V roce 2023 se se svým předstevzetím zaměřte na bydlení (Foto: Unsplash) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Novoroční předsevzetí? Všichni víme, jak to funguje. Většinou je plníme tak měsíc a pak je pustíme k vodě. Ale co když to letos uděláme chytřeji? Zaměřme se na dlouhodobé cíle a jejich postupné plnění. Cíle, jakými je třeba vlastní bydlení.

Bydlet ve svém!

Přání bydlet ve vlastním domě či bytě sdílí mnoho lidí. Tohle předsevzetí v sobě spojuje hned dvě výhody: jistotu bydlení a rozumnou investici. 

Na Nový rok si můžete stanovit sled kroků, které pro svůj sen uskutečníte v následujícím roce, ale klidně třeba i dvou nebo třech letech. Důležité je začít. 

Průzkum trhu s nemovitostmi a financováním bydlení

Nezávazně si prohlížejte nabídku realit, sledujte jejich ceny, nastavte si automatická upozornění na změny u zajímavých nabídek, nechte si poslat katalogy od dodavatelů rodinných domů, zkrátka se pokuste zorientovat na trhu bydlení.

Začněte se zajímat o hypotéky, sledujte, jaký je aktuální vývoj úvěrových sazeb, zda rostou, klesají, jaký je odhad jejich vývoje do budoucna. Nastudujte si vše o hypotékách, jaké jsou podmínky pro žádost o hypotéku, jejich výhody a úskalí, zjišťujte, kdo je poskytuje nejvýhodněji.

Takové předsevzetí vás nebude nic stát, snad jen trochu rozumně investovaného času. Postupně však získáte cenný přehled o trhu s bydlením a o možnostech jeho financování. Nespěchejte. Příležitost se dřív nebo později objeví – a vy na ni budete připraveni. 

Postupně získáte přehled o trhu s bydlením a o možnostech jeho financování (Foto: Unsplash)
Postupně získáte přehled o trhu s bydlením a o možnostech jeho financování (Foto: Unsplash)

Bydlení pro děti

Možná už ve vlastním bydlíte a o rozšíření svého nemovitého majetku nepřemýšlíte. Možná ale máte děti. Ty děti jednou vyrostou a budou řešit to, co už vy vyřešené máte – bydlení.

Děti si poradí, říkáte si. To je určitě pravda, ale s podporou rodiny se velká životní rozhodnutí činí mnohem lépe. A se startovací sumou na kontě to jde ještě o něco jednodušeji. 

I tyhle děti jednou vyrostou a budou řešit vlastní bydlení (Foto: Unsplash)
I tyhle děti jednou vyrostou a budou řešit vlastní bydlení (Foto: Unsplash)

Stavební spoření jako bumerang

Co tedy udělat? Založte dětem stavební spoření. Stavebko se zakládá na šest let, za tu dobu se toho může hodně přihodit a vaše děti tak můžou mít příjemnou finanční injekci do začátku. Je to jako bumerang, který svým potomkům házíte do budoucnosti.

A mimochodem, stavební spoření vaše děti nemusí využít jen na stavbu či rekonstrukci bydlení, mohou z něj financovat i rekonstrukci bytu, vybavení bytu nebo třeba nové auto, které se k samostatnému životu také bude hodit.

Právě teď, kdy ho ještě tak docela nepotřebujete, je pro založení stavebního spoření ta nejvhodnější chvíle. Navíc k němu v těchto týdnech od České spořitelny dostanete výhodný bonus.  

ČESKÁ SPOŘITELNA, a.s. Poslat poptávku