Vytvořte si v zahradě vodopád Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Vybudování vodopádu v zahradě je v každém případě náročnější a nákladnější než vybudování jezírka. Už jen z toho důvodu, že voda z vodopádu většinou padá právě do jezírka a my proto musíme budovat jak jezírko, tak vodopád, se kterým jsou spojeny rozvody a čerpání vody. Samozřejmě pod zemí.

Zurčící voda zásadně změní klima zahrady a oživí ji. Obzvláště za horkého počasí se vodopád stane vyhledávaným místem zahrady. Je nasnadě zřídit poblíž posezení a třeba i ohniště či krb. Při rozhodování se o vodopádu řešíme především jeho styl, který se odborně dělí na formální a neformální. Formální vodopády bývají sestavené například z kamenů pravidelného tvaru, cihel či betonu, jejich hlavním rysem je pravidelná geometrie. Formální vodopády se hodí spíše na geometricky střižené zahrady u moderních domů. Je nasnadě, že neformální vodopády jsou typické svým přírodním rázem, nepravidelností a třeba i vybudovanou skalkou.
Malý kaskádovitý vodopád
Malý kaskádovitý vodopád
Další otázkou je, zda si postavit vodopád jeden a nebo vytvořit kaskádu, což bude samozřejmě náročnější jak na práci a materiál, tak na prostor. S volbou souvisí také tvar vodopádu, který pak ovlivní celkový vzhled zahrady. Vodopád může být krátký a široký, dlouhý a úzký apod. A právě tento tvar ovlivní i dojem ze zahrady jako celku. Dlouhý a úzký vodopád ji opticky protáhne, opačné řešení rozšíří.

Volba místa je samozřejmě také klíčová. Pokud máme svažitou zahradu, nebude to až tolik těžké, ale u zahrady rovinaté se zřejmě nevyhneme modelování terénu a také výkopům na rozvody. V každém případě vodopád musí být spojen se zahradním jezírkem, případně alespoň fontánou, do nichž ústí. Klíčová je také návaznost jezírka s vodopádem na okolí a realizace rozvodných sítí, respektive jejich dostupnost.
Formální vodopád
Formální vodopád
Aby nakonec vodopád vypadal přirozeně, měl by svou velikostí odpovídat velikosti jezírka. Nejpřirozenější je samozřejmě řešení ve svahu, svažité zahrady prostě mají ohromnou přednost. Finálních řešení se nakonec naskýtá tolik, že záleží jen na naší či architektově představivosti.

Umístění vodopádu na pozemku je důležité i vzhledem k orientaci domu. Pěkný pohled na jezírko s vodopádem z terasy určitě každého potěší. Na druhou stranu není od věci zvážit protiklad, čili umístění jezírka s vodopádem do zákoutí, kde návštěvníky překvapí.
Neformální vodopád
Neformální vodopád
Jezírko s vodopádem by však neměly stínit velké stromy, jelikož za nedostatečného množství světla se na kamenech a jiných materiálech budou tvořit mechy a sinice. Listy a jehličí navíc znečišťují vodu.

Co se týká sítí, potřebujeme přívod vody pro hadici i čerpadlo a přívod elektřiny pro čerpadlo. Voda též musí odtékat, nejen cirkulovat, jelikož především za dešťů se bude jezírko plnit nadměrným množstvím vody a začne přetékat. Musíme proto vědět, kam ji účinně a hlavně i účelně odvádět. Vody bývá v mnoha lokalitách poslední léta nedostatek.
Vodopád
Vodopád
Elektrický kabel se zpravidla umisťuje do hloubky 60 cm, stejné je to s vodou. Při bagrování navíc musíme vědět, jak jsou na pozemku vedené instalace, abychom je nepoškodili. Čerpadlo je možné použít ponorné, které umístíme přímo do jezírka, případně povrchové, které zajistí větší výkon. Klíčová je také hlučnost čerpadla, chod by měl být samozřejmě co nejtišší. Na sací straně čerpadel najdeme filtr, který zachytává nečistoty, aby se čerpadlo neucpalo. Čerpadlo a další nepřirozené součásti systému je samozřejmě třeba rafinovaně ukrýt, aby nerušily pohled na scenérii.

Realizaci jezírka s vodopádem by měl předcházet projekt. Vše je proto třeba důkladně vyměřit a navrhnout, vybrat materiály, udělat rozpočet a při realizaci se pak projektu držet. Lepší je svěřit návrh a realizaci vodopádu odborníkům.
Samozřejmostí je pak každoroční zazimování systému před příchodem prvních mrazíků a opětné zprovoznění na konci jara či začátku léta.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Malá kaskáda
Malá kaskáda