Alternativa vánočního stromku z klestí, které posbíráme zdarma kdekoli (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Ceny potravin rostou, inflace dobývá nová maxima. Cesta k udržitelným Vánocům o to bude letos snazší, protože ekologické oslavy svátků jsou současně i ekonomické. O to víc, bez zbytečností a pozlátka, bude času na společné hledání toho pravého smyslu Vánoc.

Je to holý fakt. Kvalitu nad kvantitou obdarovávaní prostě preferují. Pravda, učiněná lavina malých drobností má taky něco do sebe, ale člověk si pak ani pořádně nevzpomene, co vlastně všechno dostal. Méně dárků, klidně třeba i jeden jediný - zato třeba ve vyšší hodnotě, na nějž se složili všichni – má řádově větší efekt.

Při výběru dárků přemýšlejte, a snažte se je skutečně zacílit na konkrétního obdarovávaného. Na jeho chutě, radosti, charakter, zábavu. Není nic horšího a neupřímnějšího, než univerzální generická věc – kosmetika, ponožky - kterou dáváte vlastně jen proto, abyste něco dali a pod stromečkem bylo plno. To už se radši s někým z rodiny smluvte, a darujte něco trefnějšího, osobnějšího, hezky společně.

I balení opravdu trefného dárku hraje roli (Zdroj: Shutterstock)
I balení opravdu trefného dárku hraje roli (Zdroj: Shutterstock)

Kolik dárků pro děti?

Rádi je rozmazlujeme, Vánoce dost děláme i kvůli nim. Přesto by se to s dárky pro děti nemělo přehánět. Na to, kolik je tak akorát, vznikají celé psychologické studie. Když do zkrátíme, pro děti v rozmezí 2-4 let by to nemělo být o více než 4 dárcích (protože víc jich „v hlavě“ neudrží), pro děti ve věku 8-12 let se vyplatí aplikovat tzv. pravidlo Magické sedmičky.

Magická sedmička zhruba znamená – Něco, co chce. Něco, co potřebuje. Něco na oblečení, něco na čtení. Něco na dělání. Něco, co je potřebné pro ně, ale spíš užitečné pro rodiče. A naposled něco, co bude pro ně, ale současně je to pro celou rodinu. Třeba společenská hra. Dospělákům oproti tomu bohatě stačí dohromady 4 dárky. Něco od sobě spolu, něco pro sebe, něco pro radost a něco od dětí.

Vánoční dárky, kvantita je nesmysl (Zdroj: Shutterstock)
Vánoční dárky, kvantita je nesmysl (Zdroj: Shutterstock)

Ale pozor – dárek nemusí být věc. To už je takový zažitý omyl konzumerismu, že to musí být krabice s mašlí. On to klidně může být dárek v podobě zážitku, zkušenosti. Dárkového poukazu, předplatného, zápisného, permanentky. Místo to nezabere, odpadky to nedělá, už je to hotové. Jen opatrně na ten správný výběr.

Odmítat se musí umět

Nákupy nenechávejte na poslední chvíli, s rozmyslem o dárcích dumejte v předstihu. Mějte seznam, stanovte si rozpočet. A snažte se jej nepřestřelit. Nakupovat „pod vlivem náhlé inspirace“ a impulzivně, to znamená neudržitelně utrácet. Ne vždy pak výsledek potěší.

Nakupovat dárky on-line je zatraceně příjemné a pohodlné, bez tlačenic v obchoďáku a stresu. Ovšem emise, které – často zbytečně - projezdí rozvážkové a balíkové služby, jsou dost děsivé. Taky je tu ta nepříjemnost, že na on-line nákupech budou tratit kamenné obchody. Střední cesta? Domluvte si konkrétní objednávku ve vašem obchodě, s doručením na pokladnu.

Někdo neumí dárky přijímat (i když na Vánoce se to moc často neděje), ale s odmítáním dárků máme tak nějak problém všichni. Ne, nejde o to, že budete metat to, co se vám nelíbí, hned do kontejneru. Buďte k sobě vzájemně tolerantní, připravte se na to, že dárek může být odmítnut…a s účtenkou, kterou jste nevyhodili, ho můžete vyreklamovat zpět.

Vánoční dárky, i balení může být levné a přitom nevypadá vůbec špatně (Zdroj: Shutterstock)
Vánoční dárky, i balení může být levné a přitom nevypadá vůbec špatně (Zdroj: Shutterstock)

Chytré a udržitelné balení

Balení dárků, to je věda. A balit udržitelně, to už je úplný kumšt. Vypomoci si ale můžete už tím, že nebudete darovat „krabici s věcí“, ale jen onu věc. Někdy to nejde, jindy je to – u dárkových kazet a honosných balení – zbytečné. Ale většinou to jde, protože je to plastech a výplňovém polystyrenu. Aspoň vás pak nebude štvát, když musíte dětem hračky vydobývat z obalů pod stromečkem.

Zabalit dárky můžete do recyklovaného papíru, do koláže ze starých obarvených novin, do znovu-použitelných obalů, hezkých krabic na vícero použití. Anebo třeba vkusně zabalené do šátku. Když už balíte do papíru, vybírejte si ten bez polepek, jiskřivých flitrů, po-plastování. Zkrátka a dobře takový, který půjde snadno recyklovat.

Je to bez lepítek, polepek a izolepy. Vážně. Dá se to krásně zvládnout s kusem provázku, jutou nebo mašlí. Výhoda je jasná: rozbalování se obejde bez trhání papíru, je to celé takové … vkusnější? Hlasité nadšení dětí nebude zanikat v šustění cupovaného papíru.

Alternativa vánočního stromku nalepená na zeď (Zdroj: Shutterstock)
Alternativa vánočního stromku nalepená na zeď (Zdroj: Shutterstock)

Stromek? Je to na vás

Vánoční stromek? Bez něj by to nešlo. Nebo šlo? A co třeba stromeček v minimalistickém designu, dvourozměrný připevněný ke stěně, nebo jen jako stínovou siluetu? Nikdo taky neříká, že stromek musíte „mít“ napořád. Co si jej třeba jen půjčit, pronajmout? Jako živý exemplář v květináči, ne? Můžete jít do svátků s tím, že se kvůli vám nemusel pokácet strom, ze kterého jednou vyroste obří jehličnan…

Stromky podruhé? Ne, budeme smířliví, když se blíží ty svátky. Umělý i „živý“ mají svoje klady, ale taky zápory. Vyberte si prostě takový, který se vám nejvíc líbí. A jestli jste pro udržitelnost a úspornost, realizujete se spíš na ozdobách. Jaké jsou nejlepší? Ty, které si vyrobíte sami – ideálně s dětmi. Protože tím si budou moci samy dokázat, že pro veselé Vánoce něco udělaly a mohly přispět k té správné vánoční atmosféře.

U živého nebo umělého stromečku ve finále není ani tak důležité, kde si je pořídíte – ale co s ním uděláte, až jednou doslouží. Sběrná místa se hodí „vyčíhat si“ ještě před svátky, abyste pak košťata s opadávajícím jehličím nezapíchli jen tak, vedle kontejnerů.

Alternativa vánočního stromku (Zdroj: Shutterstock)
Alternativa vánočního stromku (Zdroj: Shutterstock)

S dekoracemi skromně

Elektrická světýlka (a zrovna tak úspornější LED řetězy) poslední dobou připomínají spíš divoké orgie světel, než pietně-vánoční atmosféru. Ona jedna lucernička se svíčkou taky udělá své. A když už nefandíte slaměným ozdůbkám a sušenému ovoci, baňky taky nemusíte pořizovat každou sezónu. Ty staré jde docela hezky „renovovat“, dodat jim novou krásu a lesk.

Vánoční dekorace by měla být demontovatelná, rozborná takříkajíc na jednotlivé součástky. A jestli se vám to náhodou povede sestavit tak, aby všechny ty součástky mohly být buď použity během příštích Vánoc, anebo posloužit jako krmení pro ptáčky a jiné zvířectvo, případně jestli bez obav mohou skončit v kompostu, tak děláte to dobře. Když po nich zbude směs drátů, polystyrénu a pěny, je to špatně.

Citlivá, stylová a levná dekorace (Zdroj: Shutterstock)
Citlivá, stylová a levná dekorace (Zdroj: Shutterstock)

Jídlo, cukroví, pochoutky. Máte to dobře rozpočítané? Každý mlsá rád, přes svátky většinou nehubneme. Ale jen ať toho neděláte zbytečně a nepřiměřeně moc. Jednak to je nevděčné, a taky na tom tratíte peníze. Často se taky nedomýšlí, že v ledničce či mrazáku už není dost místa, a tak se zbytky slavnostních chodů brzy objevují v odpadkových koších…

Co bude na stole u štědrovečerní tabule? To už jsou předem rozdané karty. Ale možná se vyplatí s nimi trochu zamíchat a popřemýšlet nad tím, co by tam být nemuselo. Protože to není lokální, regionální – protože se to plavilo přes oceán z tropů a muselo to růst někde na plantáži. To se vám u „našich“ křížal a oříšků nestane.

Vánoce pro všechny

Cukroví je nepřitažlivější 23. prosince a pak ještě 24. dopoledne. V době, kdy se jíst nemá, a ten, kdo je vytvořil, vás od něj odhání utěrkou jako mouchy. V následujících dnech ale jeho lákavost klesá. Proto se vyplatí – zavčasu – jej hezky nabalit, a pak třeba rozdávat návštěvám a koledníkům. To, že vám na konci svátků zůstane 0 perníčků, není selhání. To je úspěch.

Udělejte správnou věc. To se lépe řekne, než udělá, a proto taky konkrétně nezmiňujeme, co za „správnou věc“ by to mělo být. Možná příspěvek na charitu? Dárek pro sousedku-důchodkyni, co je na Vánoce doma sama? Vánoční balíčky s cukrovinkami pro řidiče autobusů, co to musí kroutit i přes svátky? Je to jedno. Jednu-malou-správnou-věc. Aby to nebylo jen o vás.

Zdroj: Impakter.com, GreenPeople.co.uk, RealHomes.com, ZeroWasteMemoirs.com, EcoAndBeyond.com, PositiveNews.com, CountryLiving.com