Kuchyně šité na míru Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Kuchyně bude pro člověka nezbytným prostorem i do budoucna. Ani dnes si neumíme představit, že by člověk byl ochuzen o tento kulinářský prostor a fantazii zároveň. Jen design této místnosti se za ta staletí podstatně změnil. Prošel od černých kuchyní až po ty současné.
A ještě něco – dnes si v podstatě vaření neumíme představit bez pomocníků, zejména těch automatických (robotů, šlehačů, mixérů a podobně).

Časy, kdy se od kuchyně očekávala jen účelnost, jsou už minulostí. Třebaže je dnes často součástí otevřeného obytného prostoru, klade se její důraz na estetické ztvárnění, tvarové řešení celku a detailů i na barevný soulad.

Ještě před koupí kuchyňské sestavy je si třeba rozmyslet, co od ní očekáváme, jaký systém práce v kuchyni upřednostňujeme, kolik osob je obvykle při přípravě jídla. Základem úspěchu je správné umístění sporáku a pracovní plochy, umývacího centra (kuchyňský dřez s odkapávací plochou, myčkou) a skladovacích prostor (lednička, mrazák, spíž). Spojením těchto tří bodů vznikne trojúhelník a z hlediska pohybu v kuchyni platí zásada, že jeho obvod by neměl být větší než 6 metrů.

Protože kuchyně je dlouhodobou investicí, vyplatí se investovat do kvality. Abychom se dokázali při výběru zařízení kuchyně dobře rozhodnout, měli bychom být alespoň přiměřeně informovaní. V kuchyňských nábytkářských programech se totiž novinky objevují ve velmi svižném tempu a nabídka na trhu je dnes tak široká, že orientovat se v ní není snadné.

Moderní kuchyně mají technický vzhled, dominuje v nich hliník, sklo a antikoro. Na zútulnění poměrně chladného vzhledu tzv. profesionálních kuchyní se doporučuje přidat barevné laky a dřevo, které prostor proteplí. Často jsou to exotické dřeviny.
Foto KUCHYŇSKÉ STUDIO deco
Foto KUCHYŇSKÉ STUDIO deco
Možností na inspiraci při řešení současné kuchyně je opravdu mnoho. Opírají se o změny v přístupu k prostoru kuchyně jako takové, změny v její velikosti, v půdorysném tvarování kuchyňské linky a ve vybavení přitažlivými a špičkovými výkonnými technickými přístroji. Současní pomocníci v kuchyni v podobě ledniček, mrazáků, drtičů, varných panelů, mikrovlnných troub a podobně ulehčují dlouhé a pracné činnosti v kuchyni. Navíc zefektivňují pobyt v kuchyni každé zaměstnané ženě.

Kuchyně bývá zpravidla první místností, která musí být funkční už před nastěhováním do nového domu, či bytu. Měla by být situována poblíž vstupu, protože z předsíně se zpravidla zamíří přímo do ní, abychom si odložili nákup. Současné dispozice nových bytů vytvářejí otevřený prostor, takže se kuchyně stává společně se stolováním přímou součástí obývacího prostoru, což však je náročné na celkové sladění vybavení interiéru. Je zapotřebí zvolit takové barvy a materiály, aby interiér působil harmonicky. Na rustikální kuchyně jsou vhodné velké prosvětlené prostory, které poskytují hlavně rodinné domy. Naopak moderní kuchyňské linky svým jednoduchým designem ve světlých odstínech pomáhají opticky zvětšit malé místnosti.

Kuchyně současnosti mohou být technicky špičkově vybaveným pracovištěm, které slouží na přípravu pokrmů. Zároveň však může vytvářet kvalitní obytný prostor, v kterém se dá nejen rychle a pohodlně vařit, ale i příjemně žít a střetávat se s rodinou a přáteli.
Foto KUCHYŇSKÉ STUDIO deco
Foto KUCHYŇSKÉ STUDIO deco