Zbavte se řas ve svém zahradním jezírku Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

V jakýchkoli vodních tocích a plochách jsou řasy naprosto přirozené, ale s čím si v případě potoka či řeky poradí sama příroda samočistící schopností vodních toků, s tím si vody stojaté bez naší pomoci marně lámou hlavu. A dokonce i v zahradním jezírku jsou v malém, přirozeném množství, řasy prospěšné, jelikož zásobují vodu kyslíkem, snižují obsah škodlivin ve vodě, pomáhají udržovat biologickou rovnováhu v jezírku a slouží jako potrava některým vodním živočichům. Pokud se ale přemnoží, je zle.

Jestliže se řasy v jezírku přemnoží, mají na život v tomto biotopu fatální dopad. Dělají totiž pravý opak toho, čím jsou jinak prospěšné. Spotřebovávají kyslík, čímž ohrožují životy všech vodních živočichů, utlačují vodní rostliny a ty se pak nemohou vyvíjet a produkovat kyslík, zamezují přístupu slunečních paprsků k vodním rostlinám, znemožňují živočichům volný pohyb v jezírku, svým tlením nepříjemně zapáchají, načež je i vzhledem vodní plocha odpudivá.

Na 100% nelze řasy vyhubit jinak než chemicky, to ale skončí veškerý život v jezírku, jediným možným řešením je proto snažit se udržovat přirozenou rovnováhu biotopu. A začít je s tím třeba již v předjaří, jelikož právě na jaře, kdy je voda plná živin, načež přibývá tepla a světla, se právě řasám daří nejlépe! Spory řas se přitom do jezírka neustále dostávají pomocí prachu, větru a dešti.
Zelená voda v jezírku nevěstí nic dobrého
Zelená voda v jezírku nevěstí nic dobrého
A jaké řasy v zahradních jezírkách najdeme? Buďto řasy vláknité a nebo mikroskopické. A s každým z obou typů řas je třeba bojovat jinak. Vláknité řasy tvoří podvodní zelené koberce, které se přichytávají ke dnu a stěnám, přirůstají k nim. Těmto řasám se nejlépe daří ve stojaté vodě a na slunci, pokud je ve vodě nadměrně živin, tedy hnojiva a tlejících zbytků rostlin, potravy pro ryby, ale i spadu z ovzduší. Je proto třeba jezírka čistit mechanicky, hnojit a vykrmovat ryby rozumně. Ovšem vláknité řasy snadno zlikvidujeme mechanicky, čím menší jezírko je, tím lépe.

Při čištění je také možné použít přípravek na řasy, který uvolní do vody potřebný kyslík a zneškodní tak řasy. Ty po několika minutách vyplavou na hladinu, načež je snadno seberete. Poté lze použít sypký přípravek, který zamezuje dalšímu růstu vláknitých řas. Tento přípravek je dobré aplikovat i preventivně, tedy jednou za měsíc až pět týdnů.
Čistá voda v jezírku
Čistá voda v jezírku
Pomůže též kvalitní filtrace vody v jezírku, nejen pravidelné čištění jezírka. Účinnou prevencí jsou také biologické přípravky, které pomáhají udržet ve vodě rovnováhu. Vlastně tímto přípravkem vysadíme do vody bakterie, které se zachytí na vhodných místech (na filtru, kamínkách apod.), zde se začnou množit a spotřebovávat z vody ty živiny, které potřebují ke svému růstu i řasy. Zároveň bakterie pomáhají rozložit odumřelou organickou hmotu.

Dalším způsobem boje s řasami je vysazení dostatečného množství vodních rostlin, které dovedou řasám přirozeně konkurovat. Některé dokonce produkují látky, které omezují tvorbu řas. Bojovat můžete i zvířecí armádou, například řasami si obohacují stravu raci a mlži, ovšem mají zároveň vysoké nároky na čistotu vody. Pomůže i ostroretka (ryba z rodu kaprovité), amur a tolstolobik. Amur s tolstolobikem však budou spásat i rostliny. Pomohou i pulci a vodní vši.
Lekníny v zahradním jezírku
Lekníny v zahradním jezírku
Další zásadou je, že počet ryb v jezírku nesmí převyšovat kapacitu filtru, stejně jako nesmíme ryby překrmovat. Vodu v jezírku dopouštíme zásadně čistou vodou z vodovodního řádu, studniční vodu, která je tvrdší, řasy vyloženě milují pro vyšší obsah minerálů.

Dalším řešením je použití UV lampy, tedy germicidní lampy, která pomáhá s řasami mikroskopickými. S nimi vám nepomůže ani filtrace. Tyto lampy využívají ultrafialové světlo specifické vlnové délky, přičemž lampou voda protéká. Lampu je třeba použít v součinnosti s filtračním systémem, zapomeňte však při jejím použití na vodní živočichy.

Pokud se rozmnoží mikroskopické řasy, je proto vhodnější použít přípravek, který umí vyvločkovat nečistoty a to právě včetně jednobuněčných řas a sinic. Vzniklý kal pak vysajeme jezírkovým vysavačem, odstraní se však i filtrací. Vyvločkováním také zmizí z vody fosfáty, které jsou jedním ze zdrojů výživy řas. I mikroskopické řasy milují světlo, teplo a živiny.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Pokud je voda průzračná, je o jezírko dobře pečováno
Pokud je voda průzračná, je o jezírko dobře pečováno