Nezatracujte mák, je vynikající plodinou, pozor však na dovážené náhražky Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Mák můžeme pěstovat v zahradě jako okrasný, těšit se můžeme na lukách mákem vlčím, ale i na polích mákem setým, jeho květy i zdobnými makovicemi plnými chutných semen. Česko je přitom z hlediska potravinářského producentem číslo 1 na celém světě. Co jste nevěděli o máku.

Česká super potravina, ve světě super droga

Mák setý (Papaver somniferum L.) je doslova českou domácí super potravinou, ano, ten samý mák, jehož největším producentem na světe kvůli získávání opia je Afghánistán (6000 až 8000 tun ročně), je z hlediska potravinářského celosvětovou doménou České republiky. Zrnka máku, tedy jeho semena, jsou vynikajícím zdrojem minerálů a mastných kyselin. Zralé makovice v sobě prostě ukrývají doslova poklad. A to nakonec i ty nezralé (pozor však, k získávání opia jsou vhodné jen některé druhy máku, především nezralé makovice právě máku setého), jelikož kromě drogového zneužívání opia jde o vynikající produkt užívaný hojně v lékařství. Nakonec slovo heroin je ve skutečnosti obchodní značkou morfia, dnes však toto slovo představuje především drogově zneužívaný polosyntetický diacetylmorfin. Ale vraťme se do potravinářství.

Našich makových dobrot se v jiných zemích lidé bojí

U nás tak dobře známé dobroty z máku, jsou v jiných zemích doslova tabu, prostě je neznají a navíc mají mnozí lidé mák právě kvůli jeho drogovému zneužívání natolik tabuizovaný, že se bojí, aby se konzumací těchto potravin nestali závislými. Makové buchty, koláče, posypy slaného pečiva, ale i knedlíky s makovou náplní, těstoviny s mákem a máslem apod. Je toho spousta. Nakonec není u nás mák vůbec levný, za ? kilogramu mletých semen nedáte méně jak 50 korun.

Zdravotní důsledky konzumace máku jsou veskrze vynikající

Významné jsou zdravotní důsledky konzumace máku - zlepšuje paměť, tiší stres, vyživuje kosti, vlasy i nehty. Mák u nás prostě patří do skupiny místních super potravin spolu například s borůvkami, zelím, rybízem, vlašskými ořechy, kapustou, česnekem a třeba řepou. 

Kvalitní mák je vynikajícím doplňkem stravy, který pomáhá i jako prevence proti srdečně-cévním chorobám a jiným civilizačním nemocem. Obsahuje až 600 krát více vápníku než pšeničná mouka a 9 krát více jak jádra vlašských ořechů. Má hodně vitaminů E, B1 a B3, kyseliny pantotenové, kromě vápníku i dalších minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo), množství omega-6 mastných kyselin, kyseliny linolové a kyseliny α-linolenové (ALA). Obsahuje vysoký podíl bílkovin a také vlákniny.

Česko jako maková velmoc

Česká republika je skutečně největším pěstitelem potravinářského máku na světě. Vyvážíme jej dokonce více než pivovarnického chmele. Ročně sklidíme v průměru cca 26 000 tun titěrných semínek máku a sami z toho spotřebujeme jen cca 4 500 tun (cca 430 g na jednoho obyvatele a rok), i tak však jde o největší spotřebu máku na světě. Od slovanských národů, pro které je konzumace máku typická, převzali tento zvyk jejich sousedé, tedy především Němci, Maďaři či Rumuni.

Pozor na dovážený technický mák – může být i nebezpečný

Smutné však je, že přes naše prvenství se k nám v posledních letech dováží mák ze třetích zemí a často jde o takzvaný mák technický, který byl vyšlechtěn pro farmaceutické účely. A ten je pro svou nižší cenu k máku setému přimícháván. Potravinářský mák je tak znehodnocen, není tolik chutný a navíc obsahuje vyšší podíl opiových alkaloidů a ty mohou naopak představovat zdravotní riziko. 

Semena českého modrého máku mají typickou modrou barvu, příjemnou makovou vůni a nasládlou chuť. Technický mák má barvu rezavou, nahnědlou nebo šedou, nevoní a jeho chuť je dřevitá, hořká a pálivá.

Jak poznat „pančovaný“ mák

Zpozornět bychom měli u velice levných výrobků, především pak v případě mletého máku a u výrobků, jejichž dodavatelem či výrobcem není pěstitel, ale obchodní firma. Nejjistější je nakupovat mák přímo od farmáře, v maloobchodu pak výrobky, u kterých je na obalu uveden konkrétní pěstitel. Navíc tak podporujeme lokální české potraviny a výrobce.

Mák vlčí na lukách, rumištích a krajích polí

Těšit se však, i když především očima, můžeme i z nádherných rudých květů a později makovic máku vlčího (Papaver rhoeas). Jde o jednoletou bylinu z čeledi makovité (Papaveraceae), která má mnoho lidových synonym (ohníček, červánčí, pleskánek, maková panenka apod.). Dokonce se stal v roce 2017 německou Rostlinou roku.

Mák vlčí je rozšířen po celé Evropě, v Malé Asii a severní Africe, byl též zavlečen do Severní Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland. Na našem území se s ním hojně setkáváme v polních kulturách, na rumištích, úhorech, navážkách a vůbec jakkoli obnažených půdách. Nejčastěji v teplejších oblastech od nížin do podhůří. 

Na našem území kvete od května do srpna, za příznivého počasí až do října. Ovšem právě v květnu je květ této byliny nejhojnější.

Vlčí mák se množí výhradně generativně, výborně vyklíčí i na povrchu půdy. V půdě navíc semena dlouho vydrží, proto když narazíte na jednom místě v květnu na ohromnou hojnost květů, v dalším roce a dalších letech to bude stejné.

Vlčí mák je dokonce vyhledávanou bylinkou, sbírají se korunní lístky, které vytrháváme od května do července výhradně za suchého počasí. Ukládáme je volně, jsou citlivé na zapaření, vlhké by zfialověly. Sušíme je ve stínu za teploty, která nesmí přesáhnout 40 oC. Sušina obsahuje řadu alkaloidů, především rhoeadin, allokryptopin, berberin, koptisin, isorhoeadin, papaverin, protopin, roemerin, sinaktin a další. Přítomna jsou též antokyanová barviva cyanin a mekocyanin, slizové látky, třísloviny, cukry a kyselina mekonová.

Sušenými korunními plátky se léčí plicní choroby a fungují též jako uspávací prostředek. Tuto drogu lze přidávat do sirupů a čajových směsí, s užíváním však musíme být opatrní. Účinkuje tlumivě na dýchací ústředí, zmírňuje kašel a dráždění ke kašli, zlepšuje a zlehčuje vykašlávání.

Okrasné máky v zahradě

V zahradě můžeme okrasné máky pěstovat jako letničky i trvalky, záleží na výběru druhů. A skutečně existují svými květy ještě mnohem dekorativnější máky, než je mák setý, ale i vlčí. Některé okrasné máky mají květy dokonce obrovské, s velkým množstvím celokrajních korunních plátků, podobné květům pivoněk. Proto se též těmto mákům říká pivoňkokvěté (Paeoniflorum).

Jiné okrasné máky mají korunní plátky hluboce rozeklané, proto jim říkáme třepenité máky. Barvy květů najdeme bílé, lososové až k tmavě karmínové, žluté, oranžové, prostě nádherný výběr. 

Jednoleté okrasné máky musíme každoročně vysévat brzy na jaře a vzešlé rostlinky musíme vyjednotit. Vytrvalé máky můžeme vysévat od jara do léta a nebo si koupíme sazenice v zahradnictví. Případně lze starší, mohutnější rostliny, po odkvětu rozdělit. Semena se v zahradnictvích obvykle prodávají ve směsi barev, sazenice trvalek pak dávají barvami na výběr.

Půdu vyžadují okrasné máky kyprou, dobře vyhnojenou a s dostatkem vápníku, je proto většinou třeba vápnit a v dalších letech používat pomalu rozpustné vápence. Mák opravdu potřebuje vysoký a plynulý přísun vápníku. Můžeme k rostlinám také přidávat například drcené vaječné skořápky. Máky kvetou nejlépe na slunci.

Mohutné velkokvěté máky můžeme dokonce pěstovat jako rostliny solitérní, impozantní ve skupinách. Drobné máky porostou dobře ve štěrkovité půdě mezi kameny a na skalkách. Řez květů do váz je možný, ovšem mnoho nevydrží, v zahrádce prostě vydrží mnohem déle. Klíčové je řezat ještě nerozvinutá poupata a konce stonků omýt v horké vodě, čímž odstraníme na řezu zasychající mléko.

Ať už budeme v zahradě pěstovat jakýkoli druh máku, nechte nakonec makovice dozrát ptactvu jako přírodní krmítka. Nakonec i ty makovice budou v zahradě pohledné, byť již suché a vyprázdněné.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, wikipedia.org, ireceptar.cz, pixabay.com, shutterstock.org