Duben: Užitková zahrada Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Co se týče zeleniny, je duben sezónou výsevu a výsadby předpěstované sadby. U ovocných dřevin dokončujeme jejich řez a výsadbu. Již brzy se dočkáme prvních plodů naší píle. Obzvlášť u zeleniny je naše snažení brzy odměněno. Na plody plné ovocné chuti si musíme ještě nějaký měsíc počkat.

- je čas výsadby cibulek, šalotky a raného česneku;
- předpěstováváme sazenice okurek, rajčat, paprik, melounů, dýní a cuket. Na záhon přijdou až v druhé polovině května;
- v teplejších oblastech je možné přímo na záhon vysévat špenát, mák, hrách, červenou řepu a kořenovou zeleninu;
- do studeného pařeniště nebo přímo na venkovní záhon sejeme letní salát, kedlubny, zimní pór, růžičkovou kapustu a zelí;
- pokračujeme ve vysazování maliníků bez kořenového balu;
- peckoviny a bujně rostoucí jádroviny prořezáváme;
- dokončujeme výsadbu ovocných stromů a keřů;
- dokončujeme výsadbu jahod;
- dokončujeme předjarní postřik broskvoní proti kadeřavosti listů;
- ošetřujeme ovocné stromy napadené padlí jabloňovým přípravky Sulikol K, Rubigan 12 EC atd.
Jahody
Jahody

Vypěstujte si vlastní bylinky

Pěstování bylinek zvládne i málo zkušený pěstitel. Daří se jim jak uvnitř místnosti na okenních parapetech, tak venku v okrasných nádobách nebo na záhonech. Měly by však být snadno po ruce při vaření a grilování nejrůznějších lahůdek. Zahrnují neuvěřitelné množství druhů nejrůznějších vůní. Jednotlivé druhy se od sebe liší jak tvarem, tak i barvou listů, která může být od zelené po nachovou, stříbřitou až po zlatavou.

Pro pěstování je třeba znát fakt, že některým druhům - majoránce, šalvěji, dobromyslu, rozmarýnu, bazalce a tymiánu - se daří na slunném stanovišti. V polostínu je nejlépe pažitce, petrželi, mátě a kerblíku, vyžadují také vyšší zálivku. Na pěstování je citlivější bazalka, proto je dobré ji pěstovat v interiéru, kde snadno zkontrolujeme, jak se jí daří. Mátu a pelyněk je lepší pěstovat v květináčích jednotlivě, protože se poměrně dost rozrůstají.
Petržel
Petržel

Výsev bylinek

Pokud si chcete bylinky vypěstovat sami, je třeba nejdříve zvážit, zda chcete pěstovat pouze jednu rostlinu nebo více. U jedné rostliny se vyplatí zakoupit již vypěstovanou sazenici. U pěstování většího množství bylinek je výhodnější je výsevem vypěstovat. S výsevem začínáme od dubna. Přímo do květináčů vyséváme semena pažitky, estragonu, bazalky a petržele. Po výsevu květináč přikryjeme igelitovým sáčkem a umístíme jej na teplé místo (ideální je v tomto případě okenní parapet. Po jejich naklíčení je přemisťujeme na okenní římsu pro jejich lepší uzrání. Pro vytvoření více listů se vyplatí rostliny přesadit do většího květináče.

Rady pro úspěšné pěstování
Při pěstování v místnosti jsou bylinky poměrně náročné na vzdušnou vlhkost, kterou jim zajistíme umístěním květináče do mísky s vlhkými oblázky. Naopak bazalka zvýšení vlhkosti nevyžaduje. Pro pěstování jsou ideální teploty okolo 20 ° C, bez průvanu. Zaléváme vždy tak, aby substrát nebyl ani přemokřený, ani příliš vysušený. Vlhkost substrátu snadno zkontrolujeme prstem. Při pěstování na okenním parapetu je třeba rostliny pravidelně otáčet, aby rostlina byla rovnoměrně vystavená slunci. Pro podpoření keříčkového růstu vyštipujeme pravidelně růstové vrcholy. Při venkovním pěstování bylinky vysazujeme do nejrůznějších okrasných nádob. Milovníci bylinek je rádi pěstují ve speciální nádobě na bylinky tzv. petrželák, který má boční otvory přímo připravené pro osázení. Bylinky jsou také velice půvabné v závěsných nádobách, kde zejména vyniknou ty s plazivým a bujným růstem. Při osazování okrasných nádob však respektujte, zda se některé druhy snášejí či nikoliv. Například petržel neprospívá vedle máty a fenyklu se nedaří s koriandrem, koprem a kmínem. Semena jednoletých druhů vyséváme na jaře na záhon, semena dvouletých druhů na podzim, aby do zimy stačily zakořenit. Přímo na záhon můžeme vysévat koriandr, pelyněk, heřmánek, meduňku lékařskou, měsíček, anýz a brutnák. Rostliny je třeba pravidelně zalévat tak, aby substrát nikdy zcela nevyschl, aby však nebyl ani příliš přemokřený.

Během celého roku můžeme sklízet listy, které můžeme ihned použít k přípravě pokrmů, k sušení nebo k zamrazení. Vůně a chuť listů je nejintenzivnější těsně před rozkvětem rostliny.
Přečtěte si také dubnový díl našeho seriálu Rok na zahraděDuben na zahradě.
Petrželák
Petrželák