Umíte třídit odpad? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky S přicházejícím jarem je čas pustit se do jarního úklidu. Vyhnat z každého koutu zimu a také se zbavit starého harampádí, o které zakopáváte již několik měsíců či několik let. Pusťte se tedy s chutí do toho, odměnou je pocit dobře vykonané práce a také uspokojení, že jste se k tomu konečně odhodlali. Pokud vám však ještě navíc není lhostejné životní prostředí, pak vás bude jistě zajímat, kam s robustním či nebezpečným odpadem.

V dnešní době, kdy se stále mluví o výrazně zvyšujícím se znečištění přírody, je jen na nás, jak se před tento problém sami postavíme. Nemělo by nám být lhostejné, kam všechen odpad putuje. Věděli jste, že ročně na osobu vychází 150 – 200 kg odpadu? Správným tříděním lze recyklovat až třetinu z toho. To už přece stojí za úsilí. Pokud se rozhodnete jednotlivé druhy odpadů správně třídit, umožníte jejich další recyklaci, při které jsou odpady zpracovávány na nové materiály. Zajímá vás, co z takových recyklovaných materiálů vzniká? Z recyklovatelného papíru jsou to např. noviny, obaly na vejce, toaletní papír nebo sešit. Z recyklovaných plastů se vyrábějí např. pytle na odpady, zátěžové koberce, výplně zimních bund nebo spacáků. Věděli jste, že z 30 PET lahví je možné vyrobit z fleesovou bundu? Z kovů mohou vzniknout tyče, desky nebo odlitky. Pokud však odpad neroztřídíme, putuje z popelnice na skládku, kde se hromadí další odpadky.

Kam s odpady, které se nevejdou do popelnice?
V tomto případě se jedná o objemný odpad, který byť se do popelnice nevejde - řada z nás ho vedle popelnice jednoduše postaví. Je to především starý nábytek, koberce, staré kuchyňské linky či koupelnová sanita a elektrotechnika. Řada měst nebo obcí však vychází občanům vstříc. Řešení je celá řada, abychom nebyli obklopeni v našem okolí věcmi, které se již někomu nehodí. Tyto odpady lze odvézt na sběrný dvůr nebo je možné je odnést do mobilních sběren. Pokud si nejste jisti, zda ve vašem městě či obci sběrný dvůr existuje, můžete se informovat na příslušném městském nebo obecním úřadě. Sběrný dvůr je místo, kde je možné odvézt odpad, který není vhodný do běžných kontejnerů. Měli bychom si především uvědomit, že se nejedná o skládku. Takže existence tohoto sběrného zařízení je v obci výhodou nežli nějakým handicapem. Můžete sem odvézt například: plasty, sklo, papír, plechovky, veškerý nebezpečný odpad a elektrotechniku, podlahové krytiny, autoskla, autovraky, starý nábytek, pneumatiky, baterie, textílie, drobný stavební odpad, umyvadla, toalety, radiátory. Jaký odpad sběrný dvůr přijme či nepřijme, by měl být uveden u vstupu. Do sběrného dvora mohou obvykle zdarma ukládat odpad občané starší 18 let s  trvalým bydlištěm v dané obci. Při vjezdu se pak však musí prokázat dokladem totožnosti s vyznačeným trvalým bydlištěm. Odpad nesmí pocházet z činnosti právnických osob. Obce a města také zajišťují obvykle jednou ročně svozové akce, kdy pro tento den zajití svozový vůz nebo přistaví kontejner.
Foto AUTODOPRAVA Petr NOVÁČEK
Foto AUTODOPRAVA Petr NOVÁČEK
A co nebezpečný odpad?
Tento odpad určitě nepatří do popelnice. Jsou to převážně zbytky laků, barev, léky, zářivky, žárovky, výbojky, akumulátory, baterky, mrazničky a ledničky. Prošlé nebo nepotřebné léky můžete odevzdat v lékárně, ostatní je určeno pro sběrný dvůr nebo do pojízdné sběrny. Tento nebezpečný odpad se ukládá ve sběrných dvorech do speciálních budek, které jsou vybaveny dvojitou podlahou, aby nemohlo dojít k úniku nebezpečných látek. Řada obcí několikrát za rok zajišťuje pomocí pojízdných sběren odvoz nebezpečného odpadu, který se ukládá ve speciálních kontejnerech. Sběr takového odpadu musí provádět vyškolená obsluha, takže takový kontejner není umístěn volně na ulici. Co se děje s takovým odpadem? Freony z ledniček, které poškozují ozónovou vrstvu, jsou odsávány a následně opět využívány. Lednice se následně rozdrtí a mechanicky roztřídí. Televize a obrazovky z počítačů obsahují nebezpečné luminofory, v nichž „žijí“ oxidy těžkých kovů. Poté, co se přístroj rozebere a roztřídí, luminofory se odsají. Žárovky, zejména spořivé, zase obsahují rtuť. Pokud tedy zářivku vyhodíte do koše, zaručeně se rozbije a rtuť se dostane do ovzduší. Není to právě vzduch, který dýcháme? Řada elektrospotřebičů obsahuje řadu barevných kovů. Elektrospotřebiče nevyhazujeme do odpadkového koše často, tak neměl by nám tedy být lhostejný osud toho starého, který nám sloužil řadu let.
Foto AUTODOPRAVA Petr NOVÁČEK
Foto AUTODOPRAVA Petr NOVÁČEK
Co se stavebním odpadem?
Stavebním odpadem se rozumí především suť vzniklá při bouracích pracích nebo další jiný odpad, který vzniká při rekonstrukci či stavbě domu či bytu. Tento odpad si můžete odvézt do sběrného dvora sami svépomocí. I když se jedná o zdánlivě levné řešení, v případě většího odpadu, se může ježdění na vozíku či káře sem a tam prodražit. Další variantou je zjednat si na odvoz stavebního odpadu specializovanou firmu, jež odvoz zajistí nákladním automobilem nebo přistaví kontejner. V tomto případě je dobré informovat se předem, zda si firma účtuje za odvoz odpadu pevnou cenu, ať je kontejner zcela naplněný či nikoliv. V takovém případě vás může z půlky naplněný kontejner vyjít levněji nežli u konkurenční firmy. S odvozem stavební suti, komunálního odpadu a zeminy si hravě poradí firma Autodoprava Petr Nováček, která také zajišťuje dovoz stavebního materiálu. Takže můžete s firmou spolupracovat po celou dobu stavby domu.

Pravda je, že není zrovna ekonomické jezdit s každým kouskem na sběrný dvůr. Co se však domluvit se sousedy ve vašem okolí a střídat se? Sami uvidíte, co se za měsíc nahromadí odpadů, které by neměly skončit v odpadkovém koši. Nakonec budete mít nejenom dobrý pocit, ale také jistotu, že jste udělali něco pro to, aby vaše okolí bylo čistší.
AUTODOPRAVA Petr NOVÁČEK
Poslat poptávku