Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Ráno se obvykle neprobouzíme s vědomím, že nás čeká báječný den na uklízení. Normální lidé uklízení nepovažují za nějakou obzvláštní zábavu. Úklid děláme, protože musíme. A snažíme si to všemožně usnadnit. Z toho také roste popularita nejrůznějších fint ulehčujících uklízení. Sociální sítě jsou jich plné. A tady ty následující rozhodně nefungují.

Vezmeme to rychle:

Potírat mramorové kuchyňské desky pro větší lesk citronem není dobrý nápad. Mramor je z uhličitanu vápenatého, který reaguje s kyselinami. A citrony obsahují kyselinu citronovou. Nevytváříte lesk, leptáte.

Že dvouminutové ohřátí houbiček na nádobí v mikrovlnné troubě je zbaví všech bakterií? Ne. Pokud je tedy nespálíte na uhel - i s mikrovlnkou. Podle provedených experimentů 40 % bakterií tenhle kolotoč přežije. Houbičky je lepší co týden měnit.

A zase ten citron! Je vůbec něco, co by neměl zvládnout? Ovšem rada, že byste s jeho pomocí dokázali vyčistit zašlé a zažrané fleky od pokrmů z plastového nádobí a uzavíratelných krabiček, zase znovu nefunguje.

Aby se z červeného trička při praní v pračce nestalo růžové a růžové nebylo i ostatní prádlo, namočte ho předem do slané vody. Tenhle recept ale nefunguje, nedá se chápat jako máchání, předpírka nebo stabilizátor barev. Zkontrolujte program, na jaký perete a nemíchejte barevné s bílým.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Čistit si zuby práškem z dřevěného uhlí? Vypadá to echt-bio. Ale takhle se zářivějšího úsměvu vážně nedoberete. Uhlí je totiž poměrně silné abrazivum a jediné, co jím nadobro vyčistíte, je vaše zubní sklovina.

V koupelně ještě zůstaneme. Co třeba použít jako náhražku poměrně nákladného suchého šamponu dětský pudr? Jako jednorázovka dobré. Ale nic pravidelného, prosím. Dětský pudr obsahuje mastek, který by vám zanesl póry a vlasové kořínky.

Přidávat kvůli vůni a zářivějšímu lesku ke každé várce špinavého nádobí v myčce frťana ústní vody? Proboha proč? Ne, tohle skutečně špinavé nádobí čistší neučiní. Myčku byste samozřejmě pravidelně čistit měli, ale něčím rozumnějším.

Internetové rádce velí, že více pracího prášku znamená čistější prádlo. A realita? Vaše pračka nebude schopna řádně vymáchat všechen prací prostředek, takže na oblečení zůstanou lepkavé zbytky, díky nimž teď budou náchylnější k dalšímu ušpinění.

Na čištění vinylové podlahy nebo linolea je nejlepší vařící voda. Zahubí to bakterie, odstraní nečistoty. Co k tomu dodat? Slušně řečeno, tyhle typy podlahových krytin nejsou na velké teplo stavěné, a horkem se deformují.

Osvěžovače vzduchu, ať už ty na baterky anebo doma vytvořené, neutralizují nepříjemné pachy v domácnosti. To bohužel pravda není. Jen teď doma budete mít svěží vůni osvěžovače a k tomu zápach. Zdroj zápachu netřeba neutralizovat, ale odstranit.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Parní čističe jsou skvělé na odstraňování moči, kterou po sobě zanechali zvířecí mazlíčci na polštářích a kobercích! Ne, prostě ne. Parní čističe sice dezinfikují ten zvířetem zneuctěný prostor, ale také vytvoří skvrnu, kterou v podstatě zažehlí do podkladu tkaniny.

Že bělidlo je ten nejlepší domácí čisticí prostředek, který se vyplatí mít stále při ruce? Dovolíme se nesouhlasit. Bělidlo je ještě tak dobré na bělení (prádla), ale jinak je primárně určeno k sanitaci povrchů, hubení bakterií. Zbavovat vás nečistot, to moc neumí.

Zbavovat se vodního kamene v toaletě s pomocí Coca-Coly? Vzhledem k chuti osvěžujícího nápoje se to jeví být příhodné, ale proti hovoří cena třicet korun za litr a fakt, že to nefunguje, dokud nenaplníte opravdu celou místu. Navíc je to pomalé a nezbaví vás to bakterií.

Drtič odpadků nenabrousíte tím, že do dřezu hodíte pár kostek ledu. Drtiče totiž nemají ostří, které by bylo třeba brousit. Jen ozubená kola. A k drcení odpadu přispívá tlak a rotace, zkrátka otáčky, nikoliv ostrost ozubených kol.

Přikápnout při umývání dřevěné podlahy do mycího kbelíků pár kapek světlého octa? Ano, je to cesta jak podlahu desinfikovat. A rovněž cesta, jak domovu dopřát aroma zavedené octárny a nezvratně si poškodit podlahu.

Usnadnit si dokonalé vyčištění sporáku nebo varné desky tím, že na ni nanesete trochu vosku na leštění aut? Ale vlastně proč ne, mohl by to být docela zábavný experiment. Vosky jsou hořlavé, a ty z aut pořádně chemické. Číslo na hasiče znáte?

Zdroj: RD.com, Domain.com, Contractors.com, FreeStressLife.com, GoodHousekeeping.com, Forbes.com, OneGoodThing.com, LifeHacker.com, RealSimple.com