Renovovaná vana (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Staré vany jsou často obezděné a obložené obklady. I když se přitom rozhodnete pro změnu obkladů, obezdívku vany není třeba bourat, tedy jedině, že by bylo nutné vyměnit právě i vanu. Ovšem tu lze také velmi účinně a oproti koupi a obezdění nové levně renovovat. A to i vanu, která je již dosti sešlá věkem. Navíc stojí často za záchranu i staré, samostatně stojící, designové kousky. O historických, starožitných klenotech nemluvě. Ale takovou renovaci je již třeba nechat odborníkům, abychom nenapáchali více škody než užitku.

Nejsnadnější a také nejčastější jsou renovace van akrylátových

Nejsnáze se provádějí renovace van akrylátových, možné je to však i u van smaltovaných a mramorových (z tzv. litého mramoru). Pro každý z těchto materiálů se prodávají opravné sady. A čím vany trpí nejvíce? Především svrchní vrstva akrylátu a také smaltu nejvíce trpí na mechanická poškození, tedy padající předměty a ostré hrany. Speciálně akrylátu pak vadí i agresivní čistící prostředky a čistící prostředky s abrazivem. Poškození též způsobuje tzv. vodní rez (vodní kámen), kdy se tvoří na vnitřním povrchu van nevzhledné skvrny (barevné i matné).

Značně poškozený vnitřní povrch vany (Foto: Shutterstock)
Značně poškozený vnitřní povrch vany (Foto: Shutterstock)

Někdy stačí vanu jen důkladně vyčistit

Často však není renovace vany ani nutná, postačí její důkladné vyčištění. Viditelné skvrny vodní rzi se můžeme pokusit odstranit speciálním čistícím přípravkem, který není příliš agresivní a neobsahuje abraziva a nebo můžeme vyzkoušet lidové metody, například citrónovou šťávu a nebo ocet. Zabrat by měla kyselina solná a nebo šťavelová. Ať již však zkusíme použít cokoli, v rukavicích konkrétní přípravek rozetřeme po vnitřku vany hadříkem či houbičkou, necháme dostatečně dlouho působit a důkladně opláchneme. Postup můžeme opakovat až do dosažení kýženého výsledku.

Pokud přistoupíme k důkladnému mytí vany, je třeba vyměnit i silikon, bývá také sešlý a nemusí již bezchybně fungovat (Foto: Shutterstock)
Pokud přistoupíme k důkladnému mytí vany, je třeba vyměnit i silikon, bývá také sešlý a nemusí již bezchybně fungovat (Foto: Shutterstock)

Práce s opravným setem pro akrylátové vany

Jestliže však selžou lidové (babské) metody i chemie, bude renovace vany nezbytná. Pro tento účel se používá již zmíněný speciální opravný set (retušovací sada). S jeho pomocí opravíme drobné trhliny a jiné defekty vnitřní části akrylátové skořepiny vany. Poškozená místa je třeba nejprve vybrousit a poté doplníme akrylát. Následuje přebroušení a vyhlazení do finální podoby. A povrch akrylátové vany může opět vypadat jako nový.

Odstraňování původního silikonu (Foto: Shutterstock)
Odstraňování původního silikonu (Foto: Shutterstock)

Ať již ale provádíme renovaci jakéhokoli typu vany pomocí opravného setu, je třeba v koupelně zajistit větrání, teplotu mezi 18 až 32 °C (tak vysoké teploty si doma nedržíme, proto se stačí držet spodní hranice) a relativní vlhkost nikdy ne vyšší jak 80%. Pokud přistupujeme k nátěru celého povrchu vany, ale i jen lokální opravě, nanášíme materiál vždy štětcem či válečkem jedním směrem. Pouze tak se hmota rozlije, jak má. Navíc je třeba použít pouze kvalitní štětec či váleček. Prodleva mezi jednotlivými vrstvami (první a druhou) musí být více jak 1 hodina a pokud usoudíme, že to pomůže, provedeme další den i třetí nátěr.

Před nátěrem je vždy třeba vnitřní povrch vany důkladně odmastit a opravovanou plochu přebrousit smirkovým papírem. Pokud je třeba zbrousit celý vnitřní povrch vany, opět použijeme smirkový papír. Po broušení pak musíme povrch vany opět důkladně vyčistit od odpadu vzniklého broušením.

Na miniaturní opravy pak můžeme použít pouze korekční pero, na větší epoxidový email smíchaný s epoxidovým tužidlem. Jelikož se příprava hmoty a nátěr tak trochu podobají pokusům alchymistů, byť si kupujeme sofistikovaný materiál, je vždy nejprve třeba otestovat směs na nejméně viditelném místě vany.

Nový nátěr vany, hlavně důkladně roztírat! (Foto: Shutterstock)
Nový nátěr vany, hlavně důkladně roztírat! (Foto: Shutterstock)

K finálnímu přebrušování opraveného povrchu použijeme brusnou pastu, smirkový papír a filcový kotouč. Dosáhneme tak dokonalého povrchu a vana bude opět vypadat jako nová. Přebroušenou a vyleštěnou plochu pak již jen opláchneme. Vždy musíme při broušení dát dobrý pozor na kovové prvky, které jsou součástí vany, abychom je nepoškrábali. Nejlepší je ochránění páskou, stejně tak ochráníme před nátěrem i dlaždice, navíc je třeba nejprve dokonale odstranit původní silikon, který má hydroizolační funkci mezi vanou a dlaždicemi na stěně. Tedy pokud je to samozřejmě třeba, obezdívané vany již obvykle silikon nepotřebují.

Retušovat lze i větší trhliny. Ještě před finální renovací celého vnitřního povrchu vany použijeme hustou směs pryskyřice s urychlovačem. Tímto materiálem lze dokonce i domodelovat odštípnutý akrylát. Po dokonalém zatvrdnutí (cca po třech hodinách) lze vrstvu přebrousit a vyhladit.

Použití ochranné pásky (Foto: Shutterstock)
Použití ochranné pásky (Foto: Shutterstock)

Natíráme větší plochy

Na nátěr větší plochy je dobré použít hustý a měkký váleček, menší a užší. Pracujeme trpělivě a precizně. V případě použití štětce je třeba volit pouze takový, který nepouští vlas. Ideální je pak štětec plochý a klidně i širší. Materiál dobře roztíráme a snažíme se nanášet po celé ploše rovnoměrnou vrstvu. Pouze rovnoměrný nátěr je přijatelný.

Nebojte se změnit barvu vany

Zajímavé jsou možnosti co se týká barevnosti. Nemusíme nutně sahat po bílém odstínu, ale můžeme zvolit radikálnější řešení. Dokonce si můžeme nechat namíchat odstín na míru. Navíc nebudou v budoucnu tolik viditelné skvrny, které jsou obzvláště dobře viditelné právě na bílém (či jakkoli hodně světlém) povrchu.

Závažné poškození vany

Při opravdu závažném poškození akrylátové vany nám pak nezbude nic jiného, než dovnitř vsadit a kvalitně přilepit akrylátovou vložku. Do staré vany prostě vložíme novou vnitřní vrstvu. A prodávané akrylátové vložky mohou být silné až 5 milimetrů a vyrábí se ve více tvarech a velikostech. Při takové renovaci se na čisté a odmaštěné stěny původní vany nanese tmel, který spojí původní vanu s novou vložkou a zároveň vyplní prázdná místa (ne vždy se k sobě oba díly hodí a vložky se nevyrábí důsledně pro všechny možné typy van). Nakonec vanu olištujeme či jinak zajistíme u stěny, abychom uzavřeli spáru a za vanu nezatékalo. Navíc teprve pak celek vypadá opravdu dobře. Realizace nové vložky nám bude při důsledné práci trvat cca polovinu dne. Poté se doporučuje nechat vanu alespoň 24 hodin odpočinout a můžeme se poprvé vykoupat.

Nový nátěr vany, hlavně důkladně roztírat! (Foto: Shutterstock)
Nový nátěr vany, hlavně důkladně roztírat! (Foto: Shutterstock)

Oprava van smaltovaných, plechových a z litého mramoru

Na začátku článku jsme zmínili, že jsou opravné sady prodávány i pro vany litinové a zevnitř smaltované a také pro vany mramorové. Smalt je velice křehký materiál, který sice jen obtížně poškrábeme, ale snadno se kousek jeho vrchní vrstvy odštípne po nárazu těžším, ostrým předmětem. Ovšem právě smalt můžeme retušovat i lokálně, nemusíme sahat k celoplošnému nátěru. Součástí retušovací sady na smaltované vany je možnost aplikovat právě opravnou vrstvičku smaltu. Opět se začíná broušením a tedy zdrsněním plochy, na kterou bude materiál nanášen, jejím vyčištěním a odmaštěním.

V případě renovace plechové vany též existuje možnost vlepení akrylátové vložky. Získáme tak nový vzhled vany za rozumnou cenu oproti koupi a instalaci vany nové. Navíc pak bude povrch plechové vany teplejší na dotek. Tuto úpravu však doporučujeme ponechat odborné firmě.

Z takzvaného „litého“ mramoru (vyrábí se ze směsi dolomitu, sklářského písku, polyesterové pryskyřice a barviva) se dnes vyrábějí především sprchové vaničky. Opravná sada pro ně je tvořena dvousložkovým epoxidovým tmelem, který na závěr přeleštíme jemnou brusnou pastou. Tmel je po vyzrání doslova nesmrtelný.

Zachránit starou smaltovanou vanu je výzva, využití však najde i v zahradě (Foto: Shutterstock)
Zachránit starou smaltovanou vanu je výzva, využití však najde i v zahradě (Foto: Shutterstock)
Když to se starou vanou vzdáte, poslouží jinak, nátěr zvolíme pro změnu zvenčí, vnitřek vyplníme substrátem a pozor - nechat odtokový otvor volný (otevřený) a na dno uložit drenáž například ze štěrku! (Foto: Shutterstock)
Když to se starou vanou vzdáte, poslouží jinak, nátěr zvolíme pro změnu zvenčí, vnitřek vyplníme substrátem a pozor - nechat odtokový otvor volný (otevřený) a na dno uložit drenáž například ze štěrku! (Foto: Shutterstock)