Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Oficiálně to zní velmi fundovaně. Hovoří se o “novém kolektivním systému“, který má zajišťovat sběr a likvidaci nedopalků. V praxi však jde o to, že tabákové firmy se musí na čištění veřejných prostranství od nedopalků podílet finančně. Navíc jsou donuceny vložit určité peníze i do osvěty. Tedy do informační kampaně (reklamy), která má lidi nabádat ke správnému zacházení s nedopalky. Jinak se nic nemění, nadále bude ulicí popojíždět metař s vozíkem, nadále budou po silnicích a chodnících jezdit čistící stroje. A nadále to bude placené z veřejných peněz. Jen s tím rozdílem, že tabákové firmy musí do obecních a městských pokladen přisypat víc peněz. A samozřejmě nechtějí přisypat příliš.

Nedopalky cigaret hyzdí i zamořují

Nedopalky cigaret hyzdí veřejná prostranství i přírodu. “O tom žádná…“ Prostory a okolí zastávek, venkovních posezení, parků, ale i chodníky a silnice, náměstí a nábřeží i všem dobře známé temné kouty. Čím temnější zákoutí, tím více nedopalků, čím větší venkovní akce, tím více nedopalků pod svícnem, pod kterým bývá tma. Obce a města proto musí investovat čas, energii a peníze do jejich úklidu a odstraňování. Cigaretové filtry se navíc rozkládají až 15 let a do přírody se z nich uvolňují mikroplasty.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Nová legislativa implementující evropské směrnice o jednorázových plastech

A jelikož byla v ČR loni implementována do legislativy směrnice o jednorázových plastech zákonem č. 243/2022 Sb., o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí, nový zákon přinesl i nové povinnosti pro výrobce tabákových výrobků.

V části B přílohy k zákonu jsou tabákové výrobky s filtry a samostatné filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky zařazeny mezi vybrané plastové výrobky, na které se vztahuje povinnost označování. V části C jsou pak takové výrobky zařazeny mezi vybrané plastové výrobky, ke kterým se vztahuje osvětová činnost (povinnost osvěty) a v části D jsou zařazeny mezi výrobky, ke kterým se vztahuje požadavek na určení pověřeného zástupce a na úhradu nákladů na úklid odpadu.

Nový kolektivní systém vlastně představuje založení nové akciovky

A právě nový kolektivní systém, který má pomoci se sběrem a likvidací nedopalků, získal oprávnění od MŽP. Tabákové výrobky se tak přidaly k plastovým obalům, elektronice a pneumatikám. Výrobci tabákových výrobků musí spolupracovat s obcemi při zpětném odběru cigaretových nedopalků. K založení nového kolektivního systému byly legislativou donuceny 4 největší tabákové firmy u nás. Založily tedy právní subjekt nevajgluj a.s., který zajistí úhrady nákladů obcím na úklid, soustřeďování a další nakládání s odpady tabákových výrobků s filtry, které představují pro životní prostředí zátěž.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Úhrady obcím budou financovány z příspěvků výrobců uvádějících tabákové výrobky na trh, pro které bude nevajgluj a.s. vlastně prostředníkem. Zároveň firma garantuje povinnost provádění informační kampaně s cílem omezit nesprávné nakládání s nedopalky (jejich odhazování mimo určené sběrné nádoby). Nedopalky by se správně měly odhazovat do směsného komunálního odpadu, tedy například do odpadkových košů, odkud je odpad odstraňován nebo energeticky využíván v souladu se zákonem o odpadech. Samozřejmě vyhaslé, aby se odpadkový koš nevznítil.

Smlouva co nejvýhodnější pro obce a města?

Nový kolektivní systém výrobců postavený na založení nevajgluj a.s. právě obdržel oprávnění k provozu od Ministerstva životního prostředí. Aby nově vzniklá akciovka mohla naplnit své povinnosti plynoucí ze zákona, slibuje uzavírat smlouvy s obcemi tak, aby ve třetím roce od udělení oprávnění spolupracovala nejméně s 90 % obcí v ČR. Firma slibuje obcím vstřícným nové spolupráci uhrazení nákladů i za rok 2023, pokud uzavřou smlouvu ještě letos. Těžko však říci, co si pod takovým tvrzením představit. Že obce rychle uzavřou smlouvu co nejvýhodnější pro výrobce tabákových výrobků? A za to dostanou něco navíc?

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

V každém případě vedení nevajgluj a.s. slibuje zaslat obcím do jejich datových schránek návrh smlouvy v průběhu následujících týdnů. Celé to tak trochu vypadá, že úřady jdou, jak se lidově říká, "na ruku" tabákovým firmám. Nemůže se přece pokoušet si klást podmínky ten, kdo má splnit povinnost. Na druhou stranu je vznik nového právního subjektu definován již jen bodem D přílohy zákona č. 243/2022 Sb., kde je v preambuli doslova uvedeno: Vybrané plastové výrobky, ke kterým se vztahuje požadavek na určení pověřeného zástupce a na úhradu nákladů na úklid odpadu. Budeme se těšit na obsah návrhu smlouvy. 

Obzvláště vtipné a pikantní by bylo, kdyby tabákové firmy v budoucnu založily třeba akciovku s názvem NEKUŘ a největší místní výrobci a importéři alkoholu obdobu pojmenovanou například NECHLASTEJ.

Zdroj: prumyslovaekologie.cz, mpo.cz, zakonyprolidi.cz