Která hydroizolace skutečně nepropustí vodu? Zobrazit fotky zobrazit 14 fotek

Hydroizolace z PVC či TPO plně nahradily tradiční materiály. Fólie z PVC a TPO jsou pružné a ohebné i za chladu, snadno a kvalitně se svařují, dosahují vysoké pevnosti a průtažnosti, jsou velmi odolné vůči mechanickému namáhání, trvale pevné v tlaku a vysoce odolné – odolávají perforaci, prorůstání kořenů rostlin, agresivním pozemním vodám a agresivním vlivům ovzduší. Přitom jsou poměrně lehké a požárně odolné. I u těchto „hydroizolačních“ fólií je však samozřejmě zásadní těsnost a tedy kvalitně provedené sváry – fólie se svařují přímo na stavbě. Nezbytná je i následná kontrola svařovaných spojů.

Historie hydroizolací

Hydroizolace jsou poměrně mladým vynálezem, který nás zbavil vlhkosti a plísní a usnadnil nám život. Ještě v mnohých chalupách, které byly naposledy rekonstruované těsně po druhé světové válce, neřkuli v chalupách stavěných před sto a více lety, se hydroizolace buďto nevyskytují, nebo již dávno ztratily svou funkčnost. Přitom například PVC se vyrábí již od roku 1935, ovšem výroba kamenouhelných dehtů a smoly se datuje od roku 1680. Od roku 1828 pak byly hydroizolační vrstvy vylepšovány vkládáním lepenky do nátěrů. Nepoužíval se tedy již jen pouhý nátěr dehtem. Můžeme proto hovořit o přímém předchůdci izolačního pásu. Od začátku 20. století byly dehty nahrazovány ropnými oxidovanými asfalty, čili vrstvením impregnovaných lepenek a asfaltových (ale stále ještě i dehtových) nátěrů. Těžké natavitelné asfaltové pásy se objevily až na přelomu 40. a 50. let. Na našem území pak bylo například používání dehtů pro hydroizolace střech definitivně ukončeno v roce 1969 a nahrazeno pouze ropnými asfalty. A éra mnohem pevnějších a odolnějších umělohmotných fólií u nás začala až v 60. letech.
Současné asfaltové hydroizolační pásy
Současné asfaltové hydroizolační pásy

Co jsou PVC hydroizolační fólie

PVC hydroizolační fólie (PVC = polyvinylchlorid) se používají k hydroizolaci střech, spodních staveb, jímek, jezírek, bazénů, ale i balkónů či lodžií. Některé druhy PVC fólií mají na spodní straně nakašírovanou geotextilii. PVC fólie jsou ekologicky nezávadné a recyklovatelné.

PVC je třetí nejpoužívanější umělou hmotou na Zemi (před PVC je pouze polyetylen a polypropylen), vyrábí se polymerací vinylchloridu (těkavého a jemně nasládlého plynu) již od roku 1935. Základní surovinou pro výrobu PVC je chlor, který získáváme energeticky náročnou elektrolýzou vodného roztoku kuchyňské soli. PVC (polymer vinylchlorid monomeru) se snadno zpracovává válcováním, vytlačováním, vstřikováním, vyfukováním, vakuovým tvarováním a dalšími postupy. Je značně chemicky a tepelně odolný.

Co jsou TPO hydroizolační fólie

TPO hydroizolační fólie (polyolefinové fólie) jsou odolné vůči ropným látkám, uhlovodíkům, proražení, nízkým teplotám, hnilobě a dalším vlivům. Při výrobě TPO fólií se nepoužívají změkčovadla, proto nejsou při jejich svařování či hoření vylučovány škodlivé látky. TPO fólie se používají pro náročnější aplikace ve stavebnictví, speciálně pak tam, kde hrozí riziko požáru či úniku ropných látek. Můžeme jimi však kdykoli nahradit PVC fólie, čili v kterékoli aplikaci (střechy, bazény, balkóny, základy, …).

Použití hydroizolačních fólií z PVC a TPO (FATRAFOL, STAFOL, AQUAPLAST, EKOPLAST)

  • ploché a mírně šikmé střechy
  • balkóny, lodžie, terasy
  • podzemní konstrukce (základy)
  • jezírka, rybníčky, bazény a další vodní prvky
  • izolace proti vnikání radonu a úniku ropných látek (pouze TPO)
Kromě hydroizolačních fóliových materiálů se používají také poplastované plechy, geotextílie a parotěsné fólie.
Svařování AQUAPLASTU 805
Svařování AQUAPLASTU 805
FATRAFOL P 918 - Střešní fólie na bázi TPO
FATRAFOL P 918 - Střešní fólie na bázi TPO
Schéma hydroizolace balkonu fólií FATRAFOL
Schéma hydroizolace balkonu fólií FATRAFOL
Zemní izolační systém FATRAFOL-H
Zemní izolační systém FATRAFOL-H
PVC a TPO jsou termoplastické umělohmotné fólie. Jejich hlavním rysem je měknutí, respektive aktivování jejich povrchu horkým vzduchem. Pokud se tedy k sobě přiloží dvě tepelně aktivované fólie a vzájemně se k sobě přitlačí, dosáhneme jejich dokonalého spojení. Druhou zásadní vlastností termoplastických fólií je jejich plastické chování při protažení - protáhnou se, ale vrátí se už jen částečně. Pokud chceme, aby byla hydroizolace ještě pevnější, použijeme pozinkovaný plech, který je na svém horním povrchu opatřen (kašírován) stejnou fólií, jakou budeme natavovat. Poplastované plechy se používají k oplechování, které má skvělé hydroizolační vlastnosti.

Podrobnější rozdělení termoplastických fólií:

  • měkčené PVC (mPVC)
  • PVC – VAE (vinyl-acetát-etylén) či také EVA (etylén-vinyl-acetát)
  • PVC – PEC (polyetylén-chloridu) nebo také CPE
  • polyolefíny (PO)
  • polyolefín-kopolymer-bitumenu (POCB)
  • etylén-kopolymer-bitumenu (ECB)
Hydroizolace terasy
Hydroizolace terasy
Hydroizolace základů
Hydroizolace základů

Novinka – barevné varianty fólií v odstínech RAL

Kromě vzhledu fólií je tak projektantům a koncovým uživatelům umožněna snadnější orientace, respektive jednoznačná identifikace sortimentu. Největší barevné odchylky zaznamenaly jezírkové fólie – zajímavostí jsou barvy "khaki" a "olivová," ale také hnědé a zelené střešní fólie.
Barevná hydroizolační fólie
Barevná hydroizolační fólie
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko

UKÁZKA 1: Skladba vrstev zahradního jezírka

  1. štěrkopískový podklad
  2. geotextílie FATRATEX
  3. jezírková fólie AQUAPLAST
  4. vodní hladina
  5. kačírkový násyp (vrstva musí být dostatečná, aby se fólie neodkryla při možném poklesu hladiny)
  6. ukotvení fólie do země (doporučuje se zatížit i kameny)

UKÁZKA 2: Skladba vrstev střešní hydroizolace Fatrafol-S

  1. střešní hydroizolační fólie FATRAFOL 810
  2. tepelná izolace (minerální vata)
  3. tepelná izolace (polystyren)
  4. podkladní textílie FATRATEX
  5. parotěsná zábrana FATRAPAR
  6. nosná konstrukce (zde trapéz)

Zdroje: www.fatrafol.cz, www.hasa-izolace.cz

Skladba střešního hydroizolačního systému FATRAFOL-S
Skladba střešního hydroizolačního systému FATRAFOL-S