Mulčovací kůra působí velmi dekorativně (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 14 fotek

Mulčovací kůra je vlastně v zahradách celoročním pomocníkem. Prospěje rostlinám v zimě i v létě, má však i své stinné stránky. V každém případě omezí (nikoli zamezí) růst plevelů a sníží potřebu pletí, mulčovaná plocha navíc vypadá upraveně. Nejčastěji jde o kůru (borku) z borovice či smrku, velmi často je to směs obou druhů. Tato kůra je nadrcena na tak velké kousky, aby působila na površích záhonů přirozeným a nerušivým dojmem. Pořídit si lze frakce jemně drcené i hrubší, přičemž kůra drcená na jemno se hodí pro drobnější rostliny, ta hrubá pro dřeviny.

Mulčovací kůra (Foto: Shutterstock)
Mulčovací kůra (Foto: Shutterstock)
Mulčovací kůra (Foto: Shutterstock)
Mulčovací kůra (Foto: Shutterstock)

Mulčování - agrotechnická metoda, kterou si oblíbili i zahrádkáři

Mulčování je agrotechnickou metodou, která se využívá v zahradnictví, ale i zemědělství. Kromě mulčovací kůry lze použít také dřevní drť a nebo štěpku, případně drť či štěpku ze dřeva i kůry, ale i barevnou mulčovací štěpku v barvách červené, žluté a světle nebo tmavě hnědé. Surovinou pro probarvení tohoto materiálu jsou ekologická barviva, ve kterých je štěpka máčena, nemusíme se proto obávat kontaminace zahrady chemií.

Mulčovací kůra (Foto: Shutterstock)
Mulčovací kůra (Foto: Shutterstock)
Mulčovací kůra (Foto: Shutterstock)
Mulčovací kůra (Foto: Shutterstock)

Nevýhody mulčovací kůry

Mulčovací kůra má však i možné negativní důsledky, proto pozor na ně. Při svém rozkladu odebírá z půdy živiny (obzvláště rychle se rozkládající materiál ze smrku), což může vést v konečném důsledku až k poškození výživy rostlin a jejich růstu. U rostlin s mělce rostoucími kořeny může horní vrstva půdy trpět nedostatkem dusíku, listy rostlin pak žloutnou a objevují se na nich skvrny.

Půda je navíc okyselována, což může vést k fyziologickým poruchám. Na druhou stranu však právě okyselení půdy některým rostlinám prospívá (např. pěnišníkům, vřesům, vřesovcovitým, borůvkám, malinám, ostružinám a jehličnanům). Nižší pH navíc snesou i některé dřeviny listnaté a trvalky. Negativní je též, že se v rozkládající se kůře rozvíjí různé druhy hub a některé z nich mohou být nebezpečnými patogeny, případně mohou houby poškodit oslabené rostliny, obzvláště mladé, čerstvě vysazené. Z tohoto důvodu by však měla být ve výrobě mulčovací kůra propařována. Jde ale jen o omezení rozvoje hub a plísní jen dočasné. Ve vlhkém organickém substrátu se těmto organismům prostě daří a zcela je nelze eliminovat.

Mulčovací kůra (Foto: Shutterstock)
Mulčovací kůra (Foto: Shutterstock)
Mulčovací kůra (Foto: Shutterstock)
Mulčovací kůra (Foto: Shutterstock)

V pozitivním smyslu je však mulčovací kůra právě díky svému rozkladu budoucím zdrojem humusu, obohacuje tedy půdu o organické živiny. Další negativní stránkou dřevního mulče je zanášení větrem do trávníku, na cesty a na záhony, kde tento materiál nechceme. Jde vlastně o levnou náhražku keramzitu, štěrku a nebo oblázků, mulčovací kůra je však obvykle dražší než štěpka. Nejčastěji navíc není na rozdíl od štěpky dostupná jako probarvená. 

Volně loženou neprobarvenou štěpku pořídíte i jen za 400 Kč krychlový metr, v případě mulčovací kůry pak může jít i o několikanásobky. Navíc se právě mulčovací kůra prodává nejčastěji jako balená v řádech desítek litrů.

Mulčovací kůra je silně dekorativní (Foto: Shutterstock)
Mulčovací kůra je silně dekorativní (Foto: Shutterstock)

Výhody mulčovací kůry

A pozitiva mulčovací kůry? Ta se projeví hlavně při dostatečné vrstvě mulče. Mulčovací kůra má vysoce dekorativní efekt v kompozici a působí přirozeně (přírodní původ). Do značné míry přitom brání růstu plevelů, omezuje výpar vody z půdy a snižuje tak potřebu zálivky. Navíc umožňuje uvolňování plynů z půdy a částečně omezuje namrzání a promrzání kořenů při holomrazech. 

Po svém rozkladu nezanechává neestetický či jakkoli nebezpečný odpad a obohacuje půdu o humus. Na svažitých pozemcích nemusíme použít mulčovací textilie, erozi zabrání i jen pouhé použití samotné mulčovací kůry. Na strmých svazích nakonec kůra na agrotextilii ani nedrží. Mulčovací kůra také zlepšuje ujímání rostlin po výsadbě a růst v prvních letech. Mulčovací kůru můžeme dokonce využít i pro vylehčení půdy, tedy ve směsi se zeminou.

Kdy mulčovat a jak

Nejvhodnější dobou pro navrstvení mulčovací kůry je podzimní údržba zahrady, přes zimu zachováme díky kůře přirozenou vlhkost půdy a omezíme vymrzání půdy. Mulčovat přitom můžeme pro tyto účely až do konce roku, obvykle přicházejí poslední dobou silnější mrazy až v lednu a únoru. Další aplikace mulčovací kůry je pak vhodná na jaře, kdy eliminuje pletí a v létě pak odpar vody.

Volně ložená mulčovací kůra (Foto: Shutterstock)
Volně ložená mulčovací kůra (Foto: Shutterstock)
Pytlovaná mulčovací kůra v zahradnictví (Foto: Shutterstock)
Pytlovaná mulčovací kůra v zahradnictví (Foto: Shutterstock)

Ideální je mulčovat ihned po výsadbě a zálivce rostlin, ovšem vrstvení na dříve zamulčované plochy je vhodné kdykoli, jelikož starší vrstvy mulče se poměrně rychle rozkládají. Nejprve je plochu ale vždy třeba důkladně vyplít, pouhé zahrnutí kůrou plevele nezahubí, obzvláště ty odolné, jako třeba smetánku lékařskou či pýr plazivý. Povrch zamulčovaných ploch je vždy vhodné uhrabat do roviny a na rovinatějších plochách se též hodí položení mulčovací textilie a její upevnění pomocí kolíků. Mulčování je pak mnohem efektivnější. 

Mulčovací textilie lze položit na záhony ještě před výsadbou, ale v tom případě je třeba v ní prořezat otvory ve tvaru X, do kterých budeme rostliny vysazovat. Lze však postupovat i opačně. Nejprve provést výsadbu a poté až rostliny obložit textilií. Zdroje uvádějí, že se textilie hodí především do svahů, ale praxe ukazuje pravý opak, obzvláště v případě svahů strmých. Pokud textilii použijeme, stačí menší vrstva kůry, ale pozor, aby nám textilie z mulče nevylézala. Nevypadá to příliš hezky.

Doplňování mulčovací kůry (Foto: Shutterstock)
Doplňování mulčovací kůry (Foto: Shutterstock)
Aplikace mulčovací kůry na textilii (Foto: Shutterstock)
Aplikace mulčovací kůry na textilii (Foto: Shutterstock)

Síla vrstvy a cena mulčovací kůry

První vrstva mulčovací kůry se aplikuje vždy silnější kvůli rozkladu materiálu (min. 15 cm), menší vrstvy již pak aplikujeme při dosypávání mulče. Podle druhu mulčovací kůry je třeba doplnit materiál jednou za 1 až 4 roky. Ideální je samozřejmě kůra, která se rozkládá co nejpomaleji. Za jedno balení mulčovací kůry zaplatíme přibližně 100 - 200 Kč za 70 litrů, v případě volně ložené začíná cena okolo 900 korun za 1 m3. Záleží na zdroji a materiálu.

Časté dotazy k mulčovací kůře a odpovědi na ně:

Mulčovací kůra: spotřeba na m2

Důležitým faktorem, který je třeba vzít v úvahu při používání mulčovací kůry, je množství, které je třeba na metr čtvereční. Pro optimální pokrytí záhonu je doporučená tloušťka vrstvy mulčovací kůry minimálně 7-10 cm. Při první aplikaci mulče, která by měla být silnější kvůli rozkladu materiálu, je potřeba minimálně 150 litrů kůry na m2 (cca 15 cm vrstva). Při následných dosypáváních je pak množství značně menší.

Mulčovací kůra (Foto: Shutterstock)
Mulčovací kůra (Foto: Shutterstock)
Mulčovací kůra je velmi dekorativní (Foto: Shutterstock)
Mulčovací kůra je velmi dekorativní (Foto: Shutterstock)

Jak založit záhon s mulčovací kůrou

  • Příprava půdy: Začněte s očištěním půdy od plevelu a ostatních nežádoucích materiálů. Ujistěte se, že je půda dobře prokypřená a hladká.
  • Obohacení půdy: Přidejte kompost nebo jiný organický materiál na půdu. To pomůže obohatit půdu o živiny a zlepšit její strukturu.
  • Výsadba rostlin: Jakmile je půda připravena, začněte s výsadbou rostlin podle vašeho plánu. Ujistěte se, že rostliny jsou správně umístěné a mají dostatek prostoru pro růst.
  • Aplikace mulčovací kůry: Po výsadbě rostlin začněte aplikovat mulčovací kůru. Rozprostřete kůru rovnoměrně po celém záhonu, ale dejte pozor, abyste ji nedali přímo na stonky rostlin. Doporučuje se vrstva o tloušťce minimálně 7-10 cm.
  • Údržba: Pravidelně kontrolujte záhon, zda se neprojevuje přerůstání plevelu a zda mulčovací kůra zůstává na svém místě. V případě potřeby doplňte kůru.

Tímto způsobem se dá efektivně založit záhon s mulčovací kůrou, který je odolný vůči plevelům a pomáhá udržovat vlhkost půdy.

Co dát pod mulčovací kůru?

Co se týče toho, co dát pod mulčovací kůru, často se doporučuje použití mulčovací textilie, která pomáhá předcházet růstu plevelu a zároveň umožňuje průchod vody a vzduchu. Je důležité, aby byla textilie položena rovně a pevně připevněna k zemi, aby se nezvedala a mulčovací kůra se nedostala pod ni. Textilii můžete položit přímo na půdu nebo na vrstvu organického materiálu, jako je kompost, který dodá půdě další živiny. Po položení textilie můžete pokračovat v rozprostírání mulčovací kůry.

Mulčovací kůra vs. štěpka - co zvolit?

Volba mezi mulčovací kůrou a štěpkou závisí na několika faktorech. Mulčovací kůra je výrobek z dřeva, který se používá na pokrytí půdy v zahradě nebo na záhonech. Při jejím výběru je třeba vzít v potaz typ rostlin, které v zahradě máte, klima a vlastní estetické preference.

Mulčovací kůra je oblíbená pro svůj přirozený vzhled, který skvěle doplňuje zahradní scenérii. Má schopnost pomoci udržovat vlhkost v půdě, zabraňuje růstu plevelu a zlepšuje strukturu a zdraví půdy postupným rozkladem.

Štěpka je také organický materiál, který se vyrábí ze dřeva a má podobné výhody jako mulčovací kůra. Rozdíl je však v jejím vzhledu a struktuře. Štěpka je obvykle hrubší a nepravidelnější než mulčovací kůra, což ji činí výhodnou pro použití na místech, kde je potřeba větší odolnost proti erozi nebo tam, kde je žádoucí rustikálnější vzhled.

Volba mezi těmito dvěma materiály tedy závisí na konkrétních potřebách vaší zahrady a vašich estetických preferencích.

Barevná vs. přírodní mulčovací kůra

Jak již název napovídá, barevná mulčovací kůra je kůra, která byla obarvena různými barvami, aby vytvořila zajímavý a esteticky přitažlivý vzhled. Barevné kůry mohou být v různých odstínech, jako je červená, hnědá, černá nebo modrá, a mohou přidat do zahrady nádech barevnosti.

Na druhé straně, přírodní mulčovací kůra je v přirozené barvě dřeva, které bylo použito pro její výrobu. Tato kůra má klasický a přirozený vzhled, který se hodí do většiny zahradních scénérií.

Obě tyto varianty mají své výhody. Barevná mulčovací kůra může být skvělým způsobem, jak přidat barvu do zahrady, zatímco přírodní mulčovací kůra může přinést klidnější a přirozenější vzhled. Volba mezi těmito dvěma typy závisí na tom, jaký vzhled preferujete pro svou zahradu.