Dobrý den,



chtěl bych se zeptat a poprosit o radu. Stavím dům z 300 Ytong a řeším teď vnitřní strany oken. Z venku bude dům zateplený 150 mm grafitovým polystyrenem. Počítám s přesahem přes okna 30mm. Z vnitřní strany oken, ale nevím jestli dát xps a natáhnout do lepidla (apu lišty a rohy) nebo vnitřní špalety jen zaházet maltou. Už sem slyšel mnoho názorů pro a proti xps z vnitřní strany. Jedná se mi vlastně jen o to, aby mi okna v rozích neplesnivěli. Budu moc rád za odpověď a rady jak správně v tomto případě postupovat.


Odpověď

Dobrý den,
proti plesnivění vnitřního ostění je spíše důležité použití parotěsných a paropropustných pásek kolem oken. Tyto pásky se lepí po venkovním obvodu rámu oken před jejich samotným usazením.
https://www.okna-hned.cz/montaz-serizeni-a-udrzba-oken/161-2219-me500-twinaktiv-70mm-s-butylem-illbruck-4025109006247.html#/606-mnozstvi_delka_v_bm-5_metru
Dálší příčina je zvýšená interierová vlhkost. Ta by se měla pohybovat v zimě v rozmezí 45 až 60 % a v létě pak od 40 do 55 %.

S polystyrenem na vnitřním ostění se možná rychleji pracuje, ten při otevření okna může promáčnkout např krytka kastlíku žaluzie apod.

V případě dalších dotazů jsem k dispozici.

S přáním pěkného dne
Jirka Vitouch
778 151 800

OKNA HNED

Dobrý den,

plesnivění oken a ostění z vnitřní strany nesouvisí (nebo alespoň ne zcela) s provedením vnitřní špalety. Její příčinou je zpravidla vyšší vlhkost a špatné provedení připojovací spáry. Už od roku 2014 u nás platí norma ČSN 74 6077, která provedení připojovací spáry řeší. Zcela zásadní je parozábrana na vnitřní straně. Pokud se neprovede, vzdušná vlhkost se v zimním období vtlačí do spáry, kde zkondenzuje tepelné izolaci připojení okna (zpravidla pěna, občas komprimační páska). Mokrá pěna pak teplo neizoluje, naopak se z ní stává tepelný vodič. Tím se ochladí celá oblast napojení okna na zdivo a mohou zde vznikat plísně.

Z mého pohledu je pak téměř jedno, jestli špaletu vyložíte XPS, nebo bude zcela provedena omítkou. Čeho bych se vyvaroval je vyložení celé špalety XPS ještě před montáží okna (způsobuje horší hlukový útlum). V obou případech doporučuji napojení omítky pomocí APU lišt, aby se omezil vznik trhlin ve spojení omítka/okno. Těmito trhlinami se znovu může dostávat vzdušná vlhkost do připojovací spáry.

S pozdravem

Martin Umshaus

UMSHAUS s.r.o.

Dobrý den,

v případě 150mm grafitového polystyrenu, který má lepší tepelné vlastnosti ( 0,032 W/mK) je vhodnější okna namontovat s okenními páskami (parotěsné a paropropustné) a špaletu zaházet maltou. Další zateplování na špaletě nemá smysl, pouze může zkomplikovat dýchání Ytongu v místě špalety.

Jde o to, posunout rosný (kondenzační) bod co nejvíce do interiéru, aby ke kondenzacím při styku vlhkosti z interiéru, se studeným venkovním prostředím vůbec nedocházelo.

Vlhkost v interiéru vzniká dýcháním, vařením a pod. a nejde jí zabránit.

Děkuji s pozdravem,

Jakub Bogdan

+420 604 545 179

DOMO OKNA s.r.o.