Jak pečovat o dřevěný nábytek? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Dřevo je materiál velmi blízký člověku a to hned z několika důvodů. Má zajímavý vzhled, charakteristickou vůni, je velice příjemné na dotek a nabízí i vynikající tepelněizolační vlastnosti. Je velmi oblíbené, často využívané v různých podobách. Při správné péči si dřevo dlouhodobě zachovává své pozitivní vlastnosti a vytváří atmosféru útulného a zdravého bydlení.

Dřevo má velice podobné vlastnosti jako lidská pokožka, dýchá a má přirozenou vlhkost, kterou mění i přes nalakovanou nebo lazurovanou vrstvu. Pokud je vystaveno intenzívnímu slunečnímu záření a je v teplém interiéru, dřevo vysychá a postupně se mohou objevovat i praskliny. Tuto skutečnost nehodnoťte jako negativum, nýbrž jako důkaz přirozenosti dřeva.
V interiéru se používají nátěry chránící dřevo především před mechanickým poškozením, s vhodnou tvrdostí a odolností proti oděru. Hlavní zásadou při ošetřování dřevěného nábytku je šetrné zacházení.

Hlavně málo vody
Na utírání prachu rozhodně nepoužívejte mokrý hadr. Při nevhodném mytí vodou může dojít k nabobtnání dřeva nebo rozlepení hran nábytku, který tímto nevratně poškodíte. Vlhký hadr namočený v mýdlové vodě či suchá prachovka k odstranění prachu postačí.

Pozor na speciální přípravky
Rozhodně se vyhněte používání abrazívních přípravků, ty spolehlivě narušují vrstvu laku. Dobré je vyvarovat se i silným čisticím prostředkům, které jsou sice účinné, ale působí velice agresívně. Všechny výrobky nejsou univerzální, proto je důležité při nákupu soustředit svou pozornost na přípravky vhodné k ošetřování dřevěného nábytku.

Napuštěné utěrky
Utěrka navlhčená speciální čisticí a ošetřující tekutinou nejenže šetrně odstraní usazený prach, navíc ještě ošetří nábytek neviditelným ochranným filmem proti skvrnám, vodě a opotřebení. Tato pravidelná péče nejen ochrání povrch nábytku, ale také opticky osvěží barvy či přirozenou strukturu dřeva.
Foto NÁBYTEK ŠKAREK - výroba a prodej nábytku
Foto NÁBYTEK ŠKAREK - výroba a prodej nábytku
Politury jsou také řešením
Na silně namáhané dřevěné plochy použijte speciální politury s barevnými pigmenty, které oživí původní barvy a efektivně zakryjí drobné škrábance nebo skvrny. Barva politury by měla odpovídat barvě ošetřovaného kusu nábytku.

Vosky a oleje dokážou zázraky
Ať už pečujete o povrchově upravený či neupravený nábytek, starožitný či moderní, vřele doporučujeme ošetřovat jej voskem nebo olejem. Olej je vhodnější na pórovité druhy dřeva, tekutý vosk dodá nábytku přirozený lesk a nezbytnou ochranu. Ochrannou vrstvu vosku je dobré jednou za čas obnovovat i u nábytku, který je voskem opatřen již od výrobce.

Výpary z vaření, částice prachu, nestálá vlhkost a teplota – to všechno útočí na povrch dřeva a poškozuje ho. Údržba nábytku je odvislá od použité povrchové úpravy. Zvolíte-li správný způsob údržby, odvděčí se vám dřevěný nábytek nejen dlouhou životností a příjemným vzhledem, ale také vysokým uživatelským komfortem.
Foto NÁBYTEK ŠKAREK - výroba a prodej nábytku
Foto NÁBYTEK ŠKAREK - výroba a prodej nábytku