S tvarovkami PlayBlok je stavění hrou Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Tvarovky PlayBlok se na sebe skládají na sucho a právě zkosené hrany vytvoří pohledovou spáru, kdy nepotřebujeme tvarovky spojovat na maltu a spáry vymazávat. Vždy se pouze vylijí betonem maximálně tři na sebe uložené řady tvarovek společně s armováním armovacími pruty, a to už od základů a základového ztraceného bednění. Stavba s těmito tvarovkami se doslova stává hrou, je rychlá a výsledek je mnohem vzhlednější a levnější než spárované stěny a zahradní zídky. Tvarovky mají navíc větší rozměr (40 x 20 cm), čímž ušetříme 1 kus na čtvereční metr. Formátů je však nabízena celá řada včetně čtvercových či obloukového zvlnění pohledových stran tvarovek (Wallfish). 

Do řady PlayBlok jsou řazené konkrétně tvarovky KBF a Wallfish. Jde o ucelené stavební systémy vibrolisovaných betonových prvků, které jsou navržené tak, aby při realizaci staveb nebylo třeba využít služeb těžkých zvedacích prostředků (jeřábů). Montují se tedy nikoli ucelené rozsáhlé betonové bloky, ale jednotlivé tvarovky a další doplňkové díly. Realizace je přitom velmi jednoduchá, ale náročná na vysokou přesnost zdění. Je nutné dodržovat do důsledku doporučené kosntrukční postupy zdění s tvarovkami KB – BLOK.

Rozdíl mezi tvarovkami KBF a Wallfish je zásadní. KBF tvarovky jsou vyráběné v přesných geometrických útvarech kvádrů či kostek. Zatímco tvarovky Wallfish jsou na pohledových stranách obloukově zvlněné, v půdorysu vlastně představují tělo ryby s uřízlou hlavou a ocasem (fish = ryba, wall = zeď, zídka, stěna). Obzvláště tvarovky Wallfish tedy nabídnou velmi zajímavý plastický tvar zdiva do vlny, jako byste se dívali na zvlněnou hladinu rybníka. tento tvar se však hodí především pro ploty a opěrné zídky, zvlněný interiér by bylo těžké si představit, především pak jeho vybavení.
Foto: KB - BLOK
Foto: KB - BLOK
Foto: KB - BLOK
Foto: KB - BLOK
Foto: KB - BLOK
Foto: KB - BLOK
Foto: KB - BLOK
Foto: KB - BLOK
Tvarovky jsou testované státními zkušebnami a všechny jejich komponenty procházejí laboratorními testy. Systémy řízení a produkty jsou certifikovány a dozorovány Autorizovanou osobou AO 227 Certifikační společností VÚPS Praha.

Povrch těchto tvarovek může být štípaný, přírodní, škrábaný, broušený nebo hladký. Hladký povrch má též provedení GRIND, povrch štípaný je nabízen i v provedeních GRIND a RUSTIK. Mezi základní barevné provedení hladkých tvarovek patří přírodní odstín (šedá), červený odstín, hnědá, bílá, černá, žlutá, skořicová a cihlově červená barva, respektive probarvení. Štípané a broušené tvarovky nejsou nabízené v cihlově červené barvě.

Povrchy jsou nabízeny i v provedení multicolor – žlutočervená, žlutohnědá, červenočerná, skořicovočerná a červenohnědá. 

Zásadní vlastnosti systému KB – BLOK:

  • unikátní sendvičová konstrukce
  • jednoduchý systém výstavby
  • možnost variabilní úpravy fasád
  • atraktivními povrchy stěn, včetně stěn interiérových
  • ekonomický provoz a údržba (bezúdržbové)
  • dlouhá životnost (beton)
  • hodí se pro jakoukoli stavbu včetně výstavby oplocení
Foto: KB - BLOK
Foto: KB - BLOK
Foto: KB - BLOK
Foto: KB - BLOK
Případné výkvěty či odchylky v barevném odstínu, především pak v provedení přírodním, nejsou považovány za vadu a nelze je reklamovat. Jde o přirozenou vlastnost materiálu danou základní výrobní surovinou – cementem.

Při zdění je nutné použít pouze speciální výplňovou směs (výplňový beton) KB – BLOK. Ten je určen pro výplně betonových plotových sloupků a dutin ve tvarovkách, kde je to nezbytně nutné pro vyztužení konstrukce. Jde o mrazuvzdorný materiál dodávaný v pytlích po 40 kg na euro paletách. Pytle jsou kryté igelitem. Pevnost tohoto betonu v tlaku je C25/30, vydatnost 1850 kg/m3, z jednoho pytle namícháme 21,6 litru čerstvé malty (0,0216 m3).

Pokud systémem KB BLOK zdíme dům, je pro interiéry určena jednovrstvá sádrová omítka (stěny a stropy). Omítka je aplikovatelná ručně i strojově a dodává se v papírových pytlích po 40 kg, na euro paletách. Na jednu paletu se vejde 35 pytlů směsi.

Součástí dodávky jsou i praktické pomůcky vhodné pro přesné a čisté zdění. Jsou to pomůcky pro nanášení malty na vodorovné i svislé plochy, zdící drát a zdící sáňky. Případně zdící rámečky určené pro zdění sloupků. Pozor však, právě pro tvarovky řady PlayBlok tyto pomůcky nepotřebujeme, zdění zde probíhá bez 8 až 10 mm spár. 
Pytel betonové směsi a sádrové omítky
Pytel betonové směsi a sádrové omítky
Betonovou výztuž (betonovou směs, kterou vyplňujeme dutiny v tvarovkách lze aplikovat za minimální venkovní teploty 5 oC a teploty betonové směsi 7 oC. Vložený beton je nutné hutnit – třeba vpichy ocelovou tyčí. Tvarovky lze řezat i vrtat, pro běžné potřeby dělení jsou však vybavené dělící drážkou, která usnadní přesné dělení bez zbytečného odpadu (poškozených tvarovek).

Zásadní je čistota zdění, abychom zbytečně nezašpinili pohledové strany tvarovek. Základní modul systému KB – BLOK má šířku a výšku 200 mm. Proto vždy počítejte s násobky tohoto rozměru, například i pro vnější rozměry stavebních otvorů (oken a dveří).
Foto: KB - BLOK
Foto: KB - BLOK
KB - BLOK systém, s.r.o. Poslat poptávku