Po domácku vyrobená mýdla (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Receptů a variant postupů při výrobě mýdla existuje nespočet. Většinu z nich lze zařadit do jedné ze dvou základních kategorií. První z nich se skvěle hodí i jako námět pro vyrábění s dětmi. Základ tvoří již hotová mýdlová směs. Druhá možnost se sice obejde bez použití této ingredience, avšak je již komplikovanější a používá se při ní žíravý hydroxid sodný. 

V dnešní době není problém zakoupit mýdlo doslova na „každém rohu“. Domácí výroba mýdla se proto stala koníčkem pod vlajkou DIY (neboli „udělej si sám“). 

Nyní představíme obě slibované varianty výroby mýdla. Jak už jsme uvedli, první varianta se hodí i jako námět pro tvoření s dětmi. Druhá varianta s využitím hydroxidu je o něco složitější a nechá vás přičichnout ke skutečné mýdlové alchymie. 

Varianta 1: Návod na mýdlo s hotovou mýdlovou směsí

Ingredience:

  • Glycerinová mýdlová hmota – na našem trhu seženete velké množství druhů, např. matnou, čirou aj.
  • Barva k obarvení – k dostání jsou barvy určené přímo k výrobě mýdel.
  • Aroma – mýdlo musí vonět. Toho docílíte přidáním esenciálního oleje nebo speciálního aroma určeného přímo k výrobě mýdel.
  • Odstraňovač bublinek – díky němu nedochází k tvorbě bublinek na povrchu mýdla nalitého do formy.

Připravte si pomůcky:

  • Silikonové nebo umělohmotné formičky. Nedoporučujeme kovové, protože z nich mýdlo nejde vyklopit. TIP: skvěle poslouží ořezaná krabička od mléka.
  • Nádoba na rozehřátí mýdlové hmoty.
  • Špachtle.
  • Metlička na míchání.

Postup:

  1. Mýdlovou hmotu nechte rozpustit ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě (rychlejší) při minimálně 80°C. Pozor, voda nesmí vřít.
  2. Přidejte aroma a barvu. Éterického oleje postačí na 100 g hmoty pouze 2 nebo 3 kapky.
  3. Směs pořádně promíchejte, aby se ingredience spojily.
  4. Hmotu nalijte do formiček, nechte mírně vychladnout a umístěte na chladné místo.
  5. Hotové mýdlo stačí z formiček už jen vyklepnout.

Varianta 2: Návod na výrobu mýdla bez použití hotové mýdlové směsi

Na internetu naleznete opravdu velké množství návodů na výrobu mýdla bez mýdlové hmoty. Bohužel ne každý funguje. Opatrní musíme být zvláště proto, že základní přísadu tvoří hydroxid sodný (žíravina! Vyžaduje použití ochranných pomůcek). V případě nesprávného postupu (např. vinou nepečlivého vážení surovin či špatného receptu) hrozí riziko, že proces zmýdelnění neproběhne, jak má, a výsledkem může být klidně žíravé mýdlo.

Pokud to s výrobou mýdel myslíte vážně, doporučujeme nejprve navštívit specializovaný kurz, kde se dozvíte všechna úskalí výroby a také to, jak si sestavit vlastní recept a kterým receptům „staženým z internetu“ se dá věřit, a kterým ne. K vytváření vlastních receptur potřebujete rozhodně mnohem více, než si jen přečíst jeden článek na internetu. Pokud se však rozhodnete pustit do výroby na vlastní pěst, můžete zezačátku vyzkoušet náš ověřený recept. Později, až si vyzkoušíte výrobu jednoduchých mýdel, vám při sestavování vlastních receptur bude pomáhat mýdlová kalkulačka

Pozor! Při výrobě mýdla myslete na to, že mícháte žíravinu (hydroxid) a že žíravé je mýdlo nejen po celou dobu jeho výroby, ale i poté, co jste ho již vlili do formy. Ochranné pomůcky proto nesundávejte po celou dobu kontaktu s hmotou (ani při úklidu).

A zde je slíbený recept:

Pomůcky: Nerezový hrnec, plastová nebo nerezová mísa, plastové nebo nerezové kelímky k odvažování jednotlivých surovin, silikonová stěrka, tyčový mixér (nemusí nutně být), lžíce, mýdlová forma (postačí krabice od bot vystlaná pečicím papírem), teploměr, kuchyňská váha, ochranné pomůcky (brýle, rukavice, zástěra), pH papírky na měření bezpečnosti hotového mýdla.

Recept:

450 g olivového oleje z výlisků

300 g palmového oleje nebo sádla

250 g kokosového oleje

138 g hydroxidu sodného (je třeba koupit čistý hydroxid v obchodě s chemikáliemi; běžný „krtek“ na čištění odpadu obsahuje příměsi, které by nám várku mýdla mohly pokazit)

276 g destilované nebo měkké vody

20 g levandulové esence (je třeba vybírat 100% silici neboli esenciální olej; levné „vonné oleje“ obsahují často alkohol a jiné látky, které mohou způsobit úplné zdrcnutí mýdla, které už jednak nenalijeme do formy a které může vykazovat i nadměrnou zásaditost – bude žíravé)

Pracovní postup:

1) Dobře si uklidíme pracovní prostor a vezmeme si ochranné pomůcky: brýle, rukavice, zástěru. Dbáme na to, abychom měli dlouhé rukávy, nohavice a plnou obuv. NIKDY nemícháme mýdlo bez ochranných brýlí!!!

2) Do jedné nádobky si odvážíme kuličky hydroxidu sodného, do jiné (plastové nebo nerezové) destilovanou vodu. 

3) Nádobu s destilovanou vodou ponoříme do studené vodní lázně a do (studené) destilované vody opatrně přisypeme hydroxid sodný (NIKDY NELEJEME VODU DO HYDROXIDU!!!). Mícháme až do úplného rozpuštění hydroxidu. Při rozpouštění se uvolňují dráždivé výpary, které nesmíme vdechovat (ideální je postavit nádobu pod zapnutou digestoř) a uvolňuje se teplo. Po úplném rozpuštění dáme nádoby stranou a necháme chladnout.

4) Na mírném plameni nebo ve vodní lázni si roztopíme pevné tuky (kokosový a palmový olej, případně sádlo). Do roztopených tuků vlijeme olivový olej.

5) Poté, co teplota louhu i olejů klesne na cca 40 stupňů, přidáme do olejů esenciální olej. Důležité je sledovat teploty. Oleje lze na mírném plameni lehce přihřát, aby dosáhly požadované teploty.

6) Pomalu vlijeme roztok hydroxidu do olejů a stěrkou mícháme tak dlouho, než hmota začne houstnout a na povrchu, když necháme stěrku odkapat, se začne vytvářet znatelná stopa. Cílem míchání je dosáhnout emulze, při které se nám oleje a louh již nerozdělí. V případě nedomíchání by nám mohlo vzniknout žíravé mýdlo. Míchání stěrkou trvá přibližně 15 minut. Při míchání je možné si pomoct tyčovým mixérem, mixujeme však velice opatrně a po pár vteřinách mixování vždy zkontrolujeme hustotu hmoty stěrkou. Přemixování vede k tomu, že hmota ztuhne příliš a už ji nebudeme schopni vlít do formy. Jistou emulzi poznáme tak, že když hmotu necháme několik minut stát, nebude se na jejím povrchu hromadit volný olej.

7) Pečlivě zamíchanou emulzi vlijeme do připravené formy, přikryjeme víčkem nebo pečicím papírem a celou formu zabalíme do deky. V ní mýdlo necháme při pokojové teplotě do druhého dne.

8) Druhý den mýdlo vyjmeme z formy, nakrájíme a pomocí pH papírku otestujeme jeho bezpečnost: pH papírek namočíme do destilované vody a pokryjeme s ním čerstvý řez mýdla. Mýdlo by mělo vykazovat po celém řezu stejné pH, a to 8 – 10.

9) Jednotlivé kostky mýdla necháme na chladném, ale suchém místě zrát alespoň měsíc.