Proč si vybudovat podkrovní byt ze staré půdy Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Největší položkou na našem nákupním seznamu bude při realizaci půdního bytu tepelná izolace, střešní, štítová či mansardová okna, do nichž se investovat vyplatí a obklady šikmin a jejich nosná konstrukce (sádrokarton, palubky, ...). Především investice do kvalitních oken a zateplení podkroví se nám vyplatí a vrátí v podobě ušetřených výdajů za energie. Pozor však, mnohdy bude třeba sáhnout do konstrukce krovu, instalovat hydroizolaci a nové latě, případně pořídit a položit i novou střešní krytinu. Proto je mnohem výhodnější budovat půdní byt v domech s již rekonstruovanou střechou. Rekonstrukce střechy představuje nemalou investici.

Zaměřte se na možnosti prostoru půdy

Nejdříve bychom se měli zaměřit na možnosti prostoru - umístění komínu, sklon střechy, možnosti instalace vodovodních a odpadních rozvodů, elektřiny, osvětlení a topných systémů, případně plynu. Od toho se víceméně odvíjí celková cena přestavby.

Čemu dále věnovat pozornost, je stav krovu, střešního pláště a všech dřevních konstrukcí, tedy těch zakrytých a uložených ve zdi. Tím podchytíme případnou přítomnost dřevomorky či jiné houby a především vlhkosti. Pokud na žádný problém nenarazíme, dřevo lehce zbrousíme a ošetříme nějakým přípravkem proti dřevokazným houbám (např.: Lignofix). Jestliže chceme podtrhnout přirozenou malbu dřeva, stačí natřít trámy transparentním vodou ředitelným lakem. Samozřejmě však záleží především na tom, zda budou trámy přiznané či nikoli.

Nezbytné je zateplení

Další krok, který musíme podniknout, je kvalitní a důkladná izolace bytu. Tady doporučujeme nešetřit. Byt může být sebekrásnější, ale rozhodně v něm nebudeme spokojení, pokud bude v létě teplota dosahovat 40 °C a naopak v zimě utratíme desítky tisíc alespoň za 20 °C. Izolace bude plnit svůj účel, pouze pokud budou splněny základní podmínky jako položení parotěsné zábrany směrem dovnitř a její následné oddělení difuzní fólií od střešní krytiny. Do tepelné izolace se nesmí dostat vlhkost, jinak ztrácí své izolační schopnosti. Svou roli zde také hraje sklon střechy. Nejvhodnější materiál tepelné izolace a jeho tloušťku bychom měli konzultovat s odborníky.
Palubkové obklady podkrovního bytu
Palubkové obklady podkrovního bytu
Palubkové obklady podkrovního bytu
Palubkové obklady podkrovního bytu

Óda na sádrokarton

Nejvhodnějším stavebním materiálem pro nás bude nejspíše sádrokarton. Díky němu k práci nebudeme potřebovat maltu, omítku a štuk. Práce s ním je relativně snadná a rychlá a jsme schopni ji zvládnout sami. Desky můžeme jednoduše oříznout a snadno obložit stěnu, vytvořit příčku či prostor pro například vestavěnou skříň. Sádrokarton - to samozřejmě nejsou jen desky, ale i různé pásky, spojky či profily. Zkrátka je to systém, který nám pomůže snadno vytvořit jakoukoli konstrukci. Není důvod se obávat, že sádrokartonové obložení nám nedovolí cokoli na stěnu zavěsit. Stačí koupit speciální hmoždinky a šrouby. V případě, že chceme zavěsit třeba kuchyňskou linku, je zapotřebí přemýšlet dopředu a vytvořit silnější konstrukční profil. Sádrokarton můžeme použít téměř všude, proto jistě oceníme jeho speciální úpravu, například pro koupelny do vlhkého prostředí (zelený) či nehořlavý (červený).

Na zakrytí izolace samozřejmě můžeme použít i dřevo neboli masivní dřevěné palubky. Práce je s nimi opět vcelku jednoduchá. Doporučuje se zvolit světlejší odstín povrchového laku pro optické zvětšení prostoru a větší světlost místností. Palubky jsou také velmi vhodné na vyvýšená pódia či patra. Pokládají se systémem pero-drážka.

Pro většinu podlah půdních bytů se samozřejmě nejvíce hodí dřevo. Nejčastěji volíme podlahy plovoucí, nejlepší jsou podlahy zámkové, kde se jednotlivé díly do sebe „zakousnou“ a my je můžeme kdykoli dle potřeby vyměnit. V koupelnách či kuchyních je nejběžnější dlažba, která je vhodná zejména pokud chceme mít podlahové vytápění.
Sádrokartonové šikminy a příčky podkrovního bytu
Sádrokartonové šikminy a příčky podkrovního bytu
Sádrokartonové šikminy a příčky podkrovního bytu
Sádrokartonové šikminy a příčky podkrovního bytu

Okna do nebe

Okna půdních místností by dle normy měla dosahovat asi 10 až 15% velikosti podlahové plochy. U oken samozřejmě platí, že než na vzhled bychom měli dbát na jejich izolační vlastnosti. Doporučujeme sáhnout hlouběji do kapsy, náklady se časem vrátí na uspořených energiích.

Zdroj: www.rekonstrukce-mach.cz