Dočasný pobyt v psím hotelu může být méně stresující než cestování (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Vozit psa na zahraniční dovolenou není zrovna legrace. Musíte splnit řadu zákonných podmínek, stojí to nemalé peníze a výsledek je i tak pro stresované zvíře dost rozpačitý. Nikdo vám přitom negarantuje, že zvíře – které jste do ciziny odvezli zdravé – se stejně zdravé vrátí zpět. Rozumnější proto bývá nechat pejska či kočku po dobu vaší plánované rekonvalescence odložit u přátel a známých. Ti mu dopřejí dočasné zázemí a rozptýlí jeho samotu. Když ale nemůžete, nebo se nemáte na koho obrátit? 

Pokud si mazlíčka na dovolenou vzít nechcete nebo nemůžee, skvělým řešením může být psí (kočičí) hotel. Instituce pro dočasný pobyt, odložení vašeho miláčka na dobu nezbytnou. Není to úplně to nejlepší řešení, spíš nejméně špatné. Proto jsou také služby psích hotelů v Česku tak vyhledávané. Dokáží totiž vykrýt ten moment, kdy by se o vašeho miláčka neměl kdo jak postarat, a nabídnou mu potřebné zázemí, společnost, nezbytný a někdy i nadstandardní servis.

Největší problém je najít volné místo

Jak to funguje? Nejprve musíte takový psí hotel najít. Snadné to zrovna není. Na stránkách EvidencePsu.cz, Vernypes.cz, DogsLife.cz sice narazíte na obsáhlý katalog takových zařízení, ale ty rozhodně nemají neomezenou kapacitu. A tak často musíte hledat i daleko mimo svou spádovou oblast. Pokud si chcete být jistí, že místo pro vašeho čtyřnohého nezbedu mít budou, musíte si ho dostatečně v předstihu rezervovat. Často i 3-4 měsíce předem. Teď, v době nastávajících dovolených, je skoro všude plno.

Vykachlíkovaný kotec (Zdroj: Shutterstock)
Vykachlíkovaný kotec (Zdroj: Shutterstock)

Navíc byste měli odolat pokušení „udat“ svého pejska za každou cenu. Vyplatí se totiž sledovat i reference jednotlivých zařízení. Ne všechny jsou totiž stejně dobré, a ne vždy dostane váš miláček za vaše peníze stejnou kvalitu. Je dobré se na to osobně zajet podívat. Oficiálně by ale zkušený personál – znalý věci i základů veterinární a kynologické praxe - měl fungovat všude. Pokud jste tedy po hledání konečně úspěšně a dobře nalezli, musíte garantovat, že váš zvířecí chovanec splní pár závazných podmínek.

Mobilní oplocení (Zdroj: Shutterstock)
Mobilní oplocení (Zdroj: Shutterstock)

Co musí pes splňovat, aby prošel recepcí?

Patří k nim to, že musí být očkovaný (což doložíte průkazem), případně potvrzením od veterináře. Většinou také nějakým podepsaným dobrozdáním ujišťujete provozovatele psího hotelu, že váš pes je povšechně zdravý a netrpí nějakým závažným nebo život ohrožujícím zdravotním problémem. Případné úmrtí by totiž bylo zhoubou pro jejich reputaci. Může být, že pes úplně v kondici – například kvůli svému pokročilému věku – není. Ani to ale nemusí být na překážku, a po domluvě s personálem je možné zajistit i pravidelné podávání léků.

Výhodou je, když pes bude vykastrovaný a pokud jde o fenu, tak nebude hárat (hárající feny mohou být odmítnuty). Problém může být s malými štěňaty. Určitě je dobře, když je pes čerstvě odblešený. Pokud není – což ještě neznamená, že blechy má – nejspíš se odblešení dočká a trochu to navýší poplatek za ubytování. Podobné je to i s odčervením. Neměl by na sobě nést ani klíšťata, což by mohlo být zkontrolováno. Zkrátka a dobře, jde o to, aby se na vašeho psa během pobytu nic nepřeneslo, a stejně tak aby ani on nepřenesl nic na další chovance.

I procházky a hry se v psím hotelu konají (Zdroj: Shutterstock)
I procházky a hry se v psím hotelu konají (Zdroj: Shutterstock)

Taková osobní prohlídka navíc prověří, jako moc klidný vlastně je. V psích hotelech samozřejmě chápou, že zvíře je ve stresu, ale nesnášenlivé a agresivní psy vidí o dost méně rádi, než bezproblémové chovance. Záleží i na míře jeho socializace, tom, jak snáší přítomnost ostatních psů. Může být, že pes není v takové psychické kondici, aby mohl být přijat k pobytu. Na to, aby týden smutně vyl a pak pošel smutkem, nikdo zvědavý není. Naopak jsou i psi, kteří pobyt v hotelu vítají s nadšením a těší se, až si tu najdou svoji novou smečku.

Smečku štěňat si na dovolenou nevezmete (Zdroj: Shutterstock)
Smečku štěňat si na dovolenou nevezmete (Zdroj: Shutterstock)

Nadstandardní servis a ceny

K domlouvání je toho samozřejmě víc. Standardně se řeší, jestli je pejsek „pokojový“, a jestli tudíž má být držen v zastřešené místnosti. Případně, jestli snese vyhřívaný kotec nebo kotec venkovní. Většinou potěší, když hotelový kotec vybavíte domácím pelíškem a hračkami, na které je pes zvyklý. Aby mu to tu nepřišlo tak cizí. I když jsou v psích hotelech víc než dobře zásobeni krmivy, je dobře, když dodáte vlastní oblíbené granule a pamlsky. A pak záleží, na čem se ještě smluvíte. Strava může být podávána vícekrát denně, podle časového harmonogramu, teplá.

Servis může zahrnovat pravidelné venčení (standardem bývá 2× denně). Psi menší a bezproblémoví pak obvykle mají volný pohyb po běhacím dvorku po celý den. Běhací dvorky bývají různě vybavené, někdy jsou to dokonalá psí fitka. Koupání už je za příplatek. Taxy za pobyt se pochopitelně výrazně liší mezi venkovem a příměstskými destinacemi (a ty zase odlišuje kvalita). Obvykle ale platíte 350-600 korun za den pobytu, s tím, že cena se může zvýšit/snížit podle délky pobytu.