Milíř v německém skanzenu (Foto: Bdk/Wikipedia,CC-BY-SA-3.0) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Ceny energií rychle rostou a východní říše Zla chce zavřít kohoutky. Stát přichází s novým řešením energetické krize. Každá rodina může žádat o dotaci na milíř na výrobu dřevěného uhlí.

Jak nám potvrdil Miroslav Uhlíř, mluvčí Odboru pro alternativní paliva na Ministerstvu životního prostředí, žádat o dotaci mohou firmy i jednotlivci. 

Jde defakto o spalování biomasy, takže s tím není problém. Stavba milíře je jednoduchá a využívá přírodní materiály, takže ani zde nevidím problém. Co se týče emisí z jeho provozu, vyjednáme si v EU výjimku,“ tvrdí Uhlíř suverénně.

Obrázek z roku 1900. Bude to takhle vypadat i v roce 2022? (Foto: Flominator/Wikipedia/Public Domain))
Obrázek z roku 1900. Bude to takhle vypadat i v roce 2022? (Foto: Flominator/Wikipedia/Public Domain))

Dřevěné uhlí má asi třikrát větší energetickou účinnost než dřevo. Je dokonce ekologičtější než klasické uhlí, protože při jeho spalování vzniká méně prachových částic. 1 kilogram uhlí poskytuje stejné množství energie jako 1 litr benzínu.*

Milíř si postaví doma každý," tvrdí nadšeně Miroslav Uhlíř a dodává: “Na internetu si můžete najít mnoho návodů, jak na to. Já už jsem doma s dětmi začal. Je to zábava, rodina je spolu, jen sousedům se to moc nelíbí.

Stát slibuje dotaci na stavební materiál, tedy na hlínu. Dřevo si ale budou novodobí uhlíři kupovat za své. Ze 100 kg dřeva získáte asi 20 kg dřevěného uhlí.

Zdroj: Tento článek je aprílový žertík. Přečtěte si i ostatní aprílové články.

*Tyto informace nejsou apríl, citujeme je z Wikipedie.