlastním sociálním zařízením. Dále v domě najdeme dva další pokoje, kdy jeden z nich slouží jako pracovna a druhý je určen pro hosty. I zde je k dispozici kompletní sociální zařízení. „Pokoje jsou multifunkční, jejich využití je možné měnit,“ podotýká Ján Lazar. V domě je též technická místnost, spíž a zádveří s úložnými prostorami. 

Materiál od podlahy až po střechu od jednoho dodavatele

Kromě zdicího systému Sendwix byly na stavbě použity i další materiály z portfolia společnosti KM Beta. Jsou to lepidla a malty z řady Profimix určené speciálně pro vápenopískové bloky Sendwix, samonivelační sádrový potěr a především betonová střešní krytina řady Beta. Zvoleny byly černé provedené betonové střešní tašky v lesklé povrchové úpravě Briliant. Střecha byla dodána včetně systémových prvků, tedy tašek pro odvětrání a prostupu pro komín.

Vizualizace domu Beta (Zdroj: KM Beta)
Vizualizace domu Beta (Zdroj: KM Beta)

Dům je projektován v nízkoenergetickém standardu. Vytápění zajišťuje tepelné čerpadlo, k dispozici je i trojice kazetových klimatizačních jednotek. Součástí projektu je také garáž, která bude rovněž z vápenopískových bloků Sendwix. Vše uzavírají terénní úpravy a zhruba 60 metrů dlouhá příjezdová cesta.

Vizualizace domu Beta (Zdroj: KM Beta)
Vizualizace domu Beta (Zdroj: KM Beta)

Dispozice bungalovu Beta stavěného nedaleko Žiaru nad Hronom

  • Počet obytných místností: 4
  • Zastavěná plocha: 155 m2
  • Užitná plocha: 104,9 m2
  • Tvar střechy: valbová
  • Sklon střechy: 25 stupňů
  • Konstrukce: Zděné
  • Spotřeba energie: Nízkoenergetický
  • Cena materiálu (zdivo, krytina, maltoviny): cca 400 000 Kč bez DPH
Půdorys domu Beta (Zdroj: KM Beta)
Půdorys domu Beta (Zdroj: KM Beta)