Komfortní a účinné vytápění zemním plynem Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Na rozdíl od uhlí nebo dřeva umožňuje zemní plyn nepřetržitý provoz domácnosti a odpadají tak starosti s obstaráváním paliva, jeho skladováním a doplňováním do kotle. Vytápění plynovými kotli je komfortní, šetrné k přírodě a zaručuje vysoký standard. Plynové kotle také lze úspěšně kombinovat s jinými zdroji tepla, což poskytuje možnost co nejúspornějšího zajištění provozu domácnosti.

Vytápěním zemním plynem získáme čistou energii - zemní plyn je fosilní palivo s nejnižším obsahem uhlíku, při jeho spalování proto dochází k minimálním emisím.

Individuální vytápění

Mnoho českých domácností, které vytápějí zemním plynem, dává přednost individuálnímu vytápění. Individuální vytápění je vysoce energeticky účinné, lze vytápět podle aktuálních potřeb spotřebitele, je snadno ovladatelné a šetrné k životnímu prostředí.
Ovládání a displej plynového kotle
Ovládání a displej plynového kotle

Lokální vytápění

Lokální vytápění je nejjednodušší způsob vytápění menšího počtu místností. Zdrojem tepla je topidlo, které je současně i topným tělesem, jež teplo do místnosti předává. Lokální vytápění je vhodné především pro objekty s občasným využíváním, drobné provozovny - například obchody a restaurace, nebo chaty a chalupy. Setkáme se však s tímto způsobem vytápění i ve starších městských bytech.

Výhody lokálního vytápění:
  • V každé místnosti je nezávislý zdroj tepla.
  • Porouchá-li se některé z topidel, objekt vytopí zbývající topidla.
  • Po dlouhodobém přerušení vytápění stačí k dosažení požadované teploty krátká doba.
  • Není třeba instalovat teplovodní systém a vložkovat komín.
  • Odpadá závislost na dodávce elektrického proudu (elektrický kotel se bez proudu neobejde).
Nevýhody lokálního vytápění:
  • Nevýhodou lokálního vytápění oproti plynovému kotli a teplovodnímu systému je jeho nižší účinnost.
  • Vzhledem k vyšším provozním nákladům, respektive spotřebě plynu, se nevyplatí lokálně vytápět větší objekty.
Pohled do plynového kotle
Pohled do plynového kotle

Centrální vytápění

Teplovodní kotel

Základem centrálního vytápění v bytech a rodinných domech je plynový teplovodní kotel, který je zdrojem tepla pro ústřední a etážové topení. Ohřívá vodu a rozvádí ji do jednotlivých radiátorů. Jeho největší výhodou je nižší pořizovací cena, než cena kondenzačního kotle.

Nízkoteplotní technika

Nízkoteplotní kotle vykazují díky své vyšší účinnosti oproti klasickým kotlům až o 5% nižší spotřebu zemního plynu.

Kondenzační kotel

Kondenzační kotel umí využívat i tepelnou energii, kterou vyzařují již spálené spaliny. Tato energie vychází u klasického kotle nevyužitá komínem ven. Účinnost kondenzačního kotle je až 100% a při vytápění můžeme ušetřit až 25% zemního plynu. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Kombinovaný kotel

Použijeme-li kombinovaný kotel, můžeme se systémem vytápění spojit i ohřev vody. Kombinovaný kotel může zastat funkci samostatného průtokového nebo zásobníkového ohřívače vody. Průtokový ohřev vody je levnější, ale kotel zvládne teplou vodu dodávat do maximálně dvou místností současně. Při ohřevu vody v zásobníku kotel zvládne dodávku teplé vody najednou do celého domu. Výhodou je možnost regulace, kdy si nastavíte čas ohřevu. Kotel lze také kombinovat s elektrickým bojlerem.

Zdroj: VALENTA

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Plynový kotel
Plynový kotel