Můžeme pěstovat v našich podmínkách čajovník čínský? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Lístky čajovníku jsou lidmi užívány již tisíce let. A právě čajovník čínský je dnes známý jako zdroj různě upravených lístků, které dnes známe jako tradiční čaj. Málokdo však již ví, že si tento čajovník může v našich podmínkách pěstovat i sám.

Představují se čaje

K výrobě čaje se používají listy čajovníku čínského (Camellia sinensis) a právě tato rostlina je příbuzná okrasných kamélií. Za poslední roky bylo o čaji dokonce vyzkoumáno, že obsahuje látky (katechiny), které pomáhají při vysoké koncentraci i při léčbě rakoviny, respektive mohou potlačovat rozvoj rakovinných buněk. Katechiny jsou zároveň vynikajícím antioxidantem odbourávajícím škodlivé volné radikály z lidského organismu.

Výroba a příprava čaje je však poměrně složitá, nestačí jen usušit čajové lístky, kvalitu čaje ovlivňuje mnoho faktorů. Čaje se rozdělují do více skupin, těmi hlavními je čaj zelený, jehož lístky jsou pouze sušené a dále se již neupravují, poté čaj černý, jehož lístky jsou kromě sušení také napařované. Vysychají proto pomaleji a při tomto způsobu vysychání dochází k řadě reakcí, například k oxidaci. Nejvíce léčivých látek přitom vždy obsahuje čaj zelený.

Jak doma pěstovat čajovník

Pěstování čajovník v domácích podmínkách je úplně stejně náročné jako pěstování okrasných kamélií. Má ale svá určitá specifika. Čajovník čínský vyžaduje kyselou půdu, zalévání měkkou vodou, rozptýlené světlo a polostín. V žádném případě přímý sluneční úpal. Ve vegetačním období je možné čajovník letnit v zahradě, na terase či balkóně, ale opět je třeba dát pozor na přistínění a rozptýlené světlo. V zimě uskladníme rostlinu v chladnější místnosti s dostatkem zimního světla, kde se teploty pohybují okolo cca 15 °C.

Čajovníky také potřebují vyšší vzdušnou vlhkost po celý rok, proto je musíme často vlhčit a v místnosti, kde je pěstujeme, zvlhčovat vzduch. Použít lze také hlubší podmisku s kamínky a vodou. Ideálně co nejširší, aby plocha pro odpar vody byla co největší. Určitě zapomeňte na místnosti s ústředním topením a tradičními radiátory.

Čajovníky zaléváme rozumně, nesnesou suchý substrát ani přelití. Kořenový bal prostě nesmí přeschnout, ani nesmí uhnívat v bahně. A určitě nesmí rostlina stát delší dobu ve vodě. Rostliny čajovníku lze jinak běžně pořídit u specializovaných pěstitelů zaměřujících se na pěstování exotických rostlin.

Můžete si vyzkoušet usušení zelených lístků ze svého čajovníku, ale určitě vám nebudou chutnat zdaleka tak, jako ty, které se získávají z rostlin pěstovaných ve vyhlášených světových lokalitách. A pozor, základním předpokladem je nepoužívání chemie při pěstování čajovníku. Pokud jej pěstujete jako běžnou pokojovou, letněnou rostlinu, neochutnávejte!

Další podrobnosti najdete v článku o tom, Jak si vypěstovat vlastní čaj.

Léčivý čaj

Čaj je obecně považován za součást zdravého životního stylu, v mnohých zemích je pak součástí pravidelných rituálů. Přitom je však čaj stále zkoumán a stále je předmětem mnohých překvapení (viz výše na téma rakovina). Pití čaje všeobecně doporučováno, nelze jím však nahradit pití čisté vody. Ta se v kavárnách běžně přidává ve skleničce ke kávě, v čajovnách ji však většinou k čaji nedostanete. A to je chyba nejen provozovatelů čajoven, ale především mnohých milovníků čaje, jelikož ke svému oblíbenému čaji si vodu nedají ani doma.

Určitě lze doporučit několik šálků čaje denně, přičemž se doporučuje vynechat dobu před jídlem, během něj a po jídle. Čaj totiž brání vstřebávání železa z jídla trávicí soustavou. Obzvláště nepříjemné je to pro lidi, kteří mají ve své krvi nedostatek železa. Ovšem například ovocný čaj k snídani doporučit lze, to však není pravý čaj z lístků čajovníku čínského.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com, pixabay.com