principem difuzně otevřené konstrukce DifuTech® je volný prostup vlhkosti konstrukcí. Vodní páry, které se dostanou ze strany interiéru do konstrukce, jsou tak na venkovní straně odvětrané. Takzvaná tepelná kondukce, jak se tento jev odborně nazývá, spočívá v prostupu plynů systémem molekulárního přenosu, kdy teplo prochází materiálem přímým kontaktem s ním. Používají se materiály na minerální a dřevovláknité bázi, které se vyznačují nízkým difuzním odporem, proto je dřevo v konstrukci chráněno proti zadržování vlhkosti a vody, která je ve formě vodní páry ve vzduchu.

Jaké jsou hlavní výhody difuzně otevřených konstrukcí?

Skladba konstrukce DifuTech® je pro montáž oproti konstrukci s parozábranou jednodušší, bezpečnější a méně náchylná k porušení. Difuzně otevřené systémy zajišťují vyšší uživatelský komfort, delší životnost stavby a řeší kontakt interiéru s dřevěnou konstrukcí. Teplota je na všech vnějších stěnách rovnoměrná, a to bez parozábrany, která by bránila prostupu vodních par a suchého vzduchu. Konstrukce tedy „dýchá.“

Použitím dřevovláknitých desek, které mají značně vysokou tepelně akumulační schopnost, brání konstrukce DifuTech® účinně letnímu přehřívání objektů. Plošná hmotnost dílců DifuTech® je větší než u standardní konstrukce a z toho plynou i lepší zvukově izolační vlastnosti (vzduchová neprůzvučnost).

Obvodový plášť DifuTech® má schopnost zbavit se určitého množství nadměrné vlhkosti (a to i havarijní) sám. Tato regenerační schopnost je zásadní z hlediska dlouhodobé životnosti a spolehlivosti dřevostavby.

K dosažení výborných parametrů difuzně otevřené konstrukce je důležité konstruovat celý systém s podmínkou klesajícího difuzního odporu a parobrzdy směrem ven. Základem je tedy použití venkovní opláštěné desky s takovými vlastnostmi, které zaručí špičkové parametry konstrukce.
Obr: ATRIUM
Obr: ATRIUM
Firma ATRIUM se rozhodla použít do venkovního zateplovacího systému dřevovláknitou desku ThermoWall od firmy GUTEX. deska je vyráběna formou takzvaného mokrého procesu. Měkké dřevo (smrk, borovice) s přírodními pryskyřicemi stromu se rozdrtí na buničinu a s celulózou se namočí do vody, potom se mechanicky lisuje na desky. Usuší se a jednoduše se nařeže na požadované tvary. Jednou z výhod je vysoká opracovatelnost a při práci s ní nejsou známa žádná zdravotní rizika pro pracovníky a montéry.

ThermoWall je velmi pevná a odolná izolační deska vyrobená z vedlejších produktů, výlučně z obnovitelných zdrojů, bez chemických přísad a bez tvorby emisí CO2 v průběhu výroby. Je recyklovatelná, má výborné tepelné vlastnosti v zimě i v létě, vyznačuje se vysokou pevností v tlaku a nemění svůj objem, takže se časem nesnižuje její kvalita a je paropropustná.

Nejen tedy díky jedinečné desce ThermoWall, ale i díky všem ostatním materiálům použitých v konstrukci společnosti ATRIUM je tato konstrukce na rozdíl od jiných schopna zachytit i větší množství vodní páry. A co je nejdůležitější, je schopna ho i odpařit.
Obr: ATRIUM
Obr: ATRIUM