Plánujete rekonstrukci bytu či domu? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Keramické dlažby a obklady mají nezastupitelné místo při obkládání nejrůznějších míst v našich interiérech. I obkladový materiál podléhá nejnovějším módním trendům a dokáže s interiérem udělat zázraky. Základem úspěchu je správná volba, protože i dlažba a obklady mají řadu vlastností, které je nutné respektovat. Dalším zásadním krokem vedoucím k úspěchu je kvalitní a seriózní firma, která bude rekonstrukci a pokládku realizovat.

Módní trendy velí jasně

Před několika lety byly v oblibě spíše malé formáty, to však nyní už neplatí. Módní záležitostí jsou velké formáty o velikosti 25 x 40 cm či 36 x 50 cm. Neplatí ani dřívější předsudky, že se takovéto formáty nehodí do malých koupelen, naopak. V malém prostoru jsou velice efektní a dokážou ho opticky zvětšit. Důležitá je v tomto případě volba barevné kombinace, v malých prostorách se rozhodně vyvarujte tmavým barevným odstínům.

Zapomínat nesmíme ani na stále módní mozaiky od rozměrů 0,7 x 0,7 cm přes nejběžnější rozměr 2 x 2 cm, až po větší formát mozaiky 10 x 10 cm. Větší formáty se používají zejména na větších a hlavně dokonale rovných plochách. Mozaiky se zase aplikují na členitých a nejrůzněji zakřivených plochách.

Keramické obklady a dlažby mají své výhody i nevýhody

Jejich hlavní předností je malá nasákavost, odolnost proti mrazu, pohodlná omyvatelnost, ale také rozměrová a objemová stálost. Je třeba zvážit i takové negativní vlastnosti, jakými je například vysoká tepelná vodivost, která vyvolává pocit chladu. To však lze vyřešit například podlahovým topením. Do jisté míry je negativní vlastností i menší odolnost vůči padajícím předmětům a následná komplikovaná výměna poškozené části. Vezmeme-li v úvahu pro a proti, dá se říci, že pozitiva nad negativy jednoznačně vyhrávají.
Foto: STAVEX CB
Foto: STAVEX CB
Nechte si poradit při výběru

Ač se to někomu může zdát zbytečné, i u dlažeb a obkladů platí jejich správná volba pro dané prostředí. Pro správnou aplikaci keramických obkladů a dlažeb je nutné sledovat zejména parametry, které vyjadřují užitné vlastnosti a vhodnost použití pro konkrétní prostor. Otěruodolnost vyjadřuje odolnost proti povrchovému opotřebení a často je nesprávně zaměňována s tvrdostí. Stupeň opotřebení glazury je udáván v pěti stupních. Třída odolnosti PEI 1 je vhodná na podlahy, kde není možnost působení písku či jiných abrazivních látek. Tato dlažba se hodí například do ložnic. Opakem je dlažba PEI 5, která maximálně odolává písku a jiným hrubým nečistotám a proto je předurčena do vstupních hal či chodeb.

Protiskluznost vyjadřuje hodnotu úhlu, při kterém osoba začne pociťovat znejistění chůze po šikmé ploše. Hodnoty se uvádí ve škále od R10 až R13. Pro domácnosti je dostačující protiskluznost R10.

Nasákavost a mrazuvzdornost je zapotřebí hodnotit zejména u použití dlažeb ve venkovních prostorách teras apod. Jako mrazuvzdorné lze označit výrobky s nasákavostí do 3 %. Výrobky s nasákavostí od 3 do 6 % jsou sice mrazuvzdorné, ale je nutné se řídit doporučeními výrobce.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Realizace bez chyb

Zásadní podmínkou je zajištění dokonalé rovnosti podkladu, to platí zejména pro velkoformátové keramické prvky. Stejně tak jako tvar podkladu je důležitá také jeho vyzrálost, pevnost a soudružnost. Při přípravě podkladu se nesmí zapomínat na dilataci. Dilatační spáry rozdělují podklad na menší plochy, čímž vyrovnávají vnitřní napětí podlahové konstrukce. Poté přichází na řadu často opomíjená penetrace.

Zcela zásadním požadavkem pro lepení keramických prvků je i volba správného typu lepidla. Technologie pokládky je skutečná věda. Nejenže záleží na optimálním provedení pokládky, důležitá je i volba směru pokládky, průběžnost spár a rozložení jednotlivých dlaždic tak, aby byl výsledný efekt dokonalý. Spárování se provádí flexibilními spárovacími hmotami, které mohou být i hydrofobní, což se využívá zejména v koupelnách a saunách. Barevná nabídka spárovacích hmot je více než pestrá. Odborníci však doporučují příliš neexperimentovat a použít odstíny šedé či tlumené barvy. Pokládat obklady a dlažby beze spár se nedoporučuje a to i přesto, že jsou hrany upravované kalibrováním.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Samotná pokládka obvykle přináší rychle viditelný efekt. Přáním každého je, aby se jednalo o efekt trvalý a dlažba plnila nejen estetickou, ale i praktickou funkci. Zkušená firma vás ušetří starostí a vše kompletně obstará za vás. Vy si pouze zvolíte barevné provedení, vyberete dlažbu či obklady a poté se budete těšit z nového interiéru či dokonalé terasy, svádějící k odpočinku a relaxaci.