Jak často a proč provádět revizi hromosvodu? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Jak nás hromosvod chrání? Správně fungující hromosvod (přesněji bleskosvod), který je zasažen bleskem, uměle svede jeho výboj do země. Význam hromosvodu spočívá především v tom, že zabrání možnému požáru a poškození budovy i zdraví osob. Hromosvod se proto stal dnes už běžnou součástí protipožární ochrany. Přitom zamezuje i poničení elektrických a datových rozvodů v objektu.

Tři základní typy revizí

Revize hromosvodu se provádí z různých důvodů:
- Výchozí revize, kterou je nutné provést u každého nově namontovaného hromosvodu při prvotním uvedení do provozu.
- Periodická revize, kdy frekvence preventivních revizí závisí na typu a zaměření objektu a řídí se normou ČSN 33 1500 (více viz. níže).
- Mimořádná revize, která se provádí například po úderu blesku do objektu.

Jak se revize hromosvodu provádí?

Po domluvě s odbornou firmou, zabývající se revizemi elektroinstalací, vás přijde navštívit oprávněný revizní technik. Ten vizuálně zkontroluje soustavu hromosvodu a pomocí speciálního přístroje vyzkouší funkčnost spojů a úplnost soustavy. Technik mimo jiné zjišťuje také stav uzemnění.

Pravidelné preventivní revize

Díky periodickým revizím máte stále jistotu, že hromosvod je v pořádku a ochrání vás i váš majetek. U komerčních objektů je revize hromosvodu většinou součástí povinné celkové elektro revize.
Ilustrační foto (ČESKÉSTAVBY.cz)
Ilustrační foto (ČESKÉSTAVBY.cz)
Většina budov sloužících k veřejným účelům by měla být kontrolovaná každé 3 roky. Častější revize jsou vyžadované pro objekty, u kterých je zvýšené nebezpečí výbuchu či požáru. Pro obytné stavby je doporučená kontrola alespoň každých 5 let.

Hromosvod bez revize? S pojišťovnou bez diskuze!

Kromě vašeho vlastního pocitu jistoty, že bydlíte či pracujete v bezpečném objektu, doporučujeme dodržovat pravidelné revize hromosvodu ještě z jednoho důležitého důvodu.

V případě, že zásahem blesku dojde k pojistné události a vy nemáte v pořádku revizní zprávu, neuvidíte od pojišťovny ani korunu. V porovnání s možnou škodou, vzniklou například vypuknutím požáru, je zaplacení revize jen nepatrnou investicí. Stejně tak je revizní zpráva vyžadovaná kontrolními orgány, například stane-li se nějaký úraz.
Ilustrační foto (ČESKÉSTAVBY.cz)
Ilustrační foto (ČESKÉSTAVBY.cz)
Na kolik revize vyjde?

Cena revize hromosvodu se odvíjí od velikosti objektu a charakteru soustavy. Částka, kterou zaplatíte za revizi u rodinného domu s jedním až dvěma svody se pohybuje okolo jednoho tisíce korun. S každým dalším svodem či vyšší výškou budovy pak cena narůstá, většinou však nepřekročí dva tisíce korun.

Dbát na pravidelnou revizi hromosvodu se vám tedy určitě vyplatí!
Ilustrační foto (ČESKÉSTAVBY.cz)
Ilustrační foto (ČESKÉSTAVBY.cz)