Tenký dům postavený z nenávisti vyhledávají turisté. Nejtenčí ani nejužší ale není Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Stalo se to v libanonském Bejrůtu v padesátých letech minulého století. Dva bratři zdědili moc pěkné pozemky kousek od moře. Nádherný výhled do dálky, čerstvý vzduch, a hlavně neuvěřitelně lukrativní lokalita. Ale pak se něco zvrtlo.

Oba pozemky měly stejnou rozlohu. Jenže pak přišla stavba silnice, která z jedné parcely ukrojila takovou část, že z ní zbylo jen 120 m2. Bratr, jehož pozemek byl takto postižený, prý požádal svého sourozence, zda by se nemohli nějak domluvit a obě parcely zastavět jako celek.

Jenže, jak už to tak bývá, šťastnější bratr se dělit nechtěl. Ten, který tolik štěstí neměl, odešel s nepořízenou – a v hlavě mu možná už tenkrát vzklíčil rafinovaný plán pomsty.

Tento dům stvořila pomsta bratrovi. Al Ba’sá, česky Zášť, anglicky The Grudge.
Tento dům stvořila pomsta bratrovi. Al Ba’sá, česky Zášť, anglicky The Grudge.

Dům, nebo zeď?

„Když se nechce dělit o půdu, nebudu se já dělit o výhled.“

Tak nějak by se dala parafrázovat myšlenka, která stála na počátku stavby, která vznikla v roce 1954 a postupem času získala přezdívku Al Ba’sá, tedy zášť.

Jde vlastně o čtrnáctimetrovou zeď, která majiteli sousedního pozemku naprosto zastíní jakýkoli výhled na Středozemní moře. V nejtenčím místě měří asi 1 metr (podívejte se na fotky v Google mapách). 

Ale pozor, v této „zdi“ se dá bydlet! Zatímco v nehjlubší části budovy jsou mezi stěnami asi 4 metry místa, v té nejtenčí je to 60 centimetrů.

Pomstu bratrovi stavěli jiní bratři

Další úroveň ironie celému příběhu dodává skutečnost, že dům navrhla dvojice architektů: Salah Itani a Fawzi Itani. Ano, jsou to bratři, zjevně jim to však spolu klapalo lépe než těm, díky nimž tuto nezvyklou zakázku získali.

Opravdu nejužší dům na světě najdete ve Varšavě

O Al Ba’sá se někdy píše jako nejužším domě na světě, není to ale pravda. A nebyla by to pravda ani v případě, kdy by se v této souvislosti místo chybně uváděné šířky zmiňovala jeho hloubka. 

Pokud se totiž bavíme skutečně nikoli o hloubce budovy, ale její šířce, pak je světovým rekordmanem takzvaný Keretův dům. Tahle architektonická kuriozitka, doslova nacpaná mezi dvě budovy v polské Varšavě, má v příslovečném pase šířku pouhých 92 centimetrů!

Keretův dům je úzký jen 92 cm. (Foto: Panek, CC-SA 3.0)
Keretův dům je úzký jen 92 cm. (Foto: Panek, CC-SA 3.0)

Kensingtonský domek není nejtenčí, ale tenký je dost. Navíc je opravdu hezký

Pokud jde o hloubku budovy, je takových útlých domů a domků na světě samozřejmě mnohem více než libanonská kuriozita. Většina jich vypadá přesně tak, jaký je jejich vznik – jako z nouze ctnost.

Ale třeba tento domek, který byste našli v londýnském Kensingtonu, vypadá docela roztomile, co myslíte? Jeho hloubka? Něco málo přes 1 metr. 

 

Tenký dům v londýnském Kensingtonu
Tenký dům v londýnském Kensingtonu

Zdroje fotografií: Shutterstock, Panek/Wikimedia. 

Příběhu domu Al Ba’sá se podrobně věnovala libanonská architekta Sandra Rishani na svém blogu