Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Uspěchaná doba nahrává trendům, které nám všemožně usnadňují život i tam, kde by práce měla být radostí. Například při pěstování domácích květin, tedy těch pokojových. Estetika minimalismu tu dospěla tak daleko, že je dnes nesmírně populární pěstovat rostliny úplně bez substrátu, jen tak ve vodě. Možná tomu přijdete na chuť.

Výhod má metoda pěstování pokojovek ve vodě slušnou řádku. Předně je tu snadná údržba, která redukuje na minimum i tu trochu potřebné péče. Otázku, zdali je třeba zalévat, totiž zodpovídat nemusíte. Rostliny ve vodě stojí a mají jí pořád dost. Jestli zapomenete zalít dnes, nic se nestane. A nic se nestane, i kdybyste odjeli na dva týdny do dovolenou.

Podivně znějící výhodou pěstování pokojových rostlin ve vodě je i to, že „spotřebovávají méně vody“. Ale skutečně to tak je. Když už si květinka kořeny hoví ve vodě, sníží se její spotřeba závlahy (zjišťováno přes transpiraci listy) asi o třetinu. Takže pěstováním ve vodě skutečně šetříte vodu.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

K čemu je to ještě dobré? Výhoda se pojí s tím, že bez substrátu se nemají kde uchytit houby, plísně. Že nejrůznější hmyzí škůdci nemají kam klást vajíčka. Že žádné titěrné larvy nebudou ohlodávat kořínky. Není to úplně stoprocentní a bez škůdců. Ale pořád je pěstování ve vodě dost dobré k tomu, abyste výrazně omezili rizika, že na vašich pokojovkách začne hodovat nějaký prevít.

Odškrtnout z nákupního seznamu tak můžete i nejrůznější postřiky a pesticidy, bez nichž to při pěstování v substrátu nešlo. Šetříte přírodu, a navíc ještě doma místem. Protože pokojové rostliny naložené do vody potřebují mnohem méně prostoru. Už žádné těžké květníky, pod kterými se prohýbají police.

Pokud pomýšlíte na množení rostlin, je jejich kořenění přes vodu tou nejsnazší metodou. Rostlinám to ve vodě jde dobře. Pěstováním ve vodě si tedy zakládáte na hezky znásobenou sbírku pokojovek, které můžete pohotově předávat a rozdávat dál.

Pěstování ve vodě a skle je mnohem čistší. Méně prachu, méně hlíny, žádné skvrny na povrchu nábytku. Ať už fandíte čisté domácnosti, anebo zápasíte s nejrůznějšími alergiemi a roztoči, tenhle model vás osloví. Protože za ním nezůstává nepořádek. Pokud vám někdy kočka shodila na světlý koberec květináč plný mokré rašeliny, postarala se vám o úklidový program na celé odpoledne. Tady to bude nanejvýš pár střepů a kaluž, ale žádná katastrofa.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Počítá se i to, že své rozhodnutí o pěstování ve vodě můžete vlastně kdykoliv změnit. Pokud se vám skleněná výstavka omrzí, není problém je zase přesadit zpátky do květináčů. Jen zkoušíte něco nového, a přitom si neodřezáváte cestu zpátky.

Procesně je to celé velmi snadné. Většina rostlin, které doma pěstujeme, je geneticky naprogramováno tak, aby vytvářely kořínky, když jsou vystaveny stálé vlhkosti. Některé druhy si říkají o krok navíc – potřebují ukotvení kořenů – a zapomínat se nesmí na správnou míru osvětlení či přikrmení výživou. Jinak je to nenáročné, vlastně mnohem snazší, než pěstování se zeminou.

Asi nepřekvapí, že do skleněné pěstební nádoby naplněné vodou – vázy nebo designově řešeného květináče – vidíte. Což je docela rozdíl proti květináčům keramickým nebo plastovým, naplněných substrátem. Ta výhoda spočívá v tom, že můžete mnohem snáze sledovat, jak rostlina roste. Nejenom „nad zemí“, ale i svými kořeny. A pozorovat to větvení a rozrůstání je tak mnohem zábavnější, uspokojivější. Pokojovka ve vodě vám toho ze sebe ukáže víc.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Sehnat zavařovací sklenici, kterou můžete využít jako pěstební nádobu, je o něco snazší, než sehnat dobrý květináč. Je to domácké, a je v tom i kus z recyklace. Navíc je to pořád ještě neotřelé, nové a neokoukané. 

Tento minimalistický trend dokonale ladí s interiérem koupelen a kuchyní. Rostliny pěstované ve vodě působí lehčeji, svěžeji. Jejich listy jsou kontrastnější. Vedle průhledného skla více vynikne jejich krása, přitahují k sobě více pozornosti. Zkrátka, dobře se na to kouká. 

Zdroj: botanotopia.com, savvygardening.com, OurHouseplants.com