Mech na střeše z vlnitého eternitu (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

V lese je mech nejen nepostradatelný, ale i krásný, dovede růst i na místech, kde se jiným druhům nedaří, navíc udrží spoustu vody. Jako houba. Mnozí z nás se snaží mech v zahradě na vybraných místech pěstovat a ono se to často příliš nedaří. Přitom právě mech nás nejvíc zlobí tam, kde jej naopak nechceme, v trávníku a na střechách. Co se týká travních ploch, tam stačí pravidelná vertikutace, aerifikace a pálené vápno. Ale co s mechem na střechách? Pomůže modrá skalice (směs modré skalice s vodou, případně i čištění střechy touto směsí tlakem) a jako prevence měď.

Mech miluje cement a severně orientované střešní plochy

Mech na zelené vegetační střeše, to je jiná, tam je naopak žádoucí. Vegetační střechy jsou svou skladbou uzpůsobeny pěstování různých rostlinných druhů. Ostatní střechy s běžnými střešními krytinami však mají s mechem problém. A nejvíce ty střechy, jejichž krytina obsahuje cement, nejčastěji tedy eternitové šablony. Ovšem mech se ochotně uchytí a šíří i na střechách s krytinou pálenou keramickou, břidlicovou a dokonce i plechovou. Jeho schopnost přežití v extrémních podmínkách je enormní. Obzvláště pak na severních stranách střech se mechu daří výborně.

Mech na eternitové střeše (Zdroj: Shutterstock)
Mech na eternitové střeše (Zdroj: Shutterstock)

Mech je rozpínavý, potřebuje vlhkost, prach a stín

Mech je prostě dosti rozpínavý a dokáže se uchytit na jakékoli střešní krytině. Nejlépe se mechu daří v prostředí vlhkém a zároveň prašném a stinném. Vlhkost spolu s prachem vytvoří živné podmínky pro uchycení a šíření mechů. Severní strany střech s jakoukoli krytinou a krytiny obsahující cement jsou pak pro mech neodolatelné. Možná vám může mechová střecha připadat pohledná, dokonce až romantická, jenže právě mech dovede střešní krytinu postupně vážně poškodit. Nejenže ucpává okapní žlaby a svody, načež pak zatéká do stavebních konstrukcí, ale svými kořínky způsobuje postupně destrukci střešní krytiny.

Mech nepohrdne žádnou střešní krytinou (Zdroj: Shutterstock)
Mech nepohrdne žádnou střešní krytinou (Zdroj: Shutterstock)

Výborná prevence volbou krytiny i oxidy kovů

Jako výborná prevence vůči uchytávání mechu na střechách se ukázaly krytiny odolnější vůči mechům a lišejníkům, které jsou glazované, engobované nebo opatřeny speciální hladkou betonovou povrchovou úpravou. Předností těchto krytin je jejich hladký povrch, po kterém nečistoty stékají dolů spolu s vodními srážkami a zbytečně se neusazují na střeše. Mech pak nemá kde začít kořenit. Odolnější jsou i krytiny plechové.

Spolu s čištěním střechy tlakovou vodou nezapomeňte na čištění opaků, určitě se zanesou (Zdroj: Shutterstock)
Spolu s čištěním střechy tlakovou vodou nezapomeňte na čištění opaků, určitě se zanesou (Zdroj: Shutterstock)

Výborná je také měděná prevence, respektive instalace měděných (případně také zinkových) pásů pod hřeben střechy. Mech totiž přirozeně hubí oxidy kovů a měď jednoznačně vede. Dokonce se vůbec nedoporučuje zalévat zahradu vodou sbíranou z měděných střech, případně střech opatřených měděnými okapy. Oxidy mědi jsou pro rostliny jedovaté. Pokud však na střeše mech již máme, je třeba jej odstranit a v tomto případě se nevyhneme mechanickému čištění.

Mechanické odstraňování mechu

Mech můžete sice můžeme ze střechy odstranit ručně pomocí špachtle, kartáče či smetáku, nejlepší je však vysokotlaký čistič, takzvaná vapka. Navíc se tak kromě mechů zbavíme i lišejníků na střeše. Ať již ale mech odstraníme jakýmkoli způsobem, vždy ve střeše zůstanou jeho zbytky, kořínky, a časem se mech objeví znova. A to i v případě, že střecha vyčištěná tlakovou vodou vypadá jako nová. Přistupuje se proto ještě k jednomu kroku, ve vodě rozpustíme modrou skalici. Chemické přípravky zničí i kořínky mechu. A právě modrá skalice vede. Vhodným ředěním je cca 500 g modré skalice (síranu měďnatého CuSO4)) na 10 litrů vody. Tímto roztokem lze dokonce jen střechu po jejím vyčištění tlakovou vodou důsledně postříkat, snížíme tak spotřebu modré skalice.

Čištění střechy tlakovou vodou (Zdroj: Shutterstock)
Čištění střechy tlakovou vodou (Zdroj: Shutterstock)

Antimechová chemie

Navíc se prodávají i přípravky přímo určené k likvidaci mechů na střechách, které modrou skalici obvykle obsahují. Nanáší se pomocí štětce anebo postřikovače. Jde o silné chemické roztoky, je proto třeba je aplikovat za suchého a bezvětrného počasí. Určitě nechcete, aby se vám tato chemie rozptýlila po zahradě a poškodila pěstované rostliny i kontaminovala půdu. S roztokem modré skalice s vodou, který si sami připravíme, je to samozřejmě stejné.

Zdroj: Petr Pojar, ČESKÉSTAVBY.cz

Modrá skalice (Zdroj: Shutterstock)
Modrá skalice (Zdroj: Shutterstock)
Roztok modré skalice (Zdroj: Shutterstock)
Roztok modré skalice (Zdroj: Shutterstock)