Hubení štěnic (Zdroj: KF trans) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Štěnice jsou malí, noční parazité živící se krví svých hostitelů. Jejich nález je pro většinu lidí noční můrou. Jejich přítomnost může způsobit velké nepříjemnosti a zdravotní problémy. Hubení štěnic je práce pouze pro odborníky s profesionálním vybavením, a proto je dobré se ihned po nálezu štěnic ozvat dezinsekční službě. Likvidace štěnic je tak rychlá, odborně provedená s důrazem na prevenci a bezpečnost práce. 

Nález štěnic – odkud mohly přijít?

Spousta lidí si po nálezu štěnic myslí, že zanedbali hygienu a štěnice se u nich objevily kvůli nedostatečnému úklidu. I proto se často stydí zavolat profesionální službu a nechat si pomoci. Jenomže tihle otravní parazité si mohou najít spoustu možností, jak se vetřít do vašeho bytu a nadělat škody.

Donesení z práce či veřejné dopravy

Štěnice se často mohou dostat do vašeho domu tak, že si je přinesete z práce či z veřejné dopravy. Štěnice jsou parazité menšího vzrůstu, proto si nemusíte všimnout, že se dostaly do vaší kabelky, vlezly do oblečení, tašky, či dokonce zalezly do notebooku. Často se vyskytují například v místech, kde jsou sklady či větší skladiště věcí. Dále mohou být na pracovištích, kde je větší počet lidí nebo větší počet lidí se na pracovišti vystřídá.

To jsou bohužel podmínky, nad kterými nemáte kontrolu a s každým člověkem potencionálně mohla „přicestovat“ i štěnice, která využije příležitosti najít si nového hostitele.

Likvidace štěnic (Zdroj: KF trans)
Likvidace štěnic (Zdroj: KF trans)

Štěnice mohou přicestovat i z luxusní dovolené

Bohužel štěnice se u vás doma mohou objevit i po dovolené. A to nemusíte spát v levných hostelech, štěnice se mohou objevit i v luxusních rezortech. Proto i na dovolené sledujte všechny podezřelé štípance a potenciální přítomnost štěnic.

Kousance od štěnice jsou typické tím, že budou blízko u sebe. Štěnice totiž u saní popolézá. Dále můžete prohlédnout i matrace, podívat se záhybů postele, případně zkontrolovat okolí postele a nočního stolku. Štěnice po sobě zanechávají malý černý trus a tzv. svlečky, tedy průhledné zbytky po přechodu další vývojové fáze.

Po dovolené se doporučuje vyprat prádlo na co nejvyšší teploty a nechat zavazadla na slunci, neboť štěnice nemají rády vysoké teploty.

Hubení štěnic (Zdroj: KF trans)
Hubení štěnic (Zdroj: KF trans)

Mám doma štěnice – co teď?

Štěnice nemusíte objevit hned. Možná bude trvat několik dní, než se potvrdí jejich přítomnost. I pár dní ale stačí k tomu, aby se začaly množit. Proto po jejich objevení neváhejte a kontaktuje odborníky. Dezinsekce štěnic, někdy neodborně nazývaná deratizace štěnic, je jediný efektivní způsob, jak se těchto parazitů zbavit.

Nedoporučuje se kupovat volné dostupné prostředky, neboť si na ně parazité mohou vytvořit rezistenci a likvidace nemusí být úplná. Profesionálové z firmy Deratizace Praha přijdou k vám domů, zhodnotí situaci a nabídnou nejlepší řešení.

Likvidace štěnic navíc probíhá v několika vlnách, aby se štěnice zlikvidovaly ve všech jejich vývojových fázích. Stačí jeden telefonát a odborníci k vám přijedou do dvou hodin po zavolání, aby zhodnotili situaci a dali vám základní informace o likvidaci štěnic.

Do dezinsekce není doporučováno měnit místo na spaní, nestěhovat se do jiného pokoje nebo dokonce jít do jiného bytu. Štěnice by se mohly stěhovat s vámi a problém by akorát dorostl do větších rozměrů.

Deratizace štěnic (Zdroj: KF trans)
Deratizace štěnic (Zdroj: KF trans)

Prevence po likvidaci štěnic

Po skončení práce vám odborníci nejenomže úspěšně odstraní štěnice, ale také poskytnou rady, jak zabránit opětovnému napadení. Důležité je dodržovat jejich pokyny, pravidelně udržovat čistotu postele a prostorů, a přijmout preventivní opatření, aby se minimalizovalo riziko opakované infekce.

Kvůli rychlému množení štěnic je nutné postupovat efektivně a co nejdříve oslovit firmu na likvidaci štěnic. Profesionální dezinsekce je nejbezpečnějším a nejúčinnějším řešením, které vám pomůže znovu získat klid a pohodu ve vašem domově.