Domy ze slámy - nostalgický návrat ke kořenům, trend budoucnosti nebo potrava pro myši Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Postavit dům ze slámy a bydlet v něm? Není to v době staveb z betonu, skla a kovu zpátečnické? Poněkud kontroverzní otázka, která vyvolává diskuze mezi zastánci moderních trendy technologií a mezi příznivci využívání přírodních materiálů, potažmo šetrnosti k životnímu prostředí.

Stavba domu ze slámy šetří čas, teplo i peníze.

Pojem „sláma“ máme spojený hlavně s nepřehlédnutelnými balíky slámy na polích. A právě ty jsou základním materiálem, můžeme říci základními stavebními kameny domů ze slámy. Jaké jsou důvody ke stavbě slaměného domu?
Pro stavbu domu ze slámy se stavebníci obvykle rozhodují ze tří základních důvodů. Tím prvním je rychlost, s jakou je možné stavbu realizovat. Dům se totiž staví z balíků slámy, které se vkládají do dřevěné konstrukce, stavba tedy roste rychle., hrubou stavbu lze realizovat za několik týdnů. Druhým důvodem je úspora financí. Balíky slámy jsou výrazně levnější než obvyklé tvárnice, cihly, panely a podobně, navíc nejsou potřeba pojivové materiály. Metr čtvereční domu ze slámy tak stojí o několik tisíc korun méně než tradiční materiály a to je v konečném součtu nákladů na stavbu značná částka. A třetím podstatným důvodem je také úspora, ovšem tepla. Sláma má totiž výborné termoizolační vlastnosti, navíc tloušťka stěn je větší než u tradičně stavěných domů, takže v slaměném domě lze uspořit energii za vytápění – a tedy také finance. Dům ze slámy tedy patří do kategorie domů nízkoenergetických. Při rozhodování o stavbě slaměného domu hraje roli i jeho“přírodnost“, balíky jsou odpadním produktem sklizně obilí a jako stavební materiál tedy šetří životní prostředí.

Dům ze slámy
Dům ze slámy

Slaměný dům může mít i nevýhody

Na tuto otázku se objevuje mnoho odpovědí. Jedním z argumentů je, že dům ze slámy může být vysoce hořlavý. Zastánci „slaměnek“ ovšem oponují, že při speciální úpravě balíků slámy je obsah balíku, tedy stébla, stlačen tak, že v balíku prakticky nezůstává žádný vzduch a tedy ani kyslík, který oheň potřebuje k hoření. Dalším argumentem je, že domy jsou většinou omítnuté hliněnou omítkou, která také hoření zabraňuje. Slaměné stěny s hliněnou omítkou vykazují podle certifikovaných protipožárních testů ohnivzdornost 60 až 240 minut (ohnivzdornost udává dobu, jak dlouho stěny od vzniku požáru udrží svou dělící nebo nosnou funkci – česká protipožární norma je nejméně 15 minut. Stěny navíc neobsahuji jiné hořlavé látky, lepidla, pryskyřice a další.

Dům ze slámy
Dům ze slámy

Dalším argumentem „proti“ slaměným domům je riziko zničení stěn hlodavci, kteří se ve zdech domu zabydlí, slámu sežerou a naruší statiku. Protiargument je, že myši slámu nežerou a pokud se vyskytují ve stozích slámy, pak proto, že tam hledají zbylá zrna obilí, případně si ve volně ložené slámě budují hnízda. Ve slaměných balících se vzhledem k jejich hutnosti myši nezabydlují.

Další výhrada se týká vlhkosti a plísní. Podle zastánců slaměných domů je možné těmto negativům předejít a to pečlivým výběrem stavebního materiálu, tedy balíků. Ty by měly být uloženy v suchém, dobře větraném skladu a měly mít zlatavou barvu, typickou pro slámu. Tmavší barva může být známkou vlhkosti. Pokud jsou vybrány balíky kvalitní, suché a jsou uloženy na standardní základovou desku s dobrou izolací, je riziko navlhnutí stěn stavby eliminováno.

Dům ze slámy
Dům ze slámy

Za skutečnou nevýhodu může být považována větší tloušťka stěn, daná rozměry balíků. S touto skutečností je nutno počítat už při projektování domu, včetně naplánování širšího osazení oken a dveří. A další nevýhodou je menší nosnost stěn, pokud na ně chce majitel pověsit například těžké skříňky nebo jiný nábytek, je nutno stěnu zpevnit. Ovšem existují i jiné řešení, která nabízí stěny mnohem tenčí (viz ilustrační fotografie).

Dům ze slámy
Dům ze slámy

Jak stavba domu ze slámy probíhá?

Domy ze slámy se staví na standardní základovou desku, jak už jsme zmínili, je nutné dbát na velmi kvalitní izolaci. Ve stavbě stěn jsou využívány dva způsoby. Prvním je vsazování speciálně slisovaných slaměných balíků do dřevěné konstrukce, tento způsob je uplatňován zejména u domů vícepodlažních. Druhým způsobem je stavba jen z balíků slámy, které jsou vertikálně spojovány a jsou v podstatě samonosné. Po stavbě stěn je stavba zakončena střechou, která může být ze standardních materiálů, důležité je kvalitní oplechování a instalace spolehlivého okapového systému. Stěny mohou být omítnuty hliněnou či jinou omítkou, častým trendem ale je ponechání stěn bez omítky, aby právě „slaměnost“ stěn byla viditelná. Už proto, že slaměný dům je určitou „vizitkou“ životního stylu nebo názorů jeho obyvatel…

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com

Dům ze slámy - realizace vnitřních hliněných omítek
Dům ze slámy - realizace vnitřních hliněných omítek